Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
Celiakia jest chorobą, w efekcie, której dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i prowadzi do zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych. Zasadniczo choroba polega na nietolerancji glutenu – białka znajdującego się w zbożach. Niekiedy...
Wiek średni dla wielu kobiet jest przygnębiający. I to nie tylko ze względu na świadomość upływającego czas. Często i wygląd kobiet, które przekroczyły 50. rok życia pozostawia wiele do życzenia. Szczególnie duża frustracja może dotyczyć...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Historia zatoczyła koło - to stwierdzenie idealnie oddaje obraz sytuacji jaka obecnie panuje w kulinarnych trendach. Ludzie są już zmęczeni nowoczesną kuchnią i jej nietypowymi smakami, dlatego coraz chętniej wracają do dań i przepisów, z których korzystały...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Żeby uniknąć nieprzyjemnych aczkolwiek dość często występujących w trzecim trymestrze ciąży zaparć, wzdęć i zgagi należy zadbać o jakość pokarmu. To co jemy może również wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. W trzecim trymestrze ciąży...
Kaszki to często pierwsze produkty zbożowe jakie jedzą nasze dzieci i ważne jest aby wprowadzać je w odpowiedniej kolejności. Także warzywa i owoce trzeba dodawać stopniowo i lepiej zacząć od marchewki niż od jabłuszka bowiem dziecko jeśli najpierw...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Dieta trzech minerałów zalecana jest dla osób, które chcą zgubić w zdrowy i bezpieczny sposób kilka kg lub utrzymać dotychczasową wagę i piękną sylwetkę. Dieta ta przyspiesza przemianę materii, spalanie zbędnego tłuszczu oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu...
W żywieniu niemowląt rozgranicza się karmienie naturalne oraz karmienie sztuczne ( mlekiem modyfikowanym) , dlatego też schemat żywienia nie jest jednolity. Poniżej przedstawiam tabele żywienia z powyższym podziałem. Tabela 1....
Dziś chcę się z Tobą podzielić wskazówkami związanymi z żywieniem. Opowiem Ci o niektórych składnikach, na jakie składniki warto zwrócić uwagę i o tym gdzie możesz je znaleźć. Zwiększ swoje szanse Na początku chcę Ci powiedzieć o tym jak za pomocą odżywiania zwiększyć...
Poznaj sposoby na skuteczne pozbycie się ich wszystkich z Twojego domu! Dlaczego owady pojawiają się w mieszkaniach? Na początek słowo wyjaśnienia – obecność robaków nie oznacza, że nie dbasz o porządek. Co prawda pojawienie się insektów jest bardziej...
Dziecko, które niezbyt chętnie je lub unika pewnych pokarmów, to nie lada wyzwanie dla rodziców. Z jednej strony chcieliby oni, aby maluch się najadał i nie miał niedoborów witamin i minerałów. Jednak z drugiej strony, wiemy, że nie należy zmuszać dzieci do jedzenia, ani stosować babcinych technik...
Ospę wietrzną i półpasiec wywołuje ten sam wirus VZV (Varicella-zoster virus), a po zakażeniu pozostaje w organizmie już na całe życie, w postaci uśpionej, aktywując się właśnie w postaci półpaśca w przypadku spadku odporności. Wirus ospy rozprzestrzenia się drogą bezpośredniego kontaktu, kropelkową...
Trzy rzeczy dzielą cię od idealnej wersji samej siebie – zdrowe jedzenie (z naciskiem na większą ilość warzyw, owoców i kasz w codziennym menu), systematyczna aktywność (zacznij od 30 minut spacerowania – każdego dnia, bez wyjątku) oraz właściwa pielęgnacja...
Ten tradycyjny polski wyrób ma wielu zwolenników. Grillowana, pieczona czy na zimno – kaszanka jest pożywna i chętnie jedzona w polskich domach. Jednak wiele kobiet zastanawia się, czy kaszanka w ciąży to dobry wybór? Wyjaśniamy, czy można ją jeść. Kaszanka w ciąży: jedz uważnie Tradycyjnie...
Zaparcia mogą się nam przydarzyć sporadycznie, albo występować w wyniku niewłaściwej diety, czy choroby. O ile dwa pierwsze przypadki można spróbować rozwiązać domowymi sposobami na zaparcia, o tyle zaparcia nawracające, przedłużające się lub wywołane czynnikiem chorobowym zawsze warto skonsultować...
Dlaczego dieta DASH uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie? Dużo mówi się o tym, jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą stosowanie diety śródziemnomorskiej. Warto pamiętać o tym, że nie jest to jedyny sposób odżywienia, który przyczynia się do poprawy samopoczucia, ułatwia osiągnięcie...
Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często...