Zgaga to dolegliwość, która objawia się uczuciem pieczenia, bólem lub dyskomfortem w okolicy przełyku i klatki piersiowej. Występuje zazwyczaj po jedzeniu, zwłaszcza tłustych lub pikantnych potraw, ale może również pojawić się po wypiciu kawy, alkoholu, czy paleniu papierosów. Często jest wynikiem...
Dowiedz się, co możesz zrobić, aby codzienna dieta wspierała prawidłowy rozwój Twojego dziecka. Kiedy niemowlę jest gotowe na posiłki inne niż mleko mamy? Młody organizm jest bardzo delikatny i intensywnie...
Ten tradycyjny polski wyrób ma wielu zwolenników. Grillowana, pieczona czy na zimno – kaszanka jest pożywna i chętnie jedzona w polskich domach. Jednak wiele kobiet zastanawia się, czy kaszanka w ciąży to dobry wybór? Wyjaśniamy, czy można ją jeść. Kaszanka w ciąży: jedz uważnie Tradycyjnie...
Ten czas wykorzystuje się wtedy na wygrywanie bonusy bez depozytu w grach online oraz na komfortowe zakończenie wieczoru przy lampce wina. W ciągu dnia nowa energia jest dostępna dla rodzinnych...
Czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia to jeden z najpiękniejszych okresów w całym roku. Wspólne strojenie domu, ciepłe światełka migoczące w rytmie kolęd, zapach pierników, przypraw korzennych i cytrusów roznoszący się po domu tworzą niezapomnianą aurę. Któż tego nie uwielbia? Podkręć...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
Czy jednak chorowanie jest nieuniknione? Niekoniecznie! Od tego, jak silna jest Twoja odporność, zależy, czy będziesz często chorować. A co na nią wpływa? Na pewno to, co codziennie układasz na swoim talerzu. Przekonaj się na co warto zwrócić uwagę. Pamiątka znad morza Z...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Dlaczego warto kupować w sklepie ze zdrową żywnością? Produktów żywnościowych w hipermarketach nie brakuje, jednak zwykle zawierają one sporo zbędnych dodatków, które nie są dobre dla zdrowia człowieka. Wybór żywności ekologicznej i biodynamicznej...
Na co dzień bywa tak, że czasem nie mamy czasu na poświęcanie odpowiedniej ilości czasu tym, na których najbardziej nam zależy. I różne przyczyny powodują taki stan rzeczy - dużo pracy, domowe obowiązki, ale też wciągająca książka, czy filmy, które pochłoną nasz cały wolny czas. Sytuacja dodatkowo...
Któż z nas nie lubi pysznych pomidorów prosto z pola o lekko słodkawym smaku? Z pewnością każdy w sezonie letnim używa ich jako dodatki do posiłków, a czasami również spożywa pomiędzy nimi. Niestety, dostęp do dobrej jakości świeżych pomidorów mamy przez stosunkowo krótki czas w roku. Na szczęście...
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym stwierdza przekroczenie dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu Kresto Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g. Orzeszki ziemne – zarówno solone jak bez przypraw, są chętnie wykorzystywane jako przekąski, a także dodawane...
Kasze to wszak jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych i mineralnych oraz witamin, które warto regularnie włączać do swojego jadłospisu. Ty też kochasz gryczaną, pęczak i kuskus? Przygotowaliśmy dla Ciebie pomysły na 3 pyszne i proste dania z kaszą, których musisz spróbować! 1....
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Odżywianie w ciąży powinno być przemyślane i odpowiadać zapotrzebowaniu przyszłej mamy i maleństwa na witaminy, minerały i składniki odżywcze. Tak zwane ciążowe zachcianki to nic innego, jak znaki dawane przez organizm, świadczące o potrzebie uzupełnienia diety o pewne pierwiastki. Organizm przyszłej...
Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...