Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią...
Na zdrowie dziecka wpływa zarówno dieta matki w czasie, jaki i przed ciążą. Dlatego jeśli planujesz dziecko zmień złe nawyki żywieniowe już dziś. Kieruj się zasadami zdrowej diety i prowadź bardziej
RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, to choroba autoimmunologiczna, układowa. Jest to choroba, w której organizm atakuje własne komórki, a dokładniej w tym przypadku powstaje stan zapalny, który doprowadza do uszkodzeń stawów i zajęcia błony maziowej....
Uprawa roślin jadalnych jest możliwa właściwie na każdym tarasie lub balkonie, gdzie dociera światło słoneczne. Jedynym przeciwwskazaniem jest bezpośrednie sąsiedztwo z bardzo ruchliwymi ciągami komunikacyjnymi, gdyż zazwyczaj wiąże się ono z dużą ilością kurzu i innymi zanieczyszczeniami powietrza....
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Jeśli jednak nie było to wcześniej możliwe, nic straconego. Za pomocą odpowiednio dobranej diety, aktywności fizycznej, zmniejszeniu stresu i zwiększeniu odpoczynku, można w znacznym stopniu wzmocnić układ immunologiczny. Jaka dieta w ciąży? Jest sporo czynników wpływających na...
W czasie kwarantanny i akcji #zostańwdomu ograniczamy do minimum wychodzenie z domu. W związku z tym zrobiliśmy spore zapasy. W naszych spiżarniach pojawiło się dużo makaronów, ryżu oraz kasz. Teraz...
Alergia krzyżowa jest dodatkowym elementem uczulenia na alergen podstawowy – na przykład na pyłek brzozy. W jej wyniku okazuje się czasem, że osoba uczulona zareaguje uczuleniem na zupełnie inny składnik, niż dotychczasowy alergen. Dzieje się tak dlatego, że niektóre alergeny reagują krzyżowo....
Najwięcej witaminy C mają cytrusy, dlatego, by uzupełnić jej ilość w organizmie, w sezonie jesienno-zimowym sięgamy po herbatę z cytryną. To jeden z mitów na jej temat. Okazuje się, że największa ilość witaminy C znajduje się nie w cytrynie, lecz w czerwonej papryce i natce pietruszki. Często...
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego niepłodność w Polsce dotyczy już co piątą parę, dlatego jest to dość poważny problem medyczny, demograficzny oraz społeczny. Niepłodność według WHO definiowana jest jako „niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych...
Pizza? Nie tylko towarzystwo! Od dobrego towarzystwa zależy każda impreza, a także spotkanie w gronie rodzinnym, ale nie zapominajmy o jedzeniu! Często nie obejdzie się bez lubianych przez wszystkich dań, do których należy pizza, która ma mnóstwo wersji smakowych. Można ją zamówić, wybierając...
Łuszczyca jest przewlekłą, nawrotową chorobą zapalną skóry o podłożu autoimmunologicznym. Charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji. Najczęściej występuje postać plackowata, powodująca występowanie ognisk chorobowych pod postacią czerwonych „blaszek” pokrytych srebrzystą łuską, które występują...
Maluchy bardzo często chorują, bo ich niedojrzały układ odpornościowy uczy się w ten sposób walki z drobnoustrojami i wytwarza odpowiednie przeciwciała. Normą jest, że dziecko chodzące do żłobka czy przedszkola przechodzi od 6 do 8 infekcji w ciągu roku.
Katar u małego dziecka występuje niezwykle często. Jest on zazwyczaj pierwszym objawem przeziębienia, ale może pojawić się również na skutek alergii. Maluchy często chorują ,bo ich układ odpornościowy nie jest jeszcze dojrzały i w ten sposób się kształtuje. Katar u dziecka może się więc pojawić bez...
Zapominamy o przygotowaniu jedzenia do pracy, przez co zmuszeni jesteśmy do kupowania przetworzonej żywności, której brak witamin, minerałów i innych potrzebnych nam składników odżywczych. Boimy się również, że zdrowe jedzenie nie będzie dość smaczne. Tymczasem wystarczy trochę pogłówkować i poświęcić...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...
Jak sprawić, żeby dziecko polubiło zdrową żywność? Naukowcy z University of Eastern Finland przeprowadzili bardzo ciekawy eksperyment, który może zaradzić temu problemowi. W grupie dzieci w wieku od 3 do 5 lat wprowadzono nową metodę nauczania o żywności, która pozwala, aby dzieci wykorzystały...
Wydaje Ci się, że owoce i warzywa wystarczy przepłukać wodą i są gotowe do spożycia? Tak robi większość z nas, jednak niestety to nie wystarczy. CZYTAJ TAKŻE: 6...
Przesilenie wiosenne, zmęczenie, brak humoru, słaba odporność, a nawet symptomy depresji – to wszystko mogą być objawy nieprawidłowego poziomu witamin i mikroelementów w organizmie. Aby to dokładnie sprawdzić udaj się do lekarza, który zleci odpowiednie badania. Jednak...
W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej...