Wiosenna majówka to świetna okazja dla całej rodziny do miłego spędzenia czasu. Gdy jest ciepło lubimy przebywać na świeżym powietrzu i cieszyć się swoim towarzystwem. Im więcej osób tym lepiej, więc zapraszamy znajomych i rozpalamy grilla w ogrodzie czy na tarasie. Moje...
Obiad na piątek W katolickich domach w piątki zachowuje się post, czyli wstrzemięźliwość od potraw mięsnych. Wtedy pojawia się problem czym w takim razie zastąpić mięso, które zwykle jest podstawowym składnikiem domowych obiadów. Jednak istnieje bardzo duży wybór potraw bezmięsnych (i nie...
§1Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Święta i karnawał muszą być PYSZNE!” (zwanego dalej Konkursem).
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Żeby uniknąć nieprzyjemnych aczkolwiek dość często występujących w trzecim trymestrze ciąży zaparć, wzdęć i zgagi należy zadbać o jakość pokarmu. To co jemy może również wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. W trzecim trymestrze ciąży...
Ziele angielskie to znana przyprawa, która chętnie jest używana w naszej kuchni. Nie dość, że wydobywa i podkreśla smak potraw, to dodatkowo zawiera witaminę C, A i ryboflawiny, a także wpływa na przyswajanie selenu i witaminy B. łagodzi również zgagę i usprawnia procesy trawienia. GIS wydał niedawno...
Czerwiec kojarzy nam się z luzem i spokojnym czasem. Dzieci kończą zajęcia w przedszkolu i szkole, a dorośli powoli zaczynają sezon urlopowy. Słoneczna pogoda, moc kwitnących kwiatów i świeżej zieleni sprawia, że też chcemy czuć się tak promiennie....
Lukier do pierniczków i pierników to bardzo ważna kwestia kulinarna. Doskonały przepis na lukier sprawi, że ciasteczka nabiorą wyjątkowego, domowego smaku, a dodatkowo będą pięknie ozdobione! Dekorowanie pierniczków domowym lukrem będzie super zabawą dla całej rodziny! Jak zrobić...
Zupy:Fasolowa - liść laurowy, czerwona papryka, cebula, estragon. Barszcz - pieprz czarny, korzeń pietruszki, liść laurowy, czosnek, cytryna. Rosół z kury - natka pietruszki, papryka czerwona, cebula, cytryna. Owocowa - cynamon, goździki, skórka...
Bardzo dziękujemy Wam za wszystkie pyszne pizze i głosy na nie oddane A oto autorzy...
Melisa lekarska (Melissa officinalis) – to roślina pochodząca z wschodniej części Morza Śródziemnego, z powodzeniem uprawiana w wielu europejskich krajach, oraz w Azji, Afryce i obu Amerykach. Najlepiej rośnie w glebie wilgotnej, lekko kwaśnej do lekko zasadowej. Lubi stanowiska słoneczne,...
Lubczyk ogrodowy, podobnie jak pietruszka należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z Afganistanu i Iranu, ale uprawiany jest w wielu rejonach świata, również w Polsce. W uprawie dorasta do około 1,5 metra wysokości, kwitnie w czerwcu i lipcu, drobnymi, zebranymi w baldachy kwiatami. Liście...
Półki na ścianę to rozwiązanie, które po latach zapomnienia w wielkim stylu powraca do grona modnych trendów. Nie ma w tym zresztą niczego dziwnego – pozornie niepozorne półki ścienne to nie tylko prosty i skuteczny sposób na ożywienie aranżacji wnętrza, ale i całkiem sporo walorów praktycznych,...
Jeśli w dodatku uda nam się przygotować go szybko, przy minimalnym nakładzie sił i pieniędzy, z pewnością trafi na listę naszych ulubieńców. Do takich propozycji należy 5 sprawdzonych przepisów na obiad na szybko, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach poszukujących kreatywnych...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Jeśli jeszcze nie piekłaś świątecznych pierników to musisz spróbować. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować w kuchni i smakować nowości to przepis na wegańskie świątecznie pierniczki z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jak zrobić świąteczne pierniki wegańskie i tradycyjne?