Alergia na białko mleka krowiego jest coraz częściej spotykanym problemem. Może pojawić się u człowieka w każdym wieku. Jednak grupą, u której przeważnie występują objawy nadwrażliwości na spożyte pokarmy są dzieci, w tym niemowlęta. Spowodowane jest to niedojrzałością...
Skład i wartość odżywcza białka sojowego Białko sojowe to bogate źródło aminokwasów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania...
Białko pochodzące z produktów mlecznych stanowi cenne źródło tego najlepiej przyswajalnego i wartościowego dla naszego organizmu. Nie warto więc rezygnować ze spożywania produktów mlecznych, jeśli nie ma ku temu wyraźnych medycznych wskazań – jak na przykład alergie lub nietolerancje pokarmowe. Produkty...
Czym jest alergia na białko mleka krowiego oraz jakie mogą być jej objawy? Odpowiadamy.
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Zmiany skórne, symptomy astmy, czy zapalenia...
Niby to proste, ale warto wiedzieć jak ugotować jajko na miękko, aby białko było odpowiednio ścięte, a żółtko płynne. Takie jajko jest idealne na pyszne i pożywne śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Natomiast jajko na twardo będzie idealne do przygotowania...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Białko CRP (ang. C Reactive Protein) jest białkiem ostrej fazy, produkowanym przez wątrobę w celu modyfikacji i modulacji odpowiedzi układu immunologicznego na infekcję. Badanie poziomu CRP jest bardzo pomocne w podejmowaniu decyzji na temat ...
PIELĘGNACJAZe względu na wzmożone ruchy dziecka, możesz mieć problemy z bezsennością. Nie ma jednak sposobów na ich regulowanie, gdyż dzidziuś ma własny rytm snu i czuwania. Niespokojny sen i męczące koszmary...
Kolagen jest bardzo cenionym w kosmetologii składnikiem, ponieważ może w znaczący sposób poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. Sprawia, że cera szybciej się regeneruje, wygląda młodo i promiennie. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat stosowania kolagenu oraz jego cennych właściwości. Czym...
Jaja zawierają prawie wszystkie wartościowe składniki odżywcze dzięki czemu wspomaga prawidłowy rozwój młodego organizmu. Warto włączyć jajka do jadłospisu...
Na zdrowie dziecka wpływa zarówno dieta matki w czasie, jaki i przed ciążą. Dlatego jeśli planujesz dziecko zmień złe nawyki żywieniowe już dziś. Kieruj się zasadami zdrowej diety i prowadź bardziej
uczulenie na białko jaja kurzego? wczoraj odebrałam wyniki testów alergicznych Marcela. wiedziałam,że ma alergię pokarmową,bo go zsypywało co jakiś czas. podejrzewałam mleko. wyszło,że jedynie na białko jaja... nie spodziewałam się. jajek nie jada zbyt często,samych w sobie.,uczulenie na...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
uczulenie na białko jaja kurzego? Czy to możliwe żeby białko jajka uczulało?nie żółtko ale białko.Po zjedzeniu gotowanego żółtka nic nie zaobserwowałam,ale jak mała zjadła jajeczko smażone na masełu to wokoło ust dostała zaczerwienienia,po paru minutach zniknęło,ale jestem zaniepokojona.Co...
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, dzieci i młodzież (4-18 lat) powinny spożywać 3-4 porcje mleka lub jego przetworów dziennie. Natomiast osobom dorosłym zaleca się spożywać dziennie 2-3 porcje nabiału. Pamiętajmy, że warto wybierać polskie...
Jednym z takich minerałów jest niewątpliwe cynk, który ma znaczenie już w brzuchu mamy, ponieważ odpowiedzialny jest m.in. za prawidłowy rozwój układu immunologicznego, narządów rozrodczych, przyswajanie substancji odżywczych. Ponadto składnik ten wpływa na wchłanianie...
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...