Współcześnie mierzymy się ze swoistym paradoksem – pomimo popularyzacji zagadnień z dziedziny dietetyki, rosnącego dostępu do rzetelnych materiałów edukacyjnych czy usług dietetycznych – niestety nie udaje się wyeliminować problemów żywieniowych młodych osób, a wręcz schorzenia dietozależne...
Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele tradycji i przepisów kulinarnych, zarówno ogólnopolskich, jak i regionalnych. Najważniejszą jednak pozostaje łamanie się opłatkiem w Wigilię oraz świąteczne ucztowanie pierwszego i drugiego dnia świąt. Dlatego do Bożego Narodzenia warto się odpowiednio przygotować,...
Jednym z filarów zdrowia jest właściwe odżywianie od najmłodszych lat. Dwie mamy, lekarz i dietetyk, postanowiły więc założyć firmę HELPA (HEaLthy PArenting ),...
Nowe napoje roślinne INKA spotkały się z ogromym entazjazmem wśród naszych czytelniczek i ich rodzin. W testowaniu wzięło udział ponad 50 osób, które chętnie próbowały tej ciekawej alternatywy dla mleka. Napoje roślinne INKA - Sojowe, Owsiane i Ryżowe – zachwyciły naturalnym i dobrym smakiem,...
Uważa się, że dzieci nie powinny jeść grzybów. Wielu pediatrów przekonuje, że maluchom wręcz nie wolno podawać grzybów. Skąd wzięło się takie przekonanie i czy jest słuszne? Wartości...
Bardzo dziękujemy wszystkim za udział w zabawie! A oto lista laureatów: KOMPLETY RÓŻOWE
– Obecnie, kiedy dwoje rodziców pracuje, dzieci często są pozostawione samym sobie – mówi Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante. – W efekcie jedzą nie tylko produkty niezdrowe, ale także w niekontrolowanych...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Kipi kasza..... Jak często jadacie kaszę. Polecam kaszę jaglaną. Przeczytajcie mój artykuł o jaglance. Jestt wyjatkowo zdrowa. Polecam!!
A JARMUŻ jadacie? Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. Jednak w Polsce wciąż służy bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia. To ogromny błąd, ponieważ...