Jakie są najlepsze naturalne źródła potasu? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jakie są najlepsze naturalne źródła potasu?

Jakie są najlepsze naturalne źródła potasu?

Autor zdjęcia/źródło: @materiały partnera artykułu

Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest odpowiedzialny za kontrolę ciśnienia krwi, pracę nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Niedobór potasu może skutkować nieregularnym rytmem serca, puchnięciem kończyn czy nadciśnieniem. Jeśli obserwujesz takie dolegliwości, warto wzbogacić dietę w produkty bogate w ten pierwiastek.

Funkcje potasu w organizmie

Potas rozpuszcza się w wodzie i przenosi ładunki elektryczne. Dostarcza komórkom składniki odżywcze, a także pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Uczestniczy w procesie spalania białek i węglowodanów, a także pobudza wydzielanie insuliny. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przewodząc impulsy, a także odpowiednią pracę mięśni, w tym serca. Pomaga w dotlenieniu mózgu, poprawiając koncentrację i zdolność myślenia. Reguluje pracę nerek, ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodną organizmu.

Spektrum jego działania jest szerokie. Z tego powodu utrzymanie odpowiedniego poziomu w organizmie ma wpływ na nasze samopoczucie. Dlatego też warto zadbać o jego podaż w diecie, by nie dopuścić do niedoborów.

Najlepsze naturalne źródła potasu

Potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, z wyjątkiem tłuszczów i cukrów. Co stanowi wartościowe źródło potasu? Oto kilka produktów bogatych w ten pierwiastek, które warto włączyć do swojej diety.

Warzywa, głównie strączkowe, stanowią najlepsze źródło potasu:

  • soja - 2132 mg/100 g,
  • biała fasola - 1188 mg/100 g,
  • groch - 937 mg/100 g,
  • soczewica - 874 mg/100 g,
  • liście pietruszki - 695 mg/100 g.

Owoce, szczególnie suszone:

  • suszone morele - 1666 mg/100 g,
  • suszone figi - 938 mg/100 g,
  • rodzynki - 833 mg/100 g,
  • awokado - 600 mg/100 g,
  • melon - 382 mg/100 g.

Mleko i produkty mleczne:

  • mleko odtłuszczone w proszku - 1874 mg/100 g,
  • mleko pełne w proszku - 1393 mg/100 g,
  • jogurt naturalny - 200 mg/100 g,
  • białko jaja kurzego - 154 mg/100 g.

Orzechy:

  • pistacje - 1090 mg/100 g,
  • migdały - 778 mg/100 g,
  • wiórki kokosowe - 660 mg/100 g.

Warto pamiętać też o nasionach i ziarnach:

  • kakao - 1927 mg/100 g,
  • mak niebieski - 963 mg/100 g,
  • pestki dyni - 810 mg/100 g,
  • słonecznik łuskany - 793 mg/100 g.

Istotnym źródłem potasu jest mięso i ryby:

  • mięso z indyka - 239 mg/100 g,
  • mięso z kurczaka - 385 mg/100 g,
  • ryby (halibut, sardynki, makrela) - 300-400 mg/100g.

Świadome dobieranie produktów spożywczych bogatych w potas pomaga utrzymać jego właściwy poziom w organizmie. Kiedy trudno o wartościową i zbilansowaną dietę, warto włączyć odpowiednie preparaty zawierające ten pierwiastek.