Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Nudności spowodowane są podwyższonym stężeniem hormonów wytwarzanych przez kosmówkę i jajniki. Zazwyczaj skuteczne jest częste spożywanie niewielkich posiłków, jednak gdy wymiotujesz 5 lub więcej razy na dobę, możesz doprowadzić do odwodnienia organizmu. Koniecznie zgłoś się do lekarza. Może się...
Heterochromię powoduje nierówne rozmieszczenie barwnika na tęczówkach oczu, oznacza to, że pigmentu melaniny jest za mało lub za dużo. Melanina odpowiadająca za kolor oczu wpływa również na...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Krótkotrwały stres mobilizuje, ułatwia koncentrację, czasem nawet pomaga wykonać zadanie. Po nim organizm jest wyczerpany i potrzebuje odpoczynku. Jednak, gdy go nie otrzyma, a stres jest...
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...
Wbrew powszechnie panującej opinii w czasie karmienia piersią nie obowiązuje jakaś specjalna, ścisła dieta. Jadłospis matki karmiącej po prostu powinien zawierać zdrową, lekkostrawną żywność. Należy tak komponować posiłki, żeby były urozmaicone oraz zawierały niezbędne dla mamy i dziecka składniki...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
W starożytnym Egipcie wierzono, że pierwsza pszczoła wyfrunęła z rogów świętego byka, Apisa. Stąd zresztą jej łacińska nazwa apis mellifica. Egipcjanie...
Łupież jest efektem łuszczenia się naskórka, co z kolei jest następstwem podrażnień skóry głowy spowodowanych wzmożoną aktywnością drożdżaków. Tyle z definicji, bo więcej wiedzieć nie trzeba, by rozpocząć skuteczną walkę z łupieżem. Co zatem...
Gdy wreszcie nadeszły słoneczne i ciepłe dni z ulgą odetchnęliśmy po zimie. Choć ta w tym roku nie była sroga, to jednak większość z Nas jest spragniona świeżego powietrza. Zwłaszcza, że długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Weekend podczas którego wielu z...
Jak przygotować się do ciąży, aby nie była ona dla nas zaskoczeniem i przykrą wiadomością, ale upragnioną i wyczekiwaną wspólną radością?
O herbacie z pokrzywy mówi Sylwia Mokrysz z zarządu Mokate, właściciela Marki LOYD, w ramach której oferowana jest herbatka LOYD z pokrzywy z trawą cytrynową o smaku cytryny.
Większość mam jako jednym z pierwszych produktów jakie podaje oprócz mleka jest kaszka. Warto więc przyjrzeć się jakie produkty obecnie są dostępne na rynku i co ich jedzenie wnosi do jadłospisu naszego maluszka.
Od pewnego czasu otyłość i nadwaga to problem nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka...
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...