Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Dlaczego chilli tak na nas działa? Poza tym, że jest afrodyzjakiem, to jedna z najostrzejszych przypraw. Ostre potrawy z nią przygotowane zwiększają metabolizm i dodatkowo pozwalają szybko...
Uwielbiam jeść, a jeszcze bardziej gotować, a jeszcze najbardziej to widzieć jak moje łakomczuchy...
Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
Rozgrzewające, pożywne, pyszne! Leczo z kabaczka i kiełbasy może zagościć także na Twoim stole. Wystarczy kilka minut przygotowań. Przepis jest naprawdę prosty, a smak? Niebywały.
Zucchina bo tak mawia się na nią w jej ojczyźnie, przywędrowała do nas z Włoch. Włoska kuchnia podaje liczne przepisy w których dużą rolę odgrywa makaron. My postanowiłyśmy cukinię nafaszerować. Cukinia nadziewana nie jest nowym odkryciem...
Matematyka, fizyka, polski, a na koniec jeszcze lekcja wf-u. Po szkole dodatkowy angielski, kurs gry na pianinie lub zajęcia sportowe – często tak wygląda dzień naszego dziecka. Trzeba sporo energii, by przetrwać intensywny plan zajęć.
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi witamin i składników odżywczych, aby całe ciało funkcjonowało prawidłowo. Słowo dieta większości kojarzy się z wyrzeczeniami, z ograniczeniem jedzenia i utratą wagi. Tymczasem...
Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić...
W kuchni podczas robienia surówki do obiadu, wyciągamy poszczególne warzywa i liczymy wraz z dzieckiem. Jedno jabłko, dwie marchewki, pół selera, jedna cebula. A teraz kolory: jabłko jest czerwone, marchewka jest pomarańczowa, seler i cebula są białe....
Czym jest kolagen? Kolagen to białko strukturalne, które stanowi około 30% całkowitej masy białkowej człowieka i aż 70% masy białek skóry. Znajduje się nie tylko w skórze, ale również w kościach, ścięgnach, więzadłach, chrząstkach i naczyniach krwionośnych. Pełni kluczową funkcję w utrzymaniu...
Wspieranie odporności dziecka w okresie jesieni jest kluczowe, aby mogło cieszyć się zdrowiem przez cały sezon. Dbanie o odporność to zadanie na cały sezon – najlepiej wzmacniać ją codziennie. Jak to robić? Co sprzyja lepszej odporności dziecka? Wyjaśniamy! Zdrowa i zrównoważona dieta dla...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Śniadanie jest ważnym posiłkiem, którego nie powinniśmy pomijać w codziennej diecie. Zwłaszcza dla dzieci i młodzieży, potrzebującej energii, aby sprostać wyzwaniom w szkole. Właściwie skomponowane śniadanie może poprawić koncentrację, pamięć i ogólną wydolność umysłową. Mamy kilka pomysłów...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Witaminy i minerały: istotne składniki żywienia Witamina D: Dlaczego suplementować: Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości, układu odpornościowego i regulacji poziomu wapnia we krwi. Źródła: Promienie...