Lubisz awokado, a może połączysz smak bobu z papryką i ogórkami? Sposobów na wydobycie smaku bobu jest mnóstwo i można do niego przekonać osoby, które nie zbyt pozytywnie nastawione do zielonych smakowitości. Tym razem bób w sałatkach w roli głównej powinien Was zachwycić, a już na pewno wzbogaci familijną kuchnię.
Sałatka z bobem i serem
Składniki:
- 100 g bobu
- czerwona papryka
- zielony ogórek
- 2 pomidory
- koperek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ser lazur do pokruszenia
- sól
- pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
Umyty bób gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą, odcedzamy i obieramy ze skórek. Paprykę, ogórek i pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do miski wraz z bobem. Koperek siekamy, a ser lazur kruszymy i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy, mieszamy, podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.