Chleb;-) - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Chleb;-)

82odp.
Strona 4 z 5
Odsłon wątku: 7161
Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:20 | ID: 901389

prosze podaje przepis na chleb i zakwas.


jak zrobic zakwas:

 

Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas.

Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej.

A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni . Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować.


Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb. Jak pisałem wyżej – dzięki temu, że przy każdym pieczeniu zostawiamy trochę zakwasu jako starter na następny raz, zakwas nasz staje się coraz mocniejszy.

 


jak juz mamy zakwas potrzeba teraz:


1kg mąki pszennej(ja z Biedronki i Lidla biore)


0,5kg mąki żytniej


szklanka pestek dyni


szklanka pestek słonecznika


szklanka siemienia lnianego


szklanka płatkow owsianych


pół łyzki soli

 

 


Mąke wsypuje do duzej miski, dodaje wszystkie ziarenka.


zakwas wkladam do innej miski i wlewam 7 szkl ciepłej wody(czemu 7 nie wiem tak kazali wiec robie)


mieszam i wlewam do miski z mąką i zaiarenkami


foremki smaruje margaryna(Tortowa miałam) a na spód wysypuje siarenka słonecznika)


wykladam moj chlebek na foremki(tak do połowy nakladam) i wstawiam do piekarnika- ja robie chleb wieczorem i czeka on w piekarniku(NIE WŁĄCZONYM!!!)do rana

 


rano piecyk ustawiam na 180-200 stopni i chlebek piecze sie 1,5 godziny.

 

 


aaa i zakwasu zostawiam tak poł słoiczka i wstawiam do lodowki- bedzie na nast chleb.

 

 


to tyle;-)

Użytkownik usunięty
    61
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2013 07:55 | ID: 932273
    Marietka (2013-03-21 08:53:41)
    Ania_29 (2013-03-21 08:52:41)
    Marietka (2013-03-21 08:47:12)
    Ania_29 (2013-03-21 08:45:35)

    No to czas start :) Dwie pierwsze blaszki w piekarniku :)

    a to nie wejdzie ci wiecej???

    Może i by weszły 3 ale i tak czwarta zostanie.

    a no ..


    ja 4 pieke 3 mi wleza ładnie a 4 z przodu

    Ja mam za kiepski piekarnik na takie cuda. Nie dopiekło by się wszystko równomiernie podejrzewam....

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    62
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 marca 2013 07:56 | ID: 932274
    Ania_29 (2013-03-21 08:55:28)
    Marietka (2013-03-21 08:53:41)
    Ania_29 (2013-03-21 08:52:41)
    Marietka (2013-03-21 08:47:12)
    Ania_29 (2013-03-21 08:45:35)

    No to czas start :) Dwie pierwsze blaszki w piekarniku :)

    a to nie wejdzie ci wiecej???

    Może i by weszły 3 ale i tak czwarta zostanie.

    a no ..


    ja 4 pieke 3 mi wleza ładnie a 4 z przodu

    Ja mam za kiepski piekarnik na takie cuda. Nie dopiekło by się wszystko równomiernie podejrzewam....

    no tak.


    wiec piecz.


    ja sie zamelduje za 1,5 h.

    Użytkownik usunięty
      63
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 kwietnia 2013 18:04 | ID: 938900

      Marta powiedz mi co teraz mam zrobić z tym zakwasem z lodówki? Znów kilka dni mąka i woda? Kiedy można z niego chleb znów robić?

      Poprzedni mi nie wyszedł ale zjadłam wszystko ;) Trochę pomroziłam ale nawet te pomrożone już pozjadałam :)

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      64
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 kwietnia 2013 18:08 | ID: 938904
      Ania_29 (2013-04-02 20:04:59)

      Marta powiedz mi co teraz mam zrobić z tym zakwasem z lodówki? Znów kilka dni mąka i woda? Kiedy można z niego chleb znów robić?

      Poprzedni mi nie wyszedł ale zjadłam wszystko ;) Trochę pomroziłam ale nawet te pomrożone już pozjadałam :)

      zakwas dodajesz do ciepłej wody i robisz chleb.


      nowego zakwasu nie rob -bo po co.


      ten zakwas co masz to 14 dni stac moze

      Avatar użytkownika Artika
      ArtikaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
      • Posty: 4749
      65
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 kwietnia 2013 18:13 | ID: 938913

      A ja mam nowe przepisy, nowiuśką świeżutką mąkę żytnią i pszenną prosto z młyna i nowy myk na wyrastanie chleba. No teraz kurde musi się udać!

      Użytkownik usunięty
        66
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2013 18:15 | ID: 938914
        Marietka (2013-04-02 20:08:38)
        Ania_29 (2013-04-02 20:04:59)

        Marta powiedz mi co teraz mam zrobić z tym zakwasem z lodówki? Znów kilka dni mąka i woda? Kiedy można z niego chleb znów robić?

        Poprzedni mi nie wyszedł ale zjadłam wszystko ;) Trochę pomroziłam ale nawet te pomrożone już pozjadałam :)

        zakwas dodajesz do ciepłej wody i robisz chleb.


        nowego zakwasu nie rob -bo po co.


        ten zakwas co masz to 14 dni stac moze

        To jutro robię chleb, dziś mi się już nie chce, a pojutrze mija 14 dni, więc mus jest :)

        Avatar użytkownika Marietka
        MarietkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
        • Posty: 28005
        67
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2013 18:15 | ID: 938915
        Artika (2013-04-02 20:13:54)

        A ja mam nowe przepisy, nowiuśką świeżutką mąkę żytnią i pszenną prosto z młyna i nowy myk na wyrastanie chleba. No teraz kurde musi się udać!

        no to napewno sie uda..

        Avatar użytkownika Artika
        ArtikaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
        • Posty: 4749
        68
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2013 18:25 | ID: 938922
        Marietka (2013-04-02 20:15:54)
        Artika (2013-04-02 20:13:54)

        A ja mam nowe przepisy, nowiuśką świeżutką mąkę żytnią i pszenną prosto z młyna i nowy myk na wyrastanie chleba. No teraz kurde musi się udać!

        no to napewno sie uda..

        Oby nie zapeszyć...

        Avatar użytkownika moniczka81
        moniczka81Poziom:
        • Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
        • Posty: 9066
        69
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2013 18:33 | ID: 938933

        Taki chlebek fajna sprawa. Koneicznie kiedyś muszę spróbować. Myślałam nad kupieniem maszynki do wypieku chleba ale nie wiem...

        Avatar użytkownika Marietka
        MarietkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
        • Posty: 28005
        70
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2013 18:34 | ID: 938935
        moniczka81 (2013-04-02 20:33:55)

        Taki chlebek fajna sprawa. Koneicznie kiedyś muszę spróbować. Myślałam nad kupieniem maszynki do wypieku chleba ale nie wiem...

        ja pieke w piekarniku

        Avatar użytkownika moniczka81
        moniczka81Poziom:
        • Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
        • Posty: 9066
        71
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2013 18:36 | ID: 938941
        Marietka (2013-04-02 20:34:32)
        moniczka81 (2013-04-02 20:33:55)

        Taki chlebek fajna sprawa. Koneicznie kiedyś muszę spróbować. Myślałam nad kupieniem maszynki do wypieku chleba ale nie wiem...

        ja pieke w piekarniku

        ja na razie mam piecyk ale piekarnic raczej nie działa... jak skończe kuchnie to wreszcie dorobie się noewego piecyka :)

        Avatar użytkownika Marietka
        MarietkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
        • Posty: 28005
        72
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2013 18:37 | ID: 938943
        moniczka81 (2013-04-02 20:36:38)
        Marietka (2013-04-02 20:34:32)
        moniczka81 (2013-04-02 20:33:55)

        Taki chlebek fajna sprawa. Koneicznie kiedyś muszę spróbować. Myślałam nad kupieniem maszynki do wypieku chleba ale nie wiem...

        ja pieke w piekarniku

        ja na razie mam piecyk ale piekarnic raczej nie działa... jak skończe kuchnie to wreszcie dorobie się noewego piecyka :)

        ;-)

        Avatar użytkownika Misiaczek85
        Misiaczek85Poziom:
        • Zarejestrowany: 21.05.2011, 11:54
        • Posty: 262
        73
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 kwietnia 2013 19:32 | ID: 939014

        Ja mam męża piekarza więc mam codziennie świeżutki chlebek. Co z tego jak i tak na diecie jestem i nie mogę go jeść :-)

        Użytkownik usunięty
          74
          • Zgłoś naruszenie zasad
          3 kwietnia 2013 16:36 | ID: 939518

          Zaraz się zabieram do robienia :)

          Avatar użytkownika Marietka
          MarietkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
          • Posty: 28005
          75
          • Zgłoś naruszenie zasad
          3 kwietnia 2013 16:42 | ID: 939523
          Ania_29 (2013-04-03 18:36:08)

          Zaraz się zabieram do robienia :)

          powodzonka

          Avatar użytkownika moniczka81
          moniczka81Poziom:
          • Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
          • Posty: 9066
          76
          • Zgłoś naruszenie zasad
          3 kwietnia 2013 16:51 | ID: 939527
          zapach takiego chlebka jest cudny.
          Avatar użytkownika Marietka
          MarietkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
          • Posty: 28005
          77
          • Zgłoś naruszenie zasad
          3 kwietnia 2013 16:53 | ID: 939531
          moniczka81 (2013-04-03 18:51:49)
          zapach takiego chlebka jest cudny.

          ojj tak

          Użytkownik usunięty
            78
            • Zgłoś naruszenie zasad
            3 kwietnia 2013 17:04 | ID: 939552
            Marietka (2013-04-03 18:42:01)
            Ania_29 (2013-04-03 18:36:08)

            Zaraz się zabieram do robienia :)

            powodzonka

            nie ma okresu dziś, to na pewno wszystko się uda ;)

            Avatar użytkownika Marietka
            MarietkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
            • Posty: 28005
            79
            • Zgłoś naruszenie zasad
            3 kwietnia 2013 17:06 | ID: 939556
            Ania_29 (2013-04-03 19:04:40)
            Marietka (2013-04-03 18:42:01)
            Ania_29 (2013-04-03 18:36:08)

            Zaraz się zabieram do robienia :)

            powodzonka

            nie ma okresu dziś, to na pewno wszystko się uda ;)

            powiem ci ze mi pierwszy tez nie wyszedl

            Avatar użytkownika Stokrotka
            StokrotkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
            • Posty: 66136
            80
            • Zgłoś naruszenie zasad
            3 grudnia 2013 14:25 | ID: 1050413

            Chej dziewczyny , pomóżcie. Pierwszy wyszedł super. Drugi zakwas to nawet w lodówce mi rusł.  Chlebek pięknie zrobiłam, przestał mi całą noc w piekarniku ale nic nie podrósł, dopiero jak dałam trochę ciepełka i znowu tak do południa postał i wtedy wyrósł. Już się bałam że się zmarnuje..Nie wiem czemu nie chciał rosnąć , choć stał całą noc {#cry}