Już w okresie trwania ciąży możemy działać profilaktycznie i poprzez właściwą dietę przyszłej mamy „zaprogramować” prawidłową pracę układu krążenia, układu nerwowego, a także obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów i otyłości w późniejszym okresie życia dziecka. ...
Prebiotyki i probiotyki pełnią w naszym organizmie odmienne role. Zakres ich działania zachodzi w układzie pokarmowym, a główne zadanie opiera się na pomocy w regulowaniu zdrowia naszych jelit. Znaczenie prebiotyków jest znacznie silniejsze od probiotyków. Błonnik prebiotyczny to niestrawne części...
Nie wszystko co znajdzie się na wigilijnym stole może zjeść małe dziecko, a tym bardziej niemowlę. Nie słuchaj więc namów rodziny: „od święta to można” lub „niech spróbuje, co będziesz dziecku żałować” tylko zachowaj zdrowy rozsądek i zastosuj poniższe zasady. Maluch nie...
Małe dzieci chorują dość często, normą jest, że u dziecka pojawia się 6-7 infekcji w ciągu roku. Spowodowane jest to tym, że układ immunologiczny cały czas się rozwija i kształtuje aż do 18 roku życia. Przez cały ten czas uczy się on chronić organizm przed patogenami. Kontakt z wirusami i bakteriami...
O arytmii można mówić, gdy częstotliwość skurczów mięśnia sercowego wykracza poza bezpieczny zakres od 60 do 100 uderzeń na minutę. Nie bierze się tu pod uwagę naturalnego spadku tętna podczas snu oraz jego wzrostu w czasie wysiłku fizycznego. Zaburzenia rytmu serca najczęściej diagnozuje się z...
Dziecko jest jak cudowna roślinka, o którą rodzice troszczą się codziennie. Początkowo malutkie i delikatne, szybko się zmienia, aż pewnego dnia w pełni rozkwitnie. Wszystko jest dla niego nowe. Jeśli dobrze się maluszkiem zaopiekujemy, będzie zdrowo i radośnie rosnąć. Nie ma nic piękniejszego, niż...
Bitwa na śnieżki, lepienie bałwana, kulig z pochodniami, to wymarzone ferie każdego dziecka. Niestety, minusowe temperatury, mokre buty i przekrzywiona czapka mogą skutecznie zepsuć uczniowi czas wolny od szkoły. Ważne, aby w okresie zimowym szczególnie skupić się na wzmocnieniu odporności. Jednak...
Najczęściej dzieje się tak dlatego, że są nosicielkami mutacji genu MTHFR. Brzmi skomplikowanie, ale MTHFR to reduktaza metylenotetrahydrofolianowa, czyli enzym przekształcający kwas foliowy do jego aktywnej formy. Kobiety z mutacją genu MTHFR mają obniżoną aktywność tego enzymu. Ich organizm nie...
Układ immunologiczny małego dziecka nie jest jeszcze w pełni wykształcony i dopiero uczy się jak chronić organizm przed atakami groźnych drobnoustrojów. Dlatego w dużej mierze to od nas, rodziców zależy jak będzie on się rozwijał i czy zdoła się wykształcić prawidłowo,...
Jedną z najbardziej naturalnych czynności po urodzeniu dziecka jest zapewnienie mu bezpieczeństwa i opieka nad nim. Pozwalając dziecku ssać pierś nie tylko je karmimy, ale także wzmacniamy jego odporność,...
Zacznijmy od tego, że ser żółty jest dla dzieci wartościowy. Jest również dosyć kaloryczny. Wprawdzie w wypadku dzieci, które są w stanie spalić każdą ilość kalorii nie ma to tak dużego znaczenia, jednak najlepiej jest spożywać ser żółty na śniadanie lub przed południem. Najistotniejsze...
Jeżeli oczekujecie na pojawienie się na świecie Waszego maluszka, to jesteście na właściwej stronie:) Familie organizuje „Przygodę z macierzyństwem” od kilku lat w całej Polsce po to, by wspierać rodziców i przekazywać im cenną wiedzę. Przygotowujemy dla...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Czy jest tak, że bez lansowanego przez popularny dom mody ciucha nie możemy się obyć? Możemy, bo po pierwsze nie każdemu się podoba, po drugie nie wszystkich na taki modny ciuszek stać. Podobnie jest z trendami wśród produktów spożywczych i trendów żywieniowych w ogóle....
Walka z dodatkowymi kilogramami dla wielu osób jest niezwykle trudna, zwłaszcza, gdy lubimy jeść i czerpiemy z jedzenia dużą przyjemność. Często jesteśmy głodne lub po prostu mamy ochotę na coś dobrego. Aby ułatwić sobie wytrwanie w diecie, często sięgamy po środki hamujące...
Okres letni to czas kiedy infekcje żołądkowo-jelitowe występują częściej. Wysoka temperatura, upały sprzyjają namnażaniu bakterii w źle przechowywanej żywności, lodach, a kontakt z osobami chorującymi zwiększa ryzyko zarażenia się. Wyjazdy zagraniczne do niektórych krajów...
Zmęczenie wiosenne zazwyczaj pojawia się pod koniec zimy, a na początku wiosny, czyli głównie w marcu i kwietniu. Może ono trwać nawet kilka tygodni. Lekarze nazywają to schorzenie syndromem...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Zaparcia, wzdęcia, biegunki, a może problemy z nieświeżym oddechem? Wszystkie schorzenia organizmu człowieka mają swoje źródło w problemach z funkcjonowaniem układu trawiennego. Każdego dnia...
Stacja Wellness powstała z myślą o człowieku, w trosce o jego zdrowie, dobre samopoczucie i bycie po prostu wellness. Jestem założycielką Stacji...