Każdy  zapewne słyszał nie raz, aby uważać na produkty zawierające duża ilość ‘’E” w składzie, szczególnie takich, które mają więcej niż 4 "E".  Powszechna wiedza przeciętnego kupującego jest taka,  iż ‘’E’’ to konserwanty – czyli środki konserwujące, które zapewniają produktom spożywczym świeżość na dłużej. Tymczasem konserwantami jest tylko część z ‘’E”.
                    
                        
                  
                                      
                      Autor zdjęcia/źródło: Internet                    
                                 
          
            
                Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak są osoby, które powinny szczególnie uważać na wszelkie ‘’E’’ w produktach spożywczych, na przykład alergicy, osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego i  dzieci.
 Barwniki i aromaty nadają produktom zapach i smak, a wraz z innymi substancjami – odpowiednią, „zjadliwą” dla oka konsystencję  i barwę – bez nich większość produktów nie wyglądałaby tak zachęcająco, jogurt nie byłby taki puszysty, a napój o smaku pomarańczy miałby prawdopodobnie mleczno-mdły kolor i smak wody z cukrem. Dlatego zastosowanie z punktu widzenia sprzedaży wydaje się uzasadnione, sprzedać się może tylko atrakcyjnie wyglądający produkt: puszysty mus czekoladowy, jeśli zupa z torebki to gęsta i aromatyczna o intensywnym smaku.
Aby ustrzec się przed wszelkimi ‘’E” musielibyśmy zrezygnować na dobre z wielu produktów. Część z nich jest stosunkowo łatwa do wyeliminowania z naszego jadłospisu: gotowe zupki - które wystarczyłoby zastąpić zupami gotowanymi w domu,  a zamiast wszelkich „deserów” z półek w sklepach wybierać tylko dobrej jakości jogurty lub robić samemu w domu (np. z zastosowaniem blendera świeżych lub mrożonych owoców i kefiru). Jednak trudno zrezygnować na przykład z leku jeśli posiada ‘’E’’ – lecz przeważnie jest to nieszkodliwy barwnik.
Warto wiedzieć, że wszelkie tego typu składniki znajdują się przede wszystkim w: kolorowych napojach, żelkach, kolorowych słodyczach (im więcej kolorów tym gorzej dla nas) i ogólnie wyrobach ciastkarskich, konserwach, marmoladach, gotowych deserach, dżemach, wędlinach, gumach do żucia, produktach w proszku: sokach, budyniach, kisielach, galaretkach,
                 
                    
                    
                 
Najważniejsze więc aby pamiętać o zasadzie „mniej niż 4 E” w produkcie.  Warto prześledzić ich listę aby zapamiętać choćby niektóre z najbardziej szkodliwych.
Zakazane są bezwzględnie: E-103, E-105, E-121, E-125, E-126, E-130, E-152, E-181
Reszta jest dopuszczona do użytku, gdyż jej ilość w produkcie nie przekracza dozwolonej dziennej dawki. Mimo wszystko trzeba być świadomym czym może grozić zbyt duże spożycie produktów zawierających ‘’E’’:  
Grupa E-100 Barwniki
- E 102 tartrazyna
     Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe,      musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy
     Działanie: u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność,      depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami      jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci. 
- E 104 żółcień chinolinowa
     Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do      ciast;
     Działanie: powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci,      podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla      astmatyków i osób uczulonych na aspirynę . 
- E 110 żółć pomarańczowa
     Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady,      płatki zbożowe, marmolady
     Działanie: powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie      nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci. 
- E 122 azorubina
     Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i      cukiernicze;
     Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość. 
- E 123 amarant
     Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje      alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
     Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne,      podejrzewany o działanie rakotwórcze. 
- E 124 czerwień koszenilowa
     Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i      cukiernicze, desery, budynie w proszku;
     Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u      dzieci. 
- E 127 erytrozyna
     Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
     Działanie: dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z      chorą tarczycą. 
- E 131 błękit patentowy
     Występowanie: barwione słodycze, lody;
     Działanie: niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy. 
- E 132 indygotyn 
     Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
     Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie      rakotwórcze. 
- E 142 zieleń
     Występowanie: słodycze, lody, kremy;
     Działanie: reakcje alergiczne, astmatyczne. 
- E 150a – E150d karmel
     Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
     Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości. 
- E 151 czerń brylantowa
     Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru),      galaretki;
     Działanie: niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być      przekształcony w jelicie do szkodliwych związków. 
- E 173 aluminium
     Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni      zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
     Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc,      toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. 
- E 180 litorlubina
     Występowanie: sery;
     Działanie: reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka,      katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe. 
 
Grupa E-200 konserwanty
- E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
     Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i      warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
     Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i      jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób      uczulonych na aspirynę. 
- E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego 
     Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i      owoce, pasty do zębów;
     Działanie: reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i      wywoływanie skurczów mięśni. 
- E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226,      E227, E228)
     Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki      owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
     Działanie: powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności,      bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków      astmy. 
- E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu
     Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na      owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
     Działanie: reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry. 
- E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
     Występowanie: mięsa, wędliny, ryby;
     Działanie: powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy,      problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport      tlenu przez krew. 
- E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
     Występowanie: wędliny, mięsa, sery;
     Działanie: duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek,      zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się w azotyny,      niebezpieczne przy nadciśnieniu. 
 E-300 przeciwutleniacze
- E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu
     Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia;
     Działanie: reakacje alergiczne, wysypka. 
- E 320 BHA, E 321 BH
     Występowanie: frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
     Działanie: zwiększają poziom cholesterolu we krwi. 
- E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu 
     Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie;
     Działanie: mogą działać przeczyszczająco. 
E-400 emulgatory 
- E 400 kwas alginowy 
     Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek,      marmolad, budyniów;
     Działanie: obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie,      niebezpieczny dla kobiet w ciąży. 
- E 407 karagen
     Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka      w proszku, mleka zagęszczone;
     Działanie: owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania      składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. Nie powinien      być spożywany przez dzieci. 
- E 450 difosforany
     Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce      kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do      żucia, cukier puder;
     Działanie: może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia,      pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm. 
- E461 Metyloceluloza
     Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;
     Działanie: może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę. 
E-600 wzmacniacze smaku
- E621 glutaminian sodu MSG 
     Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
     Działanie: może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy,      przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność,      osłabienie, otyłość. 
- E622 glutaminian potasu 
     Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
     Działanie: bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku,      nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość. 
- E631 inozydian sodu
     Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy,      sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej      zawartości soli;
     Działanie: niewskazany dla osób z kamicą nerkową. 
Preparaty zastępujące cukier
- E 951 aspartam 
     Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe      bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe,      dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo,      płatki zbożowe;
     Działanie: może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc,      raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym. 
- E 954 sacharyna 
     Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe      bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe,      dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo,      płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków. 
- Działanie: może powodować nowotwory pęcherza.