Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Jak leczyć nadciśnienie? W leczeniu (a także profilaktyce) nadciśnienia tętniczego ważne są następujące elementy: leki hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) przyjmowane zgodnie ze wskazaniami lekarza, regularna, umiarkowana...
Dlatego też w jadłospisie dzieci powinno znaleźć się mleko i jego przetwory takie jak jogurt, maślanka,...
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, dzieci i młodzież (4-18 lat) powinny spożywać 3-4 porcje mleka lub jego przetworów dziennie. Natomiast osobom dorosłym zaleca się spożywać dziennie 2-3 porcje nabiału. Pamiętajmy, że warto wybierać polskie...
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Magnez jest pierwiastkiem niezwykle istotnym do zachowania optymalnego zdrowia. Jest on niezbędny do metabolizmu ATP oraz syntezy DNA, RNA czy białek. Magnez bierze udział w kurczliwości mięśni (jest antagonistą wapnia), w termoregulacji organizmu, a także wpływa na prawidłową pracę układów: nerwowego,...
Większość lekarzy ginekologów zaleca, by kobiety przyjmowały kwas foliowy już na etapie starań o dziecko. Jego niedobór niesie za sobą poważne konsekwencje. U dziecka może spowodować np. wrodzone wady układu nerwowego. Dlatego, jeśli planujesz zajść w ciążę, powinnaś...
Najważniejszą zasadą do jakiej warto się stosować w czasie ciąży to zachowanie umiaru. Odnosi się to zarówno do zasad odżywiania, jak i np. stosowania kosmetyków czy uprawiania ćwiczeń. Umiar również w przypadku ziół jest bardzo wskazany. Niektóre zioła mają bowiem silne...
Niestety większość z nich to choroby o charakterze przewlekłym, wymagające długotrwałego i systematycznego leczenia, co gorsza występują one często już u bardzo małych dzieci. Niepokojące objawy Jedną z alergii, która pojawia się u dzieci najwcześniej,...
Nie tylko sałatki i sokiOprócz surowych owoców i warzyw w jadłospisie witarianina znajdują się nasiona, kiełki, oleje tłoczone na zimno, wodorosty oraz niepasteryzowane miody. Nabiały stosowane w diecie to niehomogenizowane produkty mleczne. Dieta witariańska przynosi poprawę...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach...