Ból garda jest częstą dolegliwością w okresie jesienno-zimowym, dlatego warto w tym okresie bardziej o siebie zadbać. Dobrze jest też znać kilka naturalnych i domowych sposobów na ból gardła, które pomogą zwalczyć tę dolegliwość. Naturalne domowe sposoby na ból gardła – jak sobie pomóc? Większość...
Idąc dalej można stwierdzić, że co piąta para może mieć problem z poczęciem dziecka. Na wstępie należy zaznaczyć, że za niepłodność nie odpowiada głównie kobieta, ale również mężczyzna. Szacuje się że wśród bezpłodnych par w około 50% przypadków jest przypisywana czynnikom męskim. Istotne jest aby...
Żadne dziecko nie wyobraża sobie urodzin bez tortu. Co jednak począć jeśli malec ma alergię na gluten i klasyczny tort czy inne ciasto nie wchodzą w grę? Skorzystaj z tego przepisu na biszkopt bezglutenowy, aby Twój mały alergik mógł cieszyć się pysznym smakiem swojego...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Owoce egzotyczne mają nie tylko nadzwyczajny, odmienny od znanych nam owoców, wygląd i kształt. Ich smak i konsystencja również są niezwykłe, dzięki czemu możemy z ich pomocą wzbogacić nasze...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Którego tłuszczu używacie najczęściej w kuchni? Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem diety człowieka. Spożywamy tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Tłuszczami pochodzenia roślinnego są np. oleje (słonecznikowy, rzepakowy) oliwa - np. z oliwek, oraz margaryna czyli chemicznie utwardzone...
Olej rzepakowy lepszy od oliwy z oliwek ! No proszę - jak to się mówi - cudze chwalicie a swego nie znacie - tak krytykowany olej rzepakowy okazuje się być lepszym niż oliwa z oliwek...
Czego używacie do smażenia? Teraz akurat nie wolno mi jeść smażonego, ale zaczełam się zastanawiać na czym można smażyć... Ja najczęściej używam oleju rzepakowego lub czasami masła. Można użyć jeszcze oliwy, smalcu, Czego Wy używacie do smażenia? Co...
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...
Cykoria najlepiej smakuje na surowo. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Sałatki...
Żeby nie było aż tak łatwo podajemy przepis na murzynka, ale trochę zmodyfikowany. Nasz murzynek oprócz podstawowych składników zawiera jeden nietypowy komponent, a mianowicie buraki. Dzięki...
Dynia jest popularnym warzywem o słodkawym smaku i pięknej, nasyconej, pomarańczowej barwie. Często gości na naszych stołach w postaci dodatków do mięs, placków, a także zupy z dyni. Jak zrobić tradycyjną, domową zupę z dyni? Mamy sprawdzony przepis. Domowy przepis na tradycyjną...
Dieta wspomagająca pracę mózgu – co powinna zawierać? Dieta na pamięć i koncentrację wcale nie wymaga wielu wyrzeczeń. Podstawą jest dostarczanie niezbędnych składników odżywczych – z naciskiem na „dobre” węglowodany...
Odżywianie w ciąży powinno być przemyślane i odpowiadać zapotrzebowaniu przyszłej mamy i maleństwa na witaminy, minerały i składniki odżywcze. Tak zwane ciążowe zachcianki to nic innego, jak znaki dawane przez organizm, świadczące o potrzebie uzupełnienia diety o pewne pierwiastki. Organizm przyszłej...
RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, to choroba autoimmunologiczna, układowa. Jest to choroba, w której organizm atakuje własne komórki, a dokładniej w tym przypadku powstaje stan zapalny, który doprowadza do uszkodzeń stawów i zajęcia błony maziowej....
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem...