Kofeina w ciąży w zbyt dużej ilości może być szkodliwa dla rozwijającego się maluszka. Dlatego właśnie przyszłe mamy, których w czasie ciąży nie odstrasza zapach kawy i chcą się nią nadal delektować zamieniają klasyczną wersję na bezkofeinową. Kawa bezkofeinowa w ciąży...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Jedno jest pewne, pić powinniśmy dużo, ale rozsądnie, ponieważ istnieje także zjawisko tzw. “zatrucia wodą”. Czyli, jak zawsze zdrowy rozsądek i … woda! Otwartym pozostaje jednak pytanie, co wybrać? Woda mineralna wodzie mineralnej nierówna, na rynku istnieje wiele jej rodzajów, skąd zatem...
MIEJSCE 1 ŻEL...
My kobiety uwielbiamy testować nowości kosmetyczne i nie możemy się oprzeć zakupieniu kolejnego balsamu do ciała czy kremu do rąk, mimo że w domu mamy jeszcze zapas. Często jednak takie zakupy są nieprzemyślane i okazuje się, że kupiony przez nas kosmetyk...
Można temu jednak przeciwdziałać, stosując odpowiednie kosmetyki. Emulsja jest zaś najlepszą ich formą, by dostarczyć naszej skórze potrzebne jej składniki odżywcze i zapewnić optymalne nawilżenie. Dlaczego nawilżenie jest tak ważne? Słowo „hydrolipidowy”...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Fluoryzacja to stomatologiczny zabieg profilaktyczny, który polega na stosowaniu różnych rodzajów preparatów z fluorem. Możemy ją stosować wewnętrznie biorąc tabletki, krople, płyny lub produkty spożywcze czy płyny wzbogacone o jony fluorkowe lub zewnętrznie: płyny do płukania i mycia zębów, żele,...
Woda to główny składnik naszego organizmu. Nie wolno dopuścić do jej niedoborów, bo prowadzą one do zaburzeń procesów metabolicznych w organizmie i osłabienia mechanizmu usuwania niebezpiecznych...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
OBALAJ MITY FILTRUJĄC Z DAFI Mit 1: Przefiltrowaną...
Ciężka depresja objawia się zaniedbywaniem wszelkich potrzeb organizmu. Prawidłowa dieta w przypadku osób cierpiących na tę chorobę jest bardzo istotna. Depresja natomiast może powodować, niekiedy bardzo skrajne, stany – od całkowitego braku...
DLA KOBIET Olej z wiesiołka Leczniczymi składnikami...
Czas przygotowania się do ciąży Starania o przyszłe rodzicielstwo to jeden z najważniejszych momentów życia dla każdej pary, dlatego tak...
Lato jest wyjątkową porą roku. Oprócz pięknej pogody, słońca i urlopu, daje nam to, co najlepszej dla skóry – świeże owoce i warzywa, z których samodzielnie możemy przygotować domowe maseczki na twarz, szyję i dekolt. A więc drogie dziewczyny i panie, zajrzyjmy do naszego...
Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Podczas świątecznego śniadania niezwykle dekoracyjnie będzie...
Ma on bardzo intensywny i charakterystyczny smak, który może nie przypaść maluchom do gustu – warto więc wiedzieć, w jaki sposób podawać dziecku zdrowy olej roślinny. Sprawdź, dlaczego warto go wprowadzić do dziecięcej diety. Jak stosować olej z czarnuszki w przypadku...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...