Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: evening_tao@freepik
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie wykorzystuje się natomiast imbir cytwarowy i żółty.
Dwa związki występujące w imbirze: gingerol i shogaol to substancje likwidujące stany zapalne. Wysoka zawartość potasu gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie serca, zaś mangan zwiększa odporność, wzmacnia dodatkowo serce i układ krążenia.
Aktywny składnik imbiru 6-shogal niszczy nowotworowe komórki macierzyste, które są oporne na chemioterapię i powodują przerzuty. Naukowcy odkryli, że imbir nie tylko zabija komórki nowotworowe, ale również zapobiega narastaniu oporności na leki.
Imbir zawiera witaminy A, C, E, B kompleks i minerały takie jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Jest bogaty w krzem niezbędny w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów, zębów i paznokci i odgrywa jedną z kluczowych ról dla utrzymania organizmu przy życiu.
Poza tym imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, antyhistaminowe i znieczulające, zmniejsza ból mięśni i pleców, jest skuteczny w leczeniu grypy, migren i bólów miesiączkowych. Pomaga w bezsenności, problemach trawiennych, chorobie lokomocyjnej, a także odchudza
Imbir jest skutecznym środkiem w leczeniu bakteryjnego zakażenia dróg oddechowych. Działa przeciwzapalnie, odkażająco i rozgrzewająco, ale ma też właściwości, które umożliwiają osobom chorym na astmę łatwiejsze oddychanie oraz wzmacnia działanie leków rozszerzających oskrzela. Poza tym imbir wspomaga trawienie, a zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Zmniejsza zapalenie płytek krwi, poprawia krążenie, przeciwdziała zakrzepom, zmniejsza poziom cholesterolu, działa przeciwwymiotnie, pomaga w leczeniu migreny, ma działanie przeciwobrzękowe i moczopędne. Napar z imbiru i tymianku może wyleczyć katar, natomiast przyrządzony z niego wywar może posłużyć do płukania gardła.
W okresie jesienno-zimowym podczas deszczowych i zimnych dni nie trudno o przeziębienia. Ratujmy się więc jak możemy i korzystajmy z jak najbardziej naturalnych sposobów. Z pewnością przydatny okaże się syrop imbirowy lub kandyzowany imbir. Wystarczy przygotować je na zapas, a syrop dodawany do herbaty lub wody i imbir kandyzowany dodawany do ciast i deserów ochronią nas przed katarem i bólem gardła.
Leczniczy syrop z imbiru
Składniki na 250 ml syropu:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Syrop możesz przechowywać do dwóch miesięcy, natomiast po otwarciu przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu dwóch tygodni
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.