Opublikowany przez:
Monika C.
2019-01-29 14:40:18
Autor zdjęcia/źródło: I sniadanie dla dziecka @unsplash
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne dla zdrowia i wyników w nauce, dajmy przykład i codziennie zjadajmy śniadanie razem, zanim wyjdziemy z domu. Podobnie jest z aktywnością fizyczną i przestrzeganiem odpowiedniej ilości snu. Oto nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4-18 lat).
Podczas 4 Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbył się w dniach 25-26 stycznia w Warszawie, pokazano nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (4-18 lat). Piramida, opatrzona 10 zasadami i komentarzami stanowi prosty, krótki i zwięzły przewodnik po zasadach prawidłowego żywienia i najważniejszych elementach stylu życia, których realizacja daje szansę na prawidłowy rozwój, sprawność intelektualną i fizyczną oraz długie życie w zdrowiu.
Wiedza o żywieniu i wpływie stylu życia na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega ewolucji. Przeprowadzone w ostatnich latach badania naukowe wykazały, jak ważne w prawidłowym rozwoju dzieci i młodzieży oraz zapobieganiu otyłości i innym chorobom (rozwijającym się także w życiu dorosłym) są: aktywność fizyczna, prawidłowy sen oraz przestrzeganie zasad korzystania z komputera, telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych.
Dlatego też mówimy obecnie o Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, dając jasno do zrozumienia, że aby być zdrowym, prawidłowe żywienie musi być realizowane łącznie z pozostałymi elementami stylu życia.
W nauce o żywieniu przybyło wiele nowych dowodów na to, że warzywa i owoce powinny być podstawą zdrowego żywienia – dlatego też w dalszym ciągu umieszczane są one w pierwszym piętrze Piramidy dotyczącej żywienia.
Piramida Zdrowego Żywienia to graficzny opis różnych grup produktów spożywczych, niezbędnych w codziennej diecie, przedstawiony w odpowiednich proporcjach. Im wyższe piętro Piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności.
Jedz regularnie 5 posiłków, pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu – posiłki powinny być jedzone regularnie, o stałych porach w ciągu dnia. Najzdrowiej jest spożywać 5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godzinnych. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych oraz sprzyja sprawności fizycznej i umysłowej organizmu. Ważne, by nigdy nie zapominać o I śniadaniu, prawidłowo skomponowanym pod względem odżywczym. Woda jest uniwersalnym napojem zmniejszającym pragnienie. Ten składnik diety powinien być dostarczany regularnie i w odpowiednich ilościach. Jej niedobór prowadzi do odwodnienia, gorszego samopoczucia, spadku koncentracji, a później dolegliwości ze strony układu krążenia, moczowego i i pokarmowego. Po każdym posiłku należy pamiętać o umyciu zębów – wyrobienie w dziecku takiego nawyku zapobiegnie w przyszłości chorobom układu pokarmowego i miażdżycy naczyń.
Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości – produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i naturalnych przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy typu II, otyłości, nadciśnienia i niektórych nowotworów. Najkorzystniej jest spożywać je na surowo lub minimalnie przetworzone, proporcjonalnie więcej warzyw niż owoców, kilka razy dziennie w ramach posiłków i przekąsek, różnokolorowe.
Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste – mąka i pieczywo razowe, graham oraz tzw. grube kasze (gryczana i jęczmienna), ryż brązowy czy makarony pełnoziarniste, naturalne płatki owsiane, jęczmienne i żytnie - powinny być składnikiem większości posiłków. Produkty zbożowe dostarczają węglowodanów złożonych, są więc doskonałym źródłem energii potrzebnej rozwijającemu się organizmowi. Zawierają witaminy z grupy B – niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego oraz składniki mineralne (magnez, cynk, żelazo), które wspierają rozwój fizyczny, dobrze wpływają na samopoczucie i zdolność do nauki. Są również źródłem błonnika pokarmowego, ułatwiającego utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wybierając produkty zbożowe należy zwracać uwagę na to, czy ciemny chleb jest rzeczywiście pełnoziarnisty, a w składzie płatków sprawdzać ilość dodanego cukru.
