Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale smaczny niestety nie był. Pamiętam, że nie lubiłam „tego ziela” na talerzu, jadłam tylko trochę, żeby mama nie mówiła, że nic nie ubyło. Na szczęście teraz wiemy już jak go prawidłowo przyrządzać, żeby był nie tylko zdrowy, ale i smaczny.
(Pixabay.com @ Jak przyrządzić szpinak?)
Zalety szpinaku
Szpinak polecany jest szczególnie kobietom w ciąży i planującym dziecko ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, żelaza oraz potasu i magnezu. Liście szpinaku mają wiele innych dobroczynnych właściwości m. in. chronią przed miażdżycą i działają antynowotworowo dzięki zawartości beta-karotenu, witaminyC i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Poza tymi właściwościami szpinak jest niskokaloryczny, a dodatkowo zawarte w nim potas i witaminy z grupy B ułatwiają spalanie węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.
Jak przyrządzić szpinak? – najlepsze przepisy
Sałatka ze szpinakiem
Świeży szpinak najlepiej użyć do przyrządzenia pysznej sałatki z dodatkiem suszonych pomidorów, szynki i prażonych pestek.
Składniki:
- 1 miska przebranych i umytych liści świeżego szpinaku,
- 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie,
- Oliwa z pomidorów,
- 1 kostka ziarnistej fety,
- 0,5-0,7 szkl pestek słonecznika, uprażonych/ prażone pestki pinii,
- 4 plastry szynki parmeńskiej/kumpiaka/innej szynki wędzonej na surowo,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Do miski wrzuć szpinak, większe liście porwij na kawałki.
- Fetę pokrusz na drobne grudki, dodaj do liści. Pomidory pokrój w paseczki, dodaj do sałatki razem z ziarnami słonecznika.
- Dodaj sól, pieprz i oliwę z pomidorów według uznania, wymieszaj.
- Jeśli będzie zbyt suche, dodaj oliwy. Na koniec pokrój szynkę w cienkie paski i posyp nimi sałatkę.
Makaron ze szpinakiem
(Pixabay @ Jak przyrządzić szpinak?)
Składniki:
- 400 g makaronu kokardki lub penne;
- 500 g szpinaku (mrożonego lub świeżego);
- kilka ząbków czosnku;
- opakowanie sera feta;
- 2 łyżeczki masła;
- pieprz i sól.
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Duś szpinak przez kilka minut (jeżeli jest mrożony, najpierw go rozmroź).
- Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż na patelni. Wymieszaj czosnek ze szpinakiem i podsmażaj, mieszając.
- Pokrój fetę w kostkę i dodaj do reszty składników.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
Jak przyrządzić szpinak? - WIĘCEJ ZDROWYCH I SMACZNYCH PRZEPISÓW>>