Dżem z gruszek, kompot z gruszek, czyli niech żyje KRÓLOWA GRUSZKA! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dżem z gruszek, kompot z gruszek, czyli niech żyje KRÓLOWA GRUSZKA!

Pisał już o niej Homer, a Juliusz Cesar uprawiał ją w swoim ogrodzie. Tym razem proponujemy by w Waszych kuchniach zapachniało tą zieloną słodyczą. Jakie przepisy będą najlepsze? Przede wszystkim słodki dżem z gruszek i orzeźwiający kompot z gruszek. Uwielbiamy je, a Wy?

Kompot z gruszek:


Składniki:

4 kg gruszek ( twarde nie dojrzałe )
cukier
kwasek cytrynowy
goździki
woda ( najlepiej źródlana )


Wykonanie KROK PO KROKU:

Gruszki myjemy,obieramy z skórki wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Gruszki wkładamy do słoików 1,75 l ( do połowy )  i wsypujemy 6 łyżek cukru,szczyptę kwasku cytrynowego oraz po jednym goździku do każdego słoika.Zalewamy wodą,zakręcamy mocno i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 95 C. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu nie dłużej niż 1 rok. 

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Posadziliśmy gruszę w ogrodzie choć na owoce pewnie trzeba poczekać..