Pasty na tosty BEZ awokado: 2 przepisy na wegetariańskie pasty do kanapek dla dzieci i dorosłych - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pasty na tosty BEZ awokado: 2 przepisy na wegetariańskie pasty do kanapek dla dzieci i dorosłych

Pasty na tosty BEZ awokado: 2 przepisy na wegetariańskie pasty do kanapek dla dzieci i dorosłych

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Haley Truong on Unsplash

Uwielbiamy awokado. Pomysłów na pasty z awokado na tosty jest mnóstwo. Jednak nie samym awokado człowiek żyje. Podpowiadamy 3 PRZEPISY na pasty na tosty i kanapki, które będą smakowały dzieciom i dorosłym.

Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że ogromny wzrost popytu na awokado spowodował nietyczny sposób uprawy, wyzysk rolników i degradację środowiska naturalnego. Dlatego podpowiadamy Wam 2 przepisy na pasty do kanapek i tostów, które nie zawierają awokado, a będą równie smaczne i zdrowe.

Wegetariańskie pasty do pieczywa BEZ awokado

  • Pasta z bobu: do kanapek i tostów

Tej pysznej pasty możny używać nie tylko do tostów i kanapek, ale też jak dip do warzyw. Zielony kolor i łagodny smak bobu sprawiają, że pasta do złudzenia przypomina tę z awokado.

Składniki pasty z bobu: 

  • 0,5 kg bobu

  • Ok. 70-80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia, ale nie extra lub oleju rzepakowego (najlepszy jest olej jak najmniej wyrazisty w smaku)

  • 2 szalotki

  •  1-2 ząbki czosnku (to zależy od indywidualnych preferencji)

  • Sok wyciśnięty z limonki

  • Pół opakowania jogurtu naturalnego - może być kokosowy

  • Pół strączka zielonego chilli (lub więcej)

  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania pasty z bobu:

  1. Ugotuj bób w osolonej wodzie i jeszcze ciepły obierz z łupinek (świetnie nadaje się bób późniejszy, bardziej mączysty lub mrożony)

  1. Zeszklij cebulkę (pilnuj, żeby się nie przyrumieniła)

  1. Do blendera włóż wszystkie składniki i rozdrabniaj aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj jogurt lub oliwę

  1. Przełóż pastę do szklanego lub ceramicznego naczynia, wyrównaj powierzchnię i zalej ją cienką warstwą oliwy – zabezpieczy przed utlenianiem. Pastę przechowuj w lodówce.

  • Słodka pasta z daktyli do tostów

Pasta z daktyli przypadnie do gustu dzieciom i tym, którzy lubią słynny krem czekoladowy, ale chcieliby zastąpić czymś nieco zdrowszym

Składniki pasty z daktyli:

  • 0,5 kg suszonych daktyli

  • 60-70 ml wody mineralnej 

  • 10g mielonego cynamonu

Jak przygotować pastę z daktyli:

  1. Zalej daktyle wodą, zostaw na ok. 2 godziny, a następnie w tej samej wodzie gotuj je ok. 30 minut (pod przykrywka). Daktyle powinny się rozpadać, sprawdzaj więc w czasie gotowania, czy ten proces nie zaczął się wcześniej lub może trzeba go wydłużyć. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej wody, jeśli za rzadka, gotuj jeszcze przez chwilę bez pokrywki.

  1. Ugotowane daktyle zblenduj, cynamon dodaj, kiedy zacznie się robić masa. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę kakao.

  1. Pastę z daktyli przechowuj w szklanym, zamykanym naczyniu w lodówce (raczej długo tam nie pobędzie - smakuje tez prosto ze słoika).

 >>> Cztaj też: Szparagi: jak zrobić. Dwa proste przepisy na

zielone szparagi po włosku

>>> Czytaj też: Jakich witamin potrzebują dzieci? W których sezonowych owocach i warzywach znajdziesz ich najwięcej?


Inspiracja: olgasmile.com