Związane są one nie tylko z organizacją codziennych obowiązków, ale także z odpowiednim wsparciem pierwszaka w adaptacji do nowej rzeczywistości. Przedstawiamy zestaw pomocnych wskazówek ekspertów, dzięki którym ten czas może pozostać ekscytującym wspomnieniem na wiele lat. Wraz z nadejściem...
Jelitówka, powszechnie znana jako grypa żołądkowa, to nagła infekcja przewodu pokarmowego, często występująca u dzieci. Jest spowodowana przez wirusy, z których najczęstsze to rotawirusy, adenowirusy i norowirusy. Antybiotyki nie są skuteczne w leczeniu jelitówki, ponieważ choroba jest wirusowa. Jelitówka...
Umiejętność rozdrabniania i połykania pokarmów stałych jest niezbędna maluchom do prawidłowego rozwoju, ale także dobrego odżywienia i możliwości przyjmowania różnorodnych form jedzenia. Roczne dziecko staje się coraz lepsze w gryzieniu i jedzeniu różnorodnych pokarmów, a zachęcanie go do testowania...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
A skoro grudzień, zima i święta, to będziemy więcej czasu spędzać w domu z rodziną. Wykorzystajmy ten czas mądrze i spędźmy go faktycznie razem, budując bliskość i poczucie więzi. Na pewno razem? Czas obok rodziny W dobie smartfonów i innych elektronicznych rozpraszaczy...
W folii dość często opiekamy warzywa, mięso, czy ryby. Niestety, badania wskazują, że część aluminium może się przedostawać do tak przygotowanej żywności, a to może szkodzić Twojemu zdrowiu. Zbyt wysoki poziom aluminium może szkodzić Aluminium, które ma kontakt z żywnością, znajduje...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...
Jaka dieta na wiosnę? Jeśli chcemy naszego psa odżywić tak dobrze, jak to tylko możliwe, sięgnijmy po świeżo gotowane jedzenie. Dieta, oparta wyłącznie na naturalnych składnikach, to pokarm pozbawiony konserwantów i sztucznych barwników. Nie zawiera też zbędnych wypełniaczy....
Jeśli chcesz w pełni angażować się w obowiązki związane z pracą i domem, a jednocześnie zadbać o zbilansowaną i zdrową dietę, świetnym rozwiązaniem jest skorzystanie z diety pudełkowej. To opcja dla zabieganych osób, które jednak nie zapominają o swoim zdrowiu. Catering dietetyczny...
O oczyszczaczu powietrza myślałam już od jakiegoś czasu. Mieszkam w małym kilkurodzinnym bloku, a tuż obok mamy jednorodzinne domy. Ładnie i przyjemnie, ale nie zimą i późną jesienią, gdy zaczyna się sezon grzewczy. Czasem powietrze wpadające przez moje okna potrafi przyprawić o zawrót głowy, a jego...
Kasze to wszak jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych i mineralnych oraz witamin, które warto regularnie włączać do swojego jadłospisu. Ty też kochasz gryczaną, pęczak i kuskus? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na 3 pyszne i proste dania z kaszą, których musisz spróbować! 1....
Jeśli tylko zorientujesz się, że spodziewasz się dziecka, powinnaś zacząć wybierać pokarmy, które będą wspierać jego zdrowie teraz i w przyszłości. Obejmuje to właściwe odżywianie ich rosnących ciał i mózgów. Lekkostrawna dieta dla dziecka Dieta lekkostrawna...
Jeśli w dodatku uda nam się przygotować go szybko, przy minimalnym nakładzie sił i pieniędzy, z pewnością trafi na listę naszych ulubieńców. Do takich propozycji należy 5 sprawdzonych przepisów na obiad na szybko, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach poszukujących kreatywnych...
Grudzień to szczególny miesiąc. Rozpoczyna się zima, czyli sezon na długie chłodne wieczory w domowych pieleszach i rodzinnym gronie. Ale grudzień to tez specjalny czas – czas świąt Bożego Narodzenia. Dlatego warto już nieco wcześniej rozejrzeć się za prezentami pod choinkę, które sprawią obdarowanej...
Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Napoje dla dzieci to nie tylko te butelkowane z kolorowymi etykietami kupowane w sklepie. Niestety te często mimo, że przeznaczone dla dzieci nie są dla nich wcale dobre, bo zwykle powstają z zagęszczonych soków owocowych z dodatkiem bardzo dużej ilości cukru. Aby uniknąć...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. To dlatego, że są cennym źródłem białka roślinnego i świetnie zastępują produkty zwierzęce. Najróżniejsze odmiany grochu (dzieci lubią młody), zielony groszek, fasoli, soczewicy czy bób są również jednym z elementów diety zalecanym w...