Za co kochamy kasze? TOP3 najlepszych dań z kaszą w roli głównej - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Za co kochamy kasze? TOP3 najlepszych dań z kaszą w roli głównej

Za co kochamy kasze? TOP3 najlepszych dań z kaszą w roli głównej

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Gdyby próbować wskazać cechy charakterystyczne dla tradycyjnej polskiej kuchni, z pewnością należałoby wspomnieć o licznych – a przy tym niezwykle różnorodnych – potrawach na bazie kasz. Zamiłowanie do tego niepozornego składnika zdecydowanie wyróżnia nas na tle innych narodów – i bardzo dobrze!

Kasze to wszak jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych i mineralnych oraz witamin, które warto regularnie włączać do swojego jadłospisu. Ty też kochasz gryczaną, pęczak i kuskus? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na 3 pyszne i proste dania z kaszą, których musisz spróbować!

1. Staropolski krupnik z kaszą jęczmienną

W wielu polskich domach porządny obiad nie może się obyć bez porcji ciepłej, pożywnej i rozgrzewającej zupy. Jedna z najbardziej lubianych i najchętniej przyrządzanych potraw tego rodzaju to bez wątpienia krupnik, który swoją nazwę bierze od kaszy jęczmiennej, a konkretniej – od jednego z jej regionalnych określeń: krupy. W gotowanym na mięsnym lub warzywnym wywarze krupniku pływają zwykle – oprócz napęczniałych ziarenek kaszy – pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, czosnek, a także włoszczyzna, czyli marchew, seler, pietruszka czy por. Z powodzeniem można też do niego dodać pieczarki, leśne grzyby czy dodatki mięsne, np. podsmażoną wątróbkę. Tak bogata receptura sprawia, że ta tradycyjna polska zupa (zazwyczaj serwowana ze świeżym pieczywem) okazuje się niezwykle sycąca.

Warto wiedzieć, że przygotowanie apetycznego tradycyjnego krupniku wcale nie musi być czasochłonne. Połącz gotową mieszankę Krupnik polski z kaszą jęczmienną Proste Historie z litrem gotującego się bulionu i gotuj całość ok. 25 minut, a następnie dopraw wedle uznania i… ciesz się pysznym, domowym obiadem!

2. Lekki kuskus z warzywami

Składnikiem, który w polskiej kuchni pojawił się stosunkowo niedawno, jest natomiast wywodząca się z krajów Afryki Północnej kasza kuskus. To drobne, okrągłe ziarenka o średnicy ok. 1 mm, które otrzymywane są podczas obróbki pszenicy twardej (nazywanej też pszenicą durum). Za niewątpliwą zaletę kuskusu uznaje się łatwość i szybkość jego przygotowania: w ekspresowej wersji wystarczy zalać go niewielką ilością wrzątku, a po kilku minutach napęcznieje i będzie gotowy do spożycia.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, lekki i pełnowartościowy obiad lub kolację, skuś się na kuskus z gotowanymi na parze, podsmażonymi lub pieczonymi warzywami. Możesz zdecydować się na świeże warzywa sezonowe – np. dynię, jarmuż czy warzywa korzeniowe – albo postawić na gotową mieszankę warzyw mrożonych, taką jak np. Bukiet 9 warzyw Proste Historie. Całość warto urozmaicić, przygotowując prosty dressing na bazie hummusu, masła orzechowego czy oliwy i octu balsamicznego.

3. „Pęczotto” z groszkiem cukrowym

Coraz większą popularność zyskują sobie też dania określane jako „kaszotto” lub „pęczotto”, inspirowane oczywiście włoskim risotto. To bardzo proste do przygotowania danie jednogarnkowe: ziarenka wybranej kaszy prażą się bowiem i gotują wraz z warzywami i przyprawami na gorącej patelni. Jeśli nigdy wcześniej nie zdarzyło Ci się próbować ani tym bardziej przyrządzać takiej potrawy, skorzystaj z gotowego dania na patelnię Pęczak lubelski z groszkiem cukrowym Proste Historie. Wystarczy wsypać zawartość torebki na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć około kwadransa, od czasu do czasu mieszając i podlewając danie odrobiną wody. Przed podaniem wymieszaj całość z przyprawą z saszetki dołączonej do opakowania – i Twoje pierwsze pęczotto gotowe!