Chleb;-) - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Chleb;-)

82odp.
Strona 3 z 5
Odsłon wątku: 7161
Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:20 | ID: 901389

prosze podaje przepis na chleb i zakwas.


jak zrobic zakwas:

 

Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas.

Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej.

A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni . Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować.


Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb. Jak pisałem wyżej – dzięki temu, że przy każdym pieczeniu zostawiamy trochę zakwasu jako starter na następny raz, zakwas nasz staje się coraz mocniejszy.

 


jak juz mamy zakwas potrzeba teraz:


1kg mąki pszennej(ja z Biedronki i Lidla biore)


0,5kg mąki żytniej


szklanka pestek dyni


szklanka pestek słonecznika


szklanka siemienia lnianego


szklanka płatkow owsianych


pół łyzki soli

 

 


Mąke wsypuje do duzej miski, dodaje wszystkie ziarenka.


zakwas wkladam do innej miski i wlewam 7 szkl ciepłej wody(czemu 7 nie wiem tak kazali wiec robie)


mieszam i wlewam do miski z mąką i zaiarenkami


foremki smaruje margaryna(Tortowa miałam) a na spód wysypuje siarenka słonecznika)


wykladam moj chlebek na foremki(tak do połowy nakladam) i wstawiam do piekarnika- ja robie chleb wieczorem i czeka on w piekarniku(NIE WŁĄCZONYM!!!)do rana

 


rano piecyk ustawiam na 180-200 stopni i chlebek piecze sie 1,5 godziny.

 

 


aaa i zakwasu zostawiam tak poł słoiczka i wstawiam do lodowki- bedzie na nast chleb.

 

 


to tyle;-)

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
41
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 marca 2013 09:23 | ID: 930769
Ania_29 (2013-03-19 10:21:00)

Dziś piąty dzień zakwasu. Jutro będę chlebek robić :) Już się doczekać nie mogę.

Marta a na ile foremek tego ciasta wystarczy? Ja się zastanawiam, czy nie zrobić z połowy składników...

ja mam  keksówki i 4   mi wychodza.


chlebek mozesz zamrozic, 

Avatar użytkownika aneta1114
aneta1114Poziom:
  • Zarejestrowany: 20.03.2012, 08:46
  • Posty: 668
42
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 marca 2013 10:34 | ID: 930853

Pamietam jak moja babcia piekła chleb  (ten zapach i smak),ja nie mam za bardzo czasu i nie piekłam nigdy .Człowiek jest wygodny woli pójsć do sklepu czy do piekarni i kupić-taka jest prawda.

Użytkownik usunięty
    43
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 marca 2013 11:25 | ID: 930874
    Marietka (2013-03-19 10:23:53)
    Ania_29 (2013-03-19 10:21:00)

    Dziś piąty dzień zakwasu. Jutro będę chlebek robić :) Już się doczekać nie mogę.

    Marta a na ile foremek tego ciasta wystarczy? Ja się zastanawiam, czy nie zrobić z połowy składników...

    ja mam  keksówki i 4   mi wychodza.


    chlebek mozesz zamrozic, 

    To ja keksówkę mam tylko jedną. Jutro pojadę do sklepu to dokupię, przydadzą się ;) A chlebki zamiast mrozić, to porozdaję jak wyjdą ;)

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    44
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 marca 2013 12:53 | ID: 930925
    Ania_29 (2013-03-19 12:25:04)
    Marietka (2013-03-19 10:23:53)
    Ania_29 (2013-03-19 10:21:00)

    Dziś piąty dzień zakwasu. Jutro będę chlebek robić :) Już się doczekać nie mogę.

    Marta a na ile foremek tego ciasta wystarczy? Ja się zastanawiam, czy nie zrobić z połowy składników...

    ja mam  keksówki i 4   mi wychodza.


    chlebek mozesz zamrozic, 

    To ja keksówkę mam tylko jedną. Jutro pojadę do sklepu to dokupię, przydadzą się ;) A chlebki zamiast mrozić, to porozdaję jak wyjdą ;)

    powiem ci ze ja zadnego nie mroziłam.


    zawsze komus dam albo sami jemy


    nawet tydzien jak nie lepiej moze on lezec i bedzie bardzo smaczny

    Użytkownik usunięty
      45
      • Zgłoś naruszenie zasad
      19 marca 2013 13:11 | ID: 930931

      Jeny, ledwo swój zakwas uratowałam. Szymon zobaczył, że coś mieszam w misce, oczywiście pierwszy do pomocy. Dałam mu łychę i pozwoliłam troszkę pomieszać. Miesza, miesza i widzę, że coś mina mu się robi niewyraźna... W ostatniej chwili go odsunęłam... {#smiley-throwup}

      Chyba go od zapachu zemdliło... Całą podłogę w kuchni mi zawymiotował soczkiem, który przed chwilą wypił :/

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      46
      • Zgłoś naruszenie zasad
      19 marca 2013 13:13 | ID: 930935
      Ania_29 (2013-03-19 14:11:13)

      Jeny, ledwo swój zakwas uratowałam. Szymon zobaczył, że coś mieszam w misce, oczywiście pierwszy do pomocy. Dałam mu łychę i pozwoliłam troszkę pomieszać. Miesza, miesza i widzę, że coś mina mu się robi niewyraźna... W ostatniej chwili go odsunęłam... {#smiley-throwup}

      Chyba go od zapachu zemdliło... Całą podłogę w kuchni mi zawymiotował soczkiem, który przed chwilą wypił :/

      pozniej nei bedziesz juz akwasu robic tylko zostawisz troche w słoiku.


      ja swoj chleb krece wieczorem.


