Soczewica - przepisy SMACZNE I SPRAWDZONE - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Soczewica - przepisy SMACZNE I SPRAWDZONE

Soczewica - przepisy SMACZNE I SPRAWDZONE

Autor zdjęcia/źródło: Soczewica i inne pyszne ziarenka@flikr.com/Rob&Dani

Groch, soczewica lub fasolka. Te warzywa wspaniale sprawdzą się w naszej kuchni w chłodniejsze jesienne dni. Możesz z nich przygotować pyszne dania obiadowe i nie tylko. Przepisy z nich to także świetny pomysł na ciepłą i sytą kolację lub coś do chleba.

Fasolka po bretońsku, pierogi z soczewicą lub zupa grochowa. Może, by jednak inaczej, na przykład z soczewicy przygotuj pyszna sałatkę, natomiast czerwoną fasolkę wykorzystaj do meksykańskiej tortilli

Cebula z soczewicą

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Cebulę obierz, zetnij wierzchy i wyjmij z każdej po kilka środkowych warstw
  2. Wyjęte warstwy posiekaj drobno
  3. Obierz i posiekaj czosnek i papryczkę chili bez gniazda nasiennego
  4. Podsmaż posiekane składniki na oleju.
  5. Soczewicę przepłucz i osącz, następnie zalej wodą i gotuj do miękkości około 10 minut.
  6. Soczewicę wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw solą oraz pieprzem
  7. Farszem napełnij wydrążone cebule, ułóż je na blasze i nakryj folią aluminiową.
  8. Piecz około 30 minut w temp. 180 st.C


Pasta z żółtego grochu

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanego grochu (połówek)
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 1 łyzeczka soku nz cytryny
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Groch opłucz, odsącz, zalej zimną wodą i odstaw na 4-6 godzin.
  2. Odsącz groch, zalej go świeżą wodą i dodaj obrany z łusek czosnek.
  3. Gotuj, aż groch będzie miękki.
  4. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  5. Dodaj cebulę do grochu i zmiksuj.
  6. Dopraw solą, sokiem z cytryny, kurkumą i papryką.
  7. Dolej oliwy i wymieszaj
  8. Na końcu dodaj pieprz.