Jajka faszerowane w wersji light
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- jedno opakowanie otrębów owsianych
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyzki posiekanej rzeżuchy
- sól ziołowa
- pieprz
- świeże mieszane kiełki do dekoracji
Wykonanie KROK PO KROKU:
Cztery jajka ugotuj na twardo (około 7 minut) – zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Ostudzone jajka ostrożnie, ale energicznie przekrój wzdłuż ostrym nożem uważając by nie uszkodzić skorupek. Za pomocą łyżeczki wyjmij delikatnie jajko, skorupki zachowaj. Jajko i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj surowe jajka, otręby owsiane i rzeżuchę. Dopraw do smaku solą ziołową i pieprzem. Odłożone skorupki jajek napełnij przygotowanym farszem. Na talerzyk wysyp otręby owsiane i panieruj w nich jajka, by wierzch był cały przykryty otrębami.
Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej (można ja delikatnie posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i kładź na niej jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu około 4-5 minut. Płatki muszą się zrumienić, a jajko w środku musi być ścięte. Jajka podawaj na sałatce z kiełków.
Jajka można przygotować wcześniej, a później odgrzać je tylko przez kilka minut w piekarniku.
Kolejny przepis na jajka faszerowane zapiekane TUTAJ>>