Hipoglikemia reaktywna: Co to jest i jak się leczy? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Hipoglikemia reaktywna: Co to jest i jak się leczy?

Hipoglikemia reaktywna: Co to jest i jak się leczy?

Autor zdjęcia/źródło: Freepik.com

Hipoglikemia reaktywna, zwana inaczej poposiłkową, to zbyt niski poziom cukru we krwi u osób niechorujących na cukrzycę. Jak sama nazwa wskazuje, niedocukrzenie pojawia się jako reakcja na posiłek. Dochodzi do niego zazwyczaj po dwóch do pięciu godzin po jedzeniu. Jakie są objawy tego zaburzenia gospodarki węglowodanowej? Jak wygląda leczenie hipoglikemii?

Jak duże znaczenie ma dieta dla hipoglikemii reaktywnej i gdzie szukać pomocy w planowaniu posiłków? Tego dowiesz się z poniższego artykułu. Zapraszamy do lektury!

Hipoglikemia reaktywna – objawy

Osoby cierpiące na hipoglikemię reaktywną obserwują u siebie objawy charakterystyczne dla niskiego stężenia glukozy we krwi takie jak: drżenie rąk, zawroty głowy, mrowienie w kończynach, wzmożona potliwość ciała, osłabienie, kołatanie serca, przyspieszony puls, uczucie głodu, suchość w ustach, zaburzenia widzenia, uczucie niepokoju, nerwowość, częste ziewanie. Jak można wywnioskować z powyższej listy, objawy hipoglikemii reaktywnej są podobne do tych, które występują przy niedocukrzeniu u osób cierpiących na cukrzycę. W przeciwieństwie jednak do hipoglikemii cukrzycowej, hipoglikemia reaktywna nie doprowadza do utraty świadomości.

Diagnostyka i leczenie hipoglikemii reaktywnej

Zaobserwowałeś u siebie objawy hipoglikemii reaktywnej? Koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Jak przebiega diagnostyka tego zaburzenia (hipoglikemia reaktywna nie jest chorobą)? Lekarz zbierze od Ciebie szczegółowy wywiad, skieruje Cię również na badanie krzywej cukrowej i insulinowej. Aby stwierdzić hipoglikemię reaktywną muszą zostać spełnione trzy warunki:

  • spadek stężenia glukozy we krwi (glikemia) poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l) kilka godzin po posiłku
  • objawy niedocukrzenia w kilka godzin po jedzeniu u osoby, która nie choruje na cukrzycę,
  • ustępowanie objawów po spożyciu następnego posiłku.

Nie ma potwierdzonych dowodów na skuteczność leczenia farmakologicznego w takim zaburzeniu, jak hipoglikemia reaktywna. Dieta jest w tym wypadku czynnikiem kluczowym. Co za tym idzie, leczenie hipoglikemii reaktywnej polega głownie na zmianie nawyków żywieniowych. Ważne, by nie dopuszczać do sytuacji, w których organizm będzie wydzielał insulinę w nadmiernych ilościach.

Plan żywieniowy – hipoglikemia reaktywna pod kontrolą

Jak planować posiłki przy hipoglikemii reaktywnej? Twoja strategia żywieniowa powinna opierać się na unikaniu szybkowchłanialnych węglowodanów i sięganiu po produkty o niskim indeksie glikemicznym. Posiłki (od 4 do 5 dziennie) staraj się spożywać o stałych porach, w odstępach nie dłuższych niż 3 godziny. Muszą one być zbilansowane, bogate w dobrej jakości tłuszcze, pełnowartościowe białko, a także w złożone węglowodany z wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Źródła tych ostatnich to m.in. ciemne pieczywo, brązowy ryż, kasza gryczana, soczewica, soja, makaron pełnoziarnisty i komosa ryżowa. Dieta dla hipoglikemii reaktywnej powinna zawierać też świeże warzywa i owoce będące źródłem błonnika.

Samodzielne ułożenie właściwej diety dla hipoglikemii reaktywnej nie jest sprawą łatwą. Warto zaufać w tym względzie profesjonalistom, którzy przygotują dla Ciebie indywidualny plan żywieniowy. Gdzie ich znaleźć? Na stronie https://madebydiet.com/