Smaki lata – truskawkowa ambrozja - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Smaki lata – truskawkowa ambrozja

Smaki lata – truskawkowa ambrozja

Autor zdjęcia/źródło: Mus truskawkowy@flikr.com/Clyde Robinson

Sezon na truskawki już w pełni. Jeszcze tylko chwila, a smak i aromat czerwcowych owoców zostaną tylko wspomnieniem do przyszłego roku. Korzystajmy z okazji póki czas i przygotujmy mus truskawkowy. Wspaniały dodatek do ciast, lodów, gofrów oraz wielu innych deserów wspaniale zaspokoi nasze apetyty.

Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący się w truskawkach magnez odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, mangan zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć. Truskawki zawierają także potas, wapń, żelazo i cynk.

Wytrawny  mus truskawkowy do mięs

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól morska, pieprz, cukier do smaku
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Truskawki obierzmy z szypułek, umyjmy, osuszmy i rozdrobnijmy.
  2. Dodajmy ocet balsamiczny i gotujmy na małym ogniu około 5 minut.
  3. Dodajmy kwaśnej śmietany i gotujmy 2 minuty.
  4. Doprawmy sos solą, pieprzem, cukrem i cytryną.

(Mus truskawkowy@flikr.com/Tim Sackton)

Mus truskawkowy do ciast

Składniki

  • 1/2 kg truskawek
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Świeże truskawki umyjmy, odszypułkujmy i osuszmy.
  2. W garnku rozgrzejmy masło, dodajmy truskawki, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. 
  3. Smażmy  do 10 min., aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli truskawki mają dużo soku możemy wydłużyć czas smażenia o kolejne 5 minut. 
  4. Odstawmy na 15 minut, żeby truskawki przestygły, a sos bardziej zgęstniał, następnie zmiksujmy truskawki blenderem. 
  5. Mus możemy podawać zimny lub ciepłym, przy czym schłodzony będzie  bardziej gęsty.

Mus truskawkowy z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietanki 30%
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 brzoskwinie
  • cukier puder do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i przełożyć do wysokiego naczynia.
  2. Zmiksować na gładki mus i doprawić cukrem do smaku.
  3. Brzoskwinie umyć, podzielić na cząstki i  zmiksować na mus.
  4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając około 2 łyżki cukru.
  5. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i razem delikatnie wymieszać.
  6. Przygotować pucharki i układać warstwami: mus brzoskwiniowy, masę śmietanową, mus truskawkowy, ponownie masę. 
  7. Deser przed podaniem schłodzić około godziny w lodówce.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Owoce w diecie niemowlaka i starszaka>>

Aromatyczne i zdrowe – wyczarowane z owoców>>

Najnowsze komentarze