Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Suplementy i dieta na odporność System immunologiczny jest najbardziej narażony na infekcje drobnoustrojami chorobotwórczymi, przewianie i spadek formy w sezonie jesienno-zimowym. Jednak tak naprawdę przez cały rok istnieje ryzyko, że organizm ulegnie niekorzystnemu wpływowi mikroorganizmów...
Komary potrafią być wyjątkowo dokuczliwe, a ich ugryzienia bolesne. Może się nawet zdarzyć, że wrażliwa skóra dziecka zareaguje na ugryzienie komara alergicznie – dużym i bolesnym bąblem, który będzie na niej przez kilka dni. Dlatego warto poznać sprawdzone domowe sposoby na komary,...
Kolka - typowa dolegliwość niemowląt Kolki są typowym objawem u większości niemowląt. Występują między 2. a 4. tygodniem i kończą się około 4. miesiąca. Częściej dotyczą niemowląt karmionych butelką niż piersią, ponieważ połykają one z mlekiem więcej powietrza. Objawy kolki to: regularne...
Nagle nie czujesz zapachu mydła, ulubionych perfum, kawy. Nie czujesz smaku cebuli czy kwaśnej cytryny? Istnieje kilka hipotez tłumaczących skąd się bierze utrata węchu i smaku w COVID-19, jednak wciąż nie ma ostatecznej odpowiedzi. Pewne jest to, że utrata węchu i smaku w COVID-19...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Większość chorujących na COVID-19, ze względu na przebieg choroby, który nie wymaga hospitalizacji, pozostaje w domu. Jak się leczyć i jak łagodzić objawy, które doskwierają chorym? Do najczęstszych objawów COVID-19 nalezą:
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią...
Ciąża to czas, kiedy przyszłe mamy muszą wyjątkowo o siebie dbać i uważać zarówno na swoje zdrowie, jak i nienarodzonego dziecka. W ciągu tych szczególnych dziewięciu miesięcy, kobiety ciężarne są wyjątkowo narażone na infekcje. Wiele z nich mija samoczynnie, z zastosowaniem domowych sposobów. Są...
Jeśli jednak nie było to wcześniej możliwe, nic straconego. Za pomocą odpowiednio dobranej diety, aktywności fizycznej, zmniejszeniu stresu i zwiększeniu odpoczynku, można w znacznym stopniu wzmocnić układ immunologiczny. Jaka dieta w ciąży? Jest sporo czynników wpływających na...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Prebiotyki i probiotyki pełnią w naszym organizmie odmienne role. Zakres ich działania zachodzi w układzie pokarmowym, a główne zadanie opiera się na pomocy w regulowaniu zdrowia naszych jelit. Znaczenie prebiotyków jest znacznie silniejsze od probiotyków. Błonnik prebiotyczny to niestrawne części...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast...
Co region, to potrawa Daniem, które musi pojawić się podczas wigilijnej kolacji jest oczywiście zupa. Jaka? Tutaj już można spotkać się z różnymi odmianami. Prym wiedzie przede wszystkim zupa grzybowa na przemian z czerwonym barszczem. Nie są to jednak jedyne dania, które pojawiają się na...
Pizza? Nie tylko towarzystwo! Od dobrego towarzystwa zależy każda impreza, a także spotkanie w gronie rodzinnym, ale nie zapominajmy o jedzeniu! Często nie obejdzie się bez lubianych przez wszystkich dań, do których należy pizza, która ma mnóstwo wersji smakowych. Można ją zamówić, wybierając...
Kolejny dzień i znów szukanie pomysłu na obiad. Gdy do tego dochodzi jeszcze praca, zakupy i spacer z maluchem nie ma już zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś pożywnego, ciepłego i przede wszystkim smacznego. Na szczęście mamy sposoby, żeby przygotować taki obiad w...
Inhalacje - ten sposób jest znany od lat i doskonale sprawdza się w walce z oznakami przeziębienia. W aptece kupisz specjalny inhalator, do którego trzeba wlać roztwór soli fizjologicznej lub soli hipertonicznej. Następnie nałóż na twarz maseczkę, włącz urządzenie...
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak...