Dżem z gruszek, kompot z gruszek, czyli niech żyje KRÓLOWA GRUSZKA! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dżem z gruszek, kompot z gruszek, czyli niech żyje KRÓLOWA GRUSZKA!

Pisał już o niej Homer, a Juliusz Cesar uprawiał ją w swoim ogrodzie. Tym razem proponujemy by w Waszych kuchniach zapachniało tą zieloną słodyczą. Jakie przepisy będą najlepsze? Przede wszystkim słodki dżem z gruszek i orzeźwiający kompot z gruszek. Uwielbiamy je, a Wy?

Dżem z gruszek, kompot z gruszek, czyli niech żyje KRÓLOWA GRUSZKA!

Autor zdjęcia/źródło: Dżem z gruszek, kompot z gruszek @ 123 RF

Właściwości gruszki można wymieniać godzinami. To zdecydowanie cudowny owoc, choć stale niedoceniany, gdzieś spychany na ubocze, prze królewskie jabłko. Tymczasem to gruszka będzie nam dzisiaj królową w kuchni. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie w burzową pogodę. Jest doskonała na lato także dla dzieci, ponieważ doskonale nawadnia i przyśpiesza proces gojenia się wszystkich wakacyjnych zatarć i ranek.

Dżem z gruszek wyśmienicie nadaje się do letnich, lekkich naleśników, ryżu, czy placków albo tart. Dobrze zachowany, zimą przypomni nam słoneczne dni. Z kolei kompot z gruszek doskonale orzeźwi nas w trakcie letnich upałów i jest dobrym rozwiązaniem dla dzieci, które lubią słodkie napoje.

Dżem z gruszek

Składniki:

  • 1 kg gruszek obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
  • 1 cytryna
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 cm. imbiru

Wykonianie KROK PO KROKU:

Gruszki pokroić w drobna kostkę, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, dodać tarty imbir i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji dżemu. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamykać na spirytus i pasteryzować.

Sprawdź, kompot z gruszek >>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Posadziliśmy gruszę w ogrodzie choć na owoce pewnie trzeba poczekać..