Autor serwisu Fit Recenzje opublikował informację o przekroczeniu o ponad 1300 procent norm zawartości rtęci w kreatynie znanej marki suplementów. Jest ona stosowana głównie przez sportowców, gdyż wysoka zawartość kreatyny w mięśniach stymuluje syntezę białek działając antykatabolicznie i anabolicznie,...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, ponieważ wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii kefiru. W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej kefiru. GIS ostrzega również, że spożycie produktu...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Ferrero Polska Commercial poinformowała...
Alkohol to substancja psychoaktywna, która potrafi silnie uzależnić umysł oraz organizm człowieka. Osoba uzależniona często nie rozumie jak poważne jest jej uzależnienie oraz ile konsekwencji może ze sobą nieść, zarówno dla swojego organizmu, ale również...
GIS ostrzega przed spożywaniem sezamu znanej marki, którego partia jest zanieczyszczona bakteriami Salmonella. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella...
Przygotowanie posiłków dla dziecka bywa wyzwaniem, dlatego film użytkowniczki TikToka podbija sieć i kusi rodziców, aby sami wypróbowali „genialny” sposób na jajka sadzone. Jedna z użytkowniczek aplikacji pokazała bowiem ciekawy sposób na przygotowanie śniadania dla swojej córki. Okazuje się, że może...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...
Bakteriami Salomonelli, mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak...
Co może nas spotkać w czasie letnich wakacji? Lato kojarzy się przede wszystkim z większą niż w innych porach roku aktywnością na świeżym powietrzu. Ciepło i długie dni sprzyjają wycieczkom rowerowym, pieszym wędrówkom, spływom kajakowym, czy zwykłej zabawie na plaży lub...
Jak rozpoznać biegunkę? Biegunka rozpoznawana jest bez względu na wiek i sposób żywienia dziecka w momencie, gdy stolec zmienia swój wygląd (stając się półpłynny lub wodnisty) oraz gdy dziecko wypróżnia się znacznie częściej niż zwykle. Zawierać się w nim może krew, ropa lub...
Przyczyny biegunki Biegunką określa się stan ostry lub przewlekły, w którym występuje konieczność oddawania stolca częściej niż trzy razy dziennie. Uporczywe objawy mogą trwać tygodniami lub miesiącami, czego skutkiem jest odwodnienie i wyczerpanie organizmu, które prowadzi do poważnych...
Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie...
Początki ciąży objawy – co się dzieje w twoim ciele? Wraz z pierwszym dniem cyklu miesiączkowego podczas złuszczania się wyściółki macicy i usuwania jej razem z obumarłym i niezapłodnionym jajeczkiem powstaje już kolejne. Dojrzewa...
Jeśli dopadła cię biegunka i masz problemy żołądkowe, węgiel leczniczy z pewnością ci pomoże. Substancja ta w naturalny sposób usuwa toksyny z organizmu, łagodząc tym samym dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jednocześnie węgiel leczniczy ogranicza nadmierną produkcję gazów w jelitach, zmniejszając...
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) jest wieloletnią rośliną uprawianą dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych. Rośliny rabarbaru nie mają dużych wymagań cieplnych. Na świecie występuje wiele gatunków należących do rodziny Rheum,...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Grzyby mają wielu amatorów, a ich smak i aromat niekiedy jest nie do przecenienia. Grzyby stanowią dość dobre źródło witamin B, szczególnie ryboflawiny i niacyny. Znajdziemy w nich również sporo składników mineralnych – potas, fosfor i magnez. Czy zatem można dać dziecku grzyby? I od jakiego wieku...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin owycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie w niej obecności bakterii Salmonella...
Rukola jest popularną i zdrową rośliną, chętnie spożywaną zarówno oddzielnie, jak i w mieszkankach sałat. Mimo, że kojarzona z sałatą, Rokietta siewna, pochodzi z rodziny kapustowatych – czyli bliżej jej do jarmużu czy brokułów. Ta roślina pochodzenia śródziemnomorskiego jest niezwykle bogata w wapno,...
1. Leki na ból Dla małych dzieci może być to syrop z ibuprofenem lub paracetamolem. Dla dorosłych tabletki z wymienionymi substancjami lub inne preparaty, które dobrze tolerujemy. Przydadzą się podczas bólu głowy, podczas miesiączki, przy bólu zęba czy w zwalczaniu gorączki...