Jak objawia się kolka u dziecka i czy można określić co ją wywołuje? Kolka jelitowa to bolesne skurcze żołądka i jelit. Nie do końca znana jest jeszcze przyczyna występowania kolki. Jednak wg. ostatnich hipotez pojawienie...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Dieta kopenhaska to jedna z najpopularniejszych, a z drugiej strony najbardziej krytykowanych diet. Nazywana również szwedzką lub duńską, jej stosowanie...
Okazuje się że z pięciu łyżek zjadanego pokarmu, jedną łyżkę pochłania nasz mózg. Dlatego, to co maluszek zjada każdego dnia ma ogromny wpływ na rozwój jego zdolności. To szczególny okres dla...
Omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeden z tych kwasów – DHA – stanowiąc aż ok. 25% tkanki mózgowej - jest niezbędny i jednocześnie bezcenny dla rozwoju narządu wzroku oraz układu nerwowego. DHA zapewnia właściwą...
Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków. Należy spożywać produkty mające niewielką objętość, ale bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne.
Niedobór błonnika może powodować: spowolnioną przemianę materii, zaparcia, otyłość, a nawet raka. Natomiast zbyt duża ilość błonnika w diecie przyczynia się do problemów żołądkowych,wzdęć, bóli brzucha.
Czy każdy może przejść na dietę?Prawidłowa dieta, obok aktywności fizycznej...
Latem stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców, przebogatych w te witaminy i minerały, które szczególnie wzmacniają organizm i mobilizują jego układ odpornościowy. Zimą zaś, gdy naprawdę potrzebujemy ochrony i wzmocnienia, nasza dieta jest przeważnie mało urozmaicona...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Jednak przed zakupem kolejnych produktów warto zastanowić, czy nasza dieta dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników które odpowiedzialne są za zdrowie naszej skóry, włosów i paznokci. Odpowiednio skomponowane żywienie to podstawa naszego zdrowia, ponieważ dzięki temu działamy nie na...
Komisja Europejska stwierdziła, że stosowane w wielu suplementach diety oraz żywności pochodne hydroksyantracenu, mogą powodować raka jelita. Pochodne hydroksyantracenu są to związki występujące naturalnie w niektórych gatunkach roślin - takich jak aloes i senes. Ekstrakty tych substancji są...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Rozszerzając dietę niemowlaka o owoce, najlepiej bazować na tych uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Mamy wtedy gwarancję, że owoce zostały zerwane, wtedy kiedy dojrzały i nie wymagały wielu konserwantów, by przetrwać długą podróż. Jednymi z tych, które warto podawać...
Dlaczego powinniśmy jeść makaron? Makaron wyrabia się z odpowiednio wyrobionego ciasta z mąki, jaj i soli, które następnie się suszy. Specjalistami w tym procesie zostali Włosi – przodują także w rankingach zajadania się tym specjałem. Polacy natomiast pozostają za nimi...
Dieta 40-latki ma chronić jej organizm oraz przyspieszać zwalniający w tym wieku metabolizm.Istotne jest również dostarczanie fitoestrogenów z pożywieniem- ponieważ nasze hormony zacznają się obniżać.Bezapelacyjnie...
Małe dzieci rozwijają się błyskawicznie. Codziennie uczą się nowych umiejętności i czynności, codziennie też tworzą się nowe połączenia w mózgu dziecka, które odpowiadają za jego sprawną pracę. Dlatego warto wspierać dobry rozwój dziecka zarówno stymulacją, jak i aktywnościami, ale również...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
W ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z informacjami w środkach masowego przekazu dotyczącymi właściwego odżywiania i wpływu diety na organizm. Modę na zdrowe odżywianie widać także w badaniach, z których wynika, że 85% konsumentów zwraca uwagę...
Zastanawiasz się, co i jak powinno znaleźć się na talerzu Twojego dziecka, by jego serce biło długo, mocno i bez zakłóceń (doradza kardiolog dziecięcy Poznań)? Poznaj kilka zasad, które pomogą Ci w tym wyborze! 1....