Mózg ludzki odbiera tysiące informacji dziennie. Aby sprawnie pracował, konieczne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości glukozy, której źródłem są węglowodany. Ale nie wszystkie węglowodany są dobre dla naszego mózgu. Węglowodany (cukry) proste są źródłem energii,...
- Cukrzyca jest to złożona choroba, na którą składa się bardzo wiele czynników – powiedziała nam prof. Elżbieta Bandurska-Stankiewicz, diabetolog z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Olsztynie. – Na rozwój tej choroby wpływ mają m. in. nadwaga, silne stresy, złe odżywianie, jak również uwarunkowania...
Funkcje potasu w organizmie Potas rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. Dostarcza komórkom składniki odżywcze, a także pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Uczestniczy w procesie spalania białek i węglowodanów, a także pobudza wydzielanie insuliny....
Przyczyny PCOS nie są do końca poznane, jednak ogromny wpływ na występowanie tego zaburzenia ma nadmierna masa ciała oraz insulinooporność. Do objawów choroby zalicza się również występowanie nadmiernego owłosienia (hirsutyzm), zaburzenia gospodarki lipidowej, cukrzycę typu II czy trądzik. Zespół...
Glukoza z organizmu matki jest podstawowym i niezwykle ważnym materiałem energetycznym płodu. Glukoza transportowana jest do płodu poprzez barierę łożyskową, a jej stężenie jest tylko nieznacznie mniejsze od stężenia ilości glukozy znajdującej się we krwi rodzicielki. Zużycie tego organiczne związku...
Witamina D3 inaczej cholekalcyferol, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na jej poziom w naszym organizmie ma wpływ pora roku i nasłonecznienie, które w Polsce niestety czasami jest niewystarczające. Dlatego w naszej strefie geograficznej...
Nawet jeśli podczas diety udawało ci się schudnąć, zazwyczaj stracone kilogramy wracały. Musisz wiedzieć, że zrzucenie wagi to dopiero połowa sukcesu. Gdy schudniesz, musisz przyzwyczaić swój organizm do nowej wagi, utrzymując ją przez długie miesiące. W ten sposób sprawisz, że przytycie będzie...
Wiele kobiet zastanawia co zrobić, by ich dziecko urodziło się zdrowe. Niestety, nie ma żadnej metody, która dawałaby sto procent pewności,...
słodka ciąża na insulinie i co dalej? od 7-go miesiąca ciąży byłam na insulinie. Po porodzie insuliny już nie brałam-bo nie kazali. Po 8 tygodniach miałam zrobić obciążenie glukozą, ale się trochę boję. Czy są mamy ze słodkiej ciąży, u których cukrzyca pozostała po porodzie? Jeśli tak to co dalej?,słodka...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry. Dotyczy 80–100% osób pomiędzy 11. a 30. rokiem życia, z czego u 85% ma łagodny przebieg. Trądzik to choroba występująca w okolicach bogatych w gruczoły łojowe, która charakteryzuje się łojotokiem,...
Często też spotykam się z argumentami „jem jak moi dziadkowie, tradycyjnie, „normalnie”, słodzę i solę – oni długo żyli, ja też będę”. Zwykle na taki argument odpowiadam pytaniem: „Czy Twoi dziadkowie jedli batoniki, pili...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Od zaskórniaka do krosty Przyczyną trądziku młodzieńczego są zmiany hormonalne, które w naturalny sposób...
Specyfiki jedynie maskują problem Wiele osób traktuje swój problem po macoszemu, uciekając się do szybkich metod zwalczających nieświeży oddech. Powszechne jest stosowanie miętowych pastylek, gum do żucia czy cukierków, które działają tylko doraźnie. Przyczyn nieświeżego oddechu...
Jednym z takich minerałów jest niewątpliwe cynk, który ma znaczenie już w brzuchu mamy, ponieważ odpowiedzialny jest m.in. za prawidłowy rozwój układu immunologicznego, narządów rozrodczych, przyswajanie substancji odżywczych. Ponadto składnik ten wpływa na wchłanianie...
Warto podkreślić fakt, iż przyswajalność cynku m.in. z produktów mlecznych w organizmie sięga nawet 60%, podczas gdy z produktów roślinnych jest utrudniona ze względu na obecność fitynianów, szczawianów i błonnika które wspólnie z cynkiem tworzą trudno przyswajalne związki. Cynk stanowi składnik...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Rankiem staramy się szybko uporać ze śniadaniem dziecka i często zapominamy o własnym posiłku. Potem szybko przyrządzamy obiad dla całej rodziny i często jest to jedyny pożywny i pełnowartościowy posiłek jaki udaje nam się w spokoju zjeść w ciągu dnia. Dobrze jest kiedy...