Pij co najmniej 3– 4 szklanki mleka dziennie - możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem. Produkty mleczne są są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia – składnika niezbędnego do budowy zdrowych kości i zębów. Produkty te zawierają także pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne.
Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych. Zawierają pełnowartościowe białko, a mięso dodatkowo żelazo, które pełni ważną rolę w tworzeniu składników krwi. Należy wybierać chude mięso, a ograniczać produkty mięsne przetworzone, których nadmierne spożycie jest niekorzystne dla zdrowia. Przynajmniej dwa razy w tygodniu warto jeść ryby morskie, które zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, odgrywające zasadniczą rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu, układu nerwowego i wzroku. Jaja można jeść kilka razy w tygodniu. Nasiona roślin strączkowych zawierają białko i są znakomitą alternatywą dla mięsa. Tłuszcze zwierzęce warto zastąpić roślinnymi, pamiętając, że oleje tłoczone na zimno można spożywać wyłącznie na surowo jako dodatek do sałatek i surówek. Należy unikać tłuszczy trans, które znajdują się w gotowych wyrobach cukierniczych i słonych przekąskach.
Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy - zastępuj je owocami i orzechami. Cukier, słodycze oraz słodkie napoje nie dostarczają niezbędnych składników odżywczych, a ich spożywanie sprzyja powstawaniu nadmiernej masy ciała i przyczynia się do rozwoju próchnicy. Słodycze najlepiej zastępować orzechami: włoskimi, migdałami, pestkami dyni i słonecznika – są źródłem wielu składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo cynk i witaminy. Słodkie napoje najlepiej zastąpić wodą lub sokami warzywnymi i owocowymi.
Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food – są przyczyną nadmiernego spożywania sodu, co sprzyja powstawaniu otyłości, nadciśnieniu, udarom i nowotworom. W domu, zamiast solą staraj się doprawiać potrawy ziołami, świeżymi i suszonymi, oraz wybieraj jak najczęściej produkty surowe zamiast przetworzonych.
Bądź aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie - ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godzin. Codzienna aktywność fizyczna, przynajmniej 60 minut dziennie, w szkole i poza nią zapewni dobrą kondycje fizyczną i sprawność umysłową oraz wpłynie na prawidłową sylwetkę i atrakcyjny wygląd. Zwiększenie aktywności powyżej 60 minut, przyniesie dodatkowe korzyści w postaci zwiększenia tkanki mięśniowej i mineralizacji kości, a zmniejszy tkankę tłuszczową. Co więcej, dowiedziono naukowo, że spędzanie czasu przed telewizorem, komputerem, tabletem itp. sprzyja nałogowi podjadania słodkich i słonych – niezalecanych – przekąsek!
Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć – dzieci i młodzież, które nie śpią odpowiednią ilość czasu, mają w szkole problemy z koncentracją. Wykazano również, że niedobór snu może się przyczyniać do wystąpienia nadmiernej masy ciała. Dzieci w wieku 6-12 lat powinny spać co najmniej 10 godzin dziennie! Ważne jest przestrzeganie tych samych pór snu w soboty i niedziele, co w dni powszednie, oraz nie korzystanie z urządzeń elektronicznych emitujących z ekranów niebieskie światło na godzinę przed snem.
Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała – systematyczne pomiary wysokości i masy ciała są jednym z elementów ułatwiających zachowanie dobrego stanu zdrowia. Powtarzanie pomiarów w regularnych odstępach czasu pozwala na ocenę czy tempo wzrastania jest optymalne. Umożliwia też wczesne wykrywanie ewentualnych odchyleń od normy trwale wpływających na stan zdrowia oraz wczesną profilaktykę chorób dietozależnych – zarówno na tle niedoborów jak i nadmiaru w spożyciu żywności. Badania powinny być przeprowadzane przez szkoły kształcenia ogólnego w szkołach podstawowych na podst. Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14.02.2017 (Dziennik Ustaw 2017, poz. 356).
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży została opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia w 2018 roku przez zespól ekspertów pod kierunkiem prof. dr med. Mirosława Jarosza.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!