Zdj. pixabay.com
Poczuj mięte do mięty
Kocham mięte. Teraz gdy tyle będziemy pić lemoniady w upalne dni, warto ją do niej dodawać. Zimą polecam parzenie suszonych liści. Dlaczego warto stosować mięte przez cały rok? Mięta przeciwdziała wzdęciom i chroni przed nadmierną fermęntacją. To ona sprawia, że po posiłku czujemy się lekko.
Tymianek i majeranek
Rewelacyjne działanie tych przypraw polega na przyśpieszaniu metabolizmu. Tymianek idealny jest do tłustych potraw, bo rozkłada duże ilości tłuszczów nasyconych, a majeranek zapobiega wzdęciom. Połączenie tych przypraw przy bardziej kalorycznym posiłku to idealne rozwiązanie. Zwłaszcza, że podczas diety powinno się unikać takich potraw.
Moc jabłka w occie jabłkowym
Ocet jabłkowy zawiera bardzo duży pektyny, która to przyśpiesza metabolizm. Istnieje wiele diet właśnie z wykorzystaniem octu. Ważne jednak, żeby nigdy nie popaść w szaleństwo i nie wypijać octu w szklance. Podawaj go jedynie do potraw, a będzie bardzo skuteczny. Używany regularnie świetnie oczyszcza, usuwając złogi tłuszczowe i rozszczepiając lipidy co wpływa bezpośrednio na proces odchudzania.