Lukier do pierniczków i pierników to bardzo ważna kwestia kulinarna. Doskonały przepis na lukier sprawi, że ciasteczka nabiorą wyjątkowego, domowego smaku, a dodatkowo będą pięknie ozdobione!
Dekorowanie pierniczków domowym lukrem będzie super zabawą dla całej rodziny!
Jak zrobić lukier: przepis naszej babci
Lukrem nazywamy połączenie zmielonego cukru (cukier puder) z wodą lub/i sokiem z cytryny lub limonki. Lukier do dekorowania pierniczków najlepszy będzie świeży, czyli przygotowany z naszego przepisu tuż przed wykorzystaniem go.
Przepis na lukier do dekorowania pierniczków
Aby zrobić lukier, będziemy potrzebować:
- 200 gram cukru pudru,
- Około 6 łyżek wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- Kilka kropli esencji waniliowej lub szczypta cynamonu (w zależności od ciastek, jakie zamierzamy dekorować).
Do dekorowania pierniczków polecamy dodać kilka kropli esencji waniliowej – w pierniczkach będzie już czuć cynamon z przyprawy korzennej, więc nie dodawajmy go zbyt dużo.
Przepis na lukier: wykonanie krok po kroku
- Do cukru pudru dodaj powoli połowę wody, wymieszaj
- Następnie dodaj sok z cytryny i esencji waniliowej
- Całość wymieszaj i dolej powoli resztę wody, sprawdzając konsystencję, aby lukier nie był za gęsty ani za rzadki.
Do dekorowania pierniczków najlepiej jest użyć świeżo przygotowany lukier. Jeśli wolisz, aby masa nabrała kolorów, można do części dodać różnokolorowych barwników spożywczych.
Czytaj też:
>> Przepis na PYSZNE pierniczki, które zrobisz z dziećmi