Jajka faszerowane zapiekane - PRZEPISY JAKICH NIE ZNACIE! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jajka faszerowane zapiekane - PRZEPISY JAKICH NIE ZNACIE!

Święta wielkanocne to okazja na przygotowywanie jajek pod różną postacią. Mamy dla Was propozycje na jajka faszerowane zapiekane - przepisy jakich nie znacie!


Jajka faszerowane w wersji light


         SKŁADNIKI: 

  • 6 jaj
  • jedno opakowanie otrębów owsianych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyzki posiekanej rzeżuchy
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • świeże mieszane kiełki do dekoracji

Wykonanie KROK PO KROKU:

Cztery jajka ugotuj na twardo (około 7 minut) – zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
Ostudzone jajka ostrożnie, ale energicznie przekrój wzdłuż ostrym nożem uważając by nie uszkodzić skorupek. Za pomocą łyżeczki wyjmij delikatnie jajko, skorupki zachowaj. Jajko i szczypiorek drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj surowe jajka, otręby owsiane i rzeżuchę. Dopraw do smaku solą ziołową i pieprzem. Odłożone skorupki jajek napełnij przygotowanym farszem. Na talerzyk wysyp otręby owsiane i panieruj w nich jajka, by wierzch był cały przykryty otrębami.
Patelnie teflonową lub ceramiczną dobrze rozgrzej (można ja delikatnie posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i kładź na niej jajka farszem do dołu. Smaż na średnim ogniu około 4-5 minut. Płatki muszą się zrumienić, a jajko w środku musi być ścięte. Jajka podawaj na sałatce z kiełków.
Jajka można przygotować wcześniej, a później odgrzać je tylko przez kilka minut w piekarniku.

Kolejny przepis na jajka faszerowane zapiekane TUTAJ>>




Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mniam mniam, zapachniało świętami!