Na nasze zdrowie i urodę olbrzymi wpływ mają hormony kobiece. O ile większy biust, zdrową cerę i lśniące włosy witamy z wielką radością, o tyle nieustanna huśtawka nastrojów...
Źle dobrane kosmetyki do pielęgnacji włosów, mogą podrażniać skórę głowy i powodować zaburzenia równowagi lipidowej. To z kolei może doprowadzić do infekcji grzybiczej, której wynikiem jest łupież. Jeśli nasze włosy zaatakował łupież, warto...
NIEDOBÓR WAGI Wielu rodziców przesadnie zabiega o to, żeby ich dzieci jadły dobrze. Czasami...
Część rodziców przyznaje, że ma świadomość, że ich dziecko w szkole najczęściej korzysta z chipsów i słodyczy. Tymczasem lekarze alarmują, że śmieciowa dieta jest powodem stale rosnącej liczby otyłych dzieci. Do tego apelu coraz częściej...
Metody tworzenia wyników badań • Metoda ilościowa pozwala określić dokładny poziom danego elementu i wyrażona...
Zakończony właśnie konkurs Danone „Dobre nawyki – sekretne triki polskich mam” (https://rodzice.familie.pl/artykul/Konkurs-Dobre-nawyki-sekretne-triki-polskich-mam,5890,1.html)...
DLA KOBIET Olej z wiesiołka Leczniczymi składnikami...
Zagrożenia z twardej wody
Dieta kobiety przed ciążą oraz w pierwszym trymestrze ciąży nie powinna różnić się znacząco od diety kobiety, która nie spodziewa się dziecka i prawidłowo się odżywia. Organizm kobiety w okresie ciąży przygotowuje...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
Dieta 40-latki ma chronić jej organizm oraz przyspieszać zwalniający w tym wieku metabolizm.Istotne jest również dostarczanie fitoestrogenów z pożywieniem- ponieważ nasze hormony zacznają się obniżać.Bezapelacyjnie...
Dzisiaj niestety przez większość ludzi uznawana i traktowana jest jako niepotrzebny chwast. Jest rośliną wszędobylską. Kwitnie w okresie od czerwca do listopada, a surowcem zielarskim są głównie liście i korzenie. Liście i korzenie zawierają: -Sole mineralne...
Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
Podjadanie między głównymi posiłkami jest naturalne dla nas wszystkich. Nie musimy obawiać się tej skłonności u dzieci o ile nauczymy je sięgać po przekąski nie będące jedynie zastrzykiem pustych kalorii. Przed najbliższymi zakupami,...
Historia zatoczyła koło - to stwierdzenie idealnie oddaje obraz sytuacji jaka obecnie panuje w kulinarnych trendach. Ludzie są już zmęczeni nowoczesną kuchnią i jej nietypowymi smakami, dlatego coraz chętniej wracają do dań i przepisów, z których korzystały...
Niedobór błonnika może powodować: spowolnioną przemianę materii, zaparcia, otyłość, a nawet raka. Natomiast zbyt duża ilość błonnika w diecie przyczynia się do problemów żołądkowych,wzdęć, bóli brzucha.
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Przyjmując leki rzadko zastanawiamy się nad tym, czy nasza codzienna dieta ma jakiś wpływ na ich przyswajanie, a w rezultacie na ich prawidłowe działanie! Tymczasem warto wiedzieć, że to, co jemy i pijemy, może mieć znaczący...