Personalizacja receptur napojów kawowych
Miłośnicy kawy chcą różnorodności. Zmielone ziarno kawy zalane wrzątkiem w szklance przestało już satysfakcjonować. Kawosze delektują się mocnym espresso na zmianę z delikatnym, kremowym cappuccino lub mleczną latte macchiato. Latem pragną przygotowywać kawę mrożoną jak z najlepszej włoskiej kawiarni, zimą spróbować napoju kawowego z nutą przypraw korzennych.
Aby osiągnąć ten sam doskonały smak za każdym razem i mieć łatwość samodzielnego przygotowywania kawy, producenci ekspresów stworzyliekspresy ciśnieniowe automatyczne, z wstępnie zaprogramowanymi recepturami dla kilku lub nawet kilkunastu napojów. Ich przygotowanie wymaga od użytkownika jedynie wyboru odpowiedniej opcji na ekranie dotykowym i wciśnięcia przycisku.
Najnowszym trendem jest jednakpersonalizacja ustawień mocy, temperatury lub pojemności przygotowywanej kawy. Takie rozwiązanie oferuje wiele nowoczesnych ekspresów, np. KRUPS EA877D INTUITION EXPERIENCE+. Poza wstępnie zaprogramowanymi recepturami istnieje możliwość samodzielnej regulacji wielu parametrów i personalizacji efektów końcowych przygotowywanych napojów. Możliwe jest nawetutworzenie profili kilku użytkowników na jednym urządzeniu i zapisanie ich ulubionych napojów.
Automatyzacja procesów czyszczenia i odkamieniania ekspresów do kawy
Co jest modne wśród kawoszy? Aromatyczne, różnorodne napoje kawowe przygotowane w jak najprostszy sposób. Stąddążenie do maksymalnego uproszczenia procesów czyszczenia i odkamieniania ekspresów. Czynności te są niezbędne dla zachowania czystości wewnętrznych przewodów urządzenia. Ręczne przepłukiwanie dysz do spieniania mleka i pojemników na wodę, mleko czy kawę może być kłopotliwe. Najnowsze modele ekspresów dostępne nahttps://www.mediaexpert.pl/poradniki/male-agd/ranking-ekspresow-do-kawyposiadają wbudowaną funkcję czyszczenia, uruchamianą za pomocą jednego przycisku lub automatycznie, po każdym parzeniu kawy.
Nowoczesne dysze spieniające i wbudowane młynki ceramiczne
Nowoczesne ekspresy do kawy zapewniająmożliwość mielenia ziaren kawy we wbudowanych młynkach ceramicznych. Szczególnie cenione są modele z młynkami oferującymi możliwość regulacji poziomu rozdrobnienia ziaren, co znajduje bezpośrednie przełożenie na ostateczny smak i aromat kawy.
Miłośnicy kaw białych i smakowych docenią natomiastnowoczesne dysze do spieniania mleka, na zimno i na ciepło, z regulacją ciśnienia. Dzięki możliwości regulacji uzyskuje się piankę o różnej fakturze, grubości i kremowości. Pozwala to stworzyć zarówno delikatne cappuccino z kremową pianką i zimne, spienione frappe.
Producenci ekspresów do kawy starają się sprostać oczekiwaniom kawoszy. Urządzenia do parzenia kawy są coraz bardziej zawansowane technologicznie, oferują szeroki zakres personalizacji, przy jednoczesnejprostocie obsługi i pięknym designie. Z takimi ekspresami każdy miłośnik kawy może poczuć się jak barista we własnym domu.