Po kilku pierwszych miesiącach karmienia wyłącznie piersią, przychodzi pora na rozszerzanie diety niemowlaka. Początkowo nowe jedzenie powinno być gładkie i łatwe do połknięcia, dopiero z czasem zostawimy grudki i większe kawałki jedzenia. Zależy nam też, by jedzenie było pożywne i zachowało jak najwięcej...
Żywe kultury bakterii i mikrobiota jelitowa Probiotyki, inaczej nazywane też żywymi kulturami bakterii, traktuje się jako żywe mikroorganizmy. Wpływają one na utrzymanie odpowiedniego profilu flory bakteryjnej i gwarantują tym samym korzyści zdrowotne dla gospodarza. Kiedy...
W prawidłowo przebiegającej ciąży zdrowie ciężarnej i jej dziecka powinno być kontrolowane przez położnika około...
Dieta oczyszczająca organizm z toksyn ma dobroczynny wpływ na ciało i ducha. Szybko przynosi lepsze samopoczucie i daje ciału uczucie lekkości za którym to tak tęsknimy...
Istnieją leki oraz techniki chirurgiczne, które pozwalają pokonać wiele chorób. Zły stan zdrowia to jednak nie tylko choroby, na które możemy zażyć lekarstwo i wszystko minie. Nasze samopoczucie w dużej mierze reaguje na sytuacje stresowe...
Magnez – niezbędny w diecie Magnez jest niezbędny dla zdrowia, ponieważ rozpoczyna...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlatego warto je wprowadzić do diety dziecka. Od kiedy szparagi dla...
Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często...
Na stan kondycji psychofizycznej wpływa przede wszystkim styl życia – zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, czas na sen i regenerację. Jednym z kluczowych wyzwań nadal pozostaje niedobór mikroskładników, który osiąga coraz wyższą rangę. Czy w takim razie warto stosować suplementy diety? Suplementy...
Suplementacja w ciąży – czy jest konieczna? Po suplementy diety w USA, Kanadzie i Australii sięga ok. 78% - 98% kobiet. Jednak w gabinetach lekarskich w Polsce przyszłe mamy czasem spotykają się z opinią niektórych ginekologów, że żadna suplementacja oprócz kwasu foliowego (o którym będzie...
W tej niepozornej roślinie można znaleźć ogromne ilości związków bioaktywnych pozytywnie działających na nasze zdrowie. Zawartość flawonoidów i wolnych kwasów fenolowych poprawia pracę układu krążenia, chroni przed wolnymi rodnikami i stymuluje układ odpornościowy. Zawarte w liściach...
Niedokrwistość, nazywana też anemią, jest stanem chorobowym organizmu spowodowanym niewystarczającym stężeniem żelaza we krwi, co wiąże się ze zmniejszeniem ilości czerwonych krwinek oraz ogólnego stężenia hemoglobiny we krwi. Krwinki czerwone mają za zadanie dostarczać tlen do komórek. Ich niedobór...
Jaki jest prawidłowy poziom magnezu w organizmie? Dobowe zapotrzebowanie na magnez wynosi od 300-420 mg (320 mg dla kobiet i 420 dla mężczyzn). Jednak zwiększa się w ciąży, podczas karmienia piersią lub w sytuacjach stresowych. Kiedy dostarczamy magnezu w odpowiednich ilościach, wówczas...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Pielęgnacja ciała i włosów niemowlęcia – odkryj właściwości nagietka lekarskiego Nasza pierwsza propozycja dotyczy pielęgnacji ciała i włosów twojego malucha. Doskonale wiemy, że z pewnością nie jest to dla ciebie pole do oszczędności. W drogeriach Super-Pharm ułatwiamy...
Ustawa ma na celu ochronę zdrowia nastolatków, których skóra nie jest jeszcze wystarczająco dojrzała i przez to bardziej podatna na zachorowanie...
Dietetycy zgodnie radzą aby dieta dzieci była bogata w odpowiednią porcję warzyw i owoców. Często słyszymy, że podajemy ich dzieciom za mało. Dlatego też wraz z pierwszymi, wiosennymi zbiorami podajemy nowalijki dla dzieci. Warto jednak pamiętać, że pierwsze...
Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...