Zdaniem jej autorki wysoko przetworzone jedzenie, przesycone chemicznymi składnikami, zaburza system immunologiczny, który nie rozpoznaje przez to w organizmie wielu groźnych chorób. Dlatego celem tej diety jest oczyszczenie organizmu z toksyn i poprawienie stanu zdrowia przez usuwanie chorych komórek. Pozwala to zapobiegać powstawaniu nowotworów oraz innych groźnych chorób cywilizacyjnych.
Zasady diety Dąbrowskiej
Dieta Dąbrowskiej jest zalecana nie tylko dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, ale również dla cierpiących na rozmaite dolegliwości. Jej zasady dopuszczają jedynie spożywanie warzyw o niskiej zawartości skrobi oraz niektórych owoców. Jest ona rodzajem postu owocowo-warzywnego, którego głównym założeniem jest pozbycie się toksyn, a zrzucenie kilogramów - jedynie jego efektem ubocznym. Dieta ta działa w oparciu o procesy zwane autofagią. Otóż, jak się okazuje, na skutek ograniczenia dostaw glukozy organizm zostaje zmuszony do spalania w pierwszej kolejności uszkodzonych komórek i i tkanek. Dlatego właśnie ograniczając drastycznie dopływ glukozy do organizmu, doprowadzamy do jego oczyszczenia.
Pierwsza podstawowa faza diety
Dieta Dąbrowskiej składa się z dwóch faz. Pierwsza z nich opiera się na jedzeniu przez 6 tygodni jedynie owoców i warzyw. Pozwala ona tylko na jedzenie dziennie trzech głównych posiłków i dwóch przekąsek zawierających razem od 400 do 600 kcal.
W ramach diety spożywać można warzywa, takie jak:
- cebulowe: cebula, por,
- liściaste: zioła i sałata,
- dyniowate: ogórki, cukinia,
- kapustne: brokuł, kalafior,
- psiankowate oprócz ziemniaków;
- korzeniowe: buraki, rzodkiew, marchew.
Natomiast do pożądanych owoców należą tylko:
- jabłka,
- grejpfruty,
- cytryny,
- jagody.
Posiłki w tej fazie powinny być jak najmniej przetworzone, a pić można jedynie niegazowaną wodę, herbaty ziołowe i warzywne wywary.
Druga faza diety Dąbrowskiej
Po etapie oczyszczania następuje kolejna druga faza, w której należy stopniowo wprowadzać do diety inne produkty, spożywając ok. 2000 kcal na dobę. W tej fazie należy jednak zrezygnować z:
białej mąki i ryżu, cukru, mleka oprócz mleka zsiadłego, kefiru lub jogurtu, mięsa, potraw długo gotowanych oraz smażonych.
Dieta dr Dąbrowskiej wskazana jest dla osób otyłych o złych nawykach żywieniowych, oraz tych, które cierpią na: za duży poziom złego cholesterolu, stłuszczenie wątroby, miażdżycę, nadciśnienie czy kamicę nerkową.
Należy pamiętać, że długotrwałe stosowanie tej diety wiąże się z ryzykiem niedoborów składników odżywczych, dlatego pierwszej jej fazy nie wolno absolutnie wydłużać. Z tego właśnie powodu dobrze jest, by posiłki zostały skomponowane przez dietetyka. Takie rozwiązanie możliwe jest dzięki korzystaniu z cateringu pudełkowego.