      Jowka nie widzi i dobrze

      Użytkownik usunięty
        47
        • Zgłoś naruszenie zasad
        20 marca 2013 19:38 | ID: 931970

        Szymon zasnął, robię chlebek :)

        Zrobię tak jak Ty, wstawię na noc do piekarnika i upiekę rano :)

        Avatar użytkownika Marietka
        MarietkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
        • Posty: 28005
        48
        • Zgłoś naruszenie zasad
        20 marca 2013 19:39 | ID: 931973
        Ania_29 (2013-03-20 20:38:42)

        Szymon zasnął, robię chlebek :)

        Zrobię tak jak Ty, wstawię na noc do piekarnika i upiekę rano :)

        tak zrob.


        wtsmaruj blaszki masłem tylko

        Użytkownik usunięty
          49
          • Zgłoś naruszenie zasad
          20 marca 2013 19:42 | ID: 931975
          Marietka (2013-03-20 20:39:38)
          Ania_29 (2013-03-20 20:38:42)

          Szymon zasnął, robię chlebek :)

          Zrobię tak jak Ty, wstawię na noc do piekarnika i upiekę rano :)

          tak zrob.


          wtsmaruj blaszki masłem tylko

          :) tak zrobię

          Avatar użytkownika Marietka
          MarietkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
          • Posty: 28005
          50
          • Zgłoś naruszenie zasad
          20 marca 2013 19:43 | ID: 931978
          Ania_29 (2013-03-20 20:42:13)
          Marietka (2013-03-20 20:39:38)
          Ania_29 (2013-03-20 20:38:42)

          Szymon zasnął, robię chlebek :)

          Zrobię tak jak Ty, wstawię na noc do piekarnika i upiekę rano :)

          tak zrob.


          wtsmaruj blaszki masłem tylko

          :) tak zrobię

          ;-)

          Użytkownik usunięty
            51
            • Zgłoś naruszenie zasad
            21 marca 2013 06:44 | ID: 932205

            Marta czekam na Ciebie :)

            Coś mi ten chleb za mocno przez noc wyrósł... Ciekawa jestem ile on jeszcze urośnie podczas pieczenia, bo aktualnie jest na równi z końcem blaszki, a w jednej nawet troszkę poza... Zastanawiam się, czy nie poujmować ciasta, bo się boję, że mi ucieknie z blaszek podczas pieczenia :(

            Avatar użytkownika Marietka
            MarietkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
            • Posty: 28005
            52
            • Zgłoś naruszenie zasad
            21 marca 2013 07:15 | ID: 932231
            Ania_29 (2013-03-21 07:44:06)

            Marta czekam na Ciebie :)

            Coś mi ten chleb za mocno przez noc wyrósł... Ciekawa jestem ile on jeszcze urośnie podczas pieczenia, bo aktualnie jest na równi z końcem blaszki, a w jednej nawet troszkę poza... Zastanawiam się, czy nie poujmować ciasta, bo się boję, że mi ucieknie z blaszek podczas pieczenia :(

            no o ci urosł.- bedzie pycha

             


            nie bedzie rosł juz jak sie piecze.


            jesli ci wylatuje z blaszki to wyjmij troche..

            mi tak zawsze sie dzieje

             


            masz w piecyky termoobieg???

            Użytkownik usunięty
              53
              • Zgłoś naruszenie zasad
              21 marca 2013 07:18 | ID: 932233
              Marietka (2013-03-21 08:15:16)
              Ania_29 (2013-03-21 07:44:06)

              Marta czekam na Ciebie :)

              Coś mi ten chleb za mocno przez noc wyrósł... Ciekawa jestem ile on jeszcze urośnie podczas pieczenia, bo aktualnie jest na równi z końcem blaszki, a w jednej nawet troszkę poza... Zastanawiam się, czy nie poujmować ciasta, bo się boję, że mi ucieknie z blaszek podczas pieczenia :(

              no o ci urosł.- bedzie pycha

               


              nie bedzie rosł juz jak sie piecze.


              jesli ci wylatuje z blaszki to wyjmij troche..

              mi tak zawsze sie dzieje

               


              masz w piecyky termoobieg???

              Nie, mam taki najzwyklejszy piekarnik gazowy.

              Poujmowałam, ale naruszyłam tą fajną skorupkę co się utworzyła :(

              Avatar użytkownika Marietka
              MarietkaPoziom:
              • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
              • Posty: 28005
              54
              • Zgłoś naruszenie zasad
              21 marca 2013 07:20 | ID: 932235
              Ania_29 (2013-03-21 08:18:28)
              Marietka (2013-03-21 08:15:16)
              Ania_29 (2013-03-21 07:44:06)

              Marta czekam na Ciebie :)

              Coś mi ten chleb za mocno przez noc wyrósł... Ciekawa jestem ile on jeszcze urośnie podczas pieczenia, bo aktualnie jest na równi z końcem blaszki, a w jednej nawet troszkę poza... Zastanawiam się, czy nie poujmować ciasta, bo się boję, że mi ucieknie z blaszek podczas pieczenia :(

              no o ci urosł.- bedzie pycha

               


              nie bedzie rosł juz jak sie piecze.


              jesli ci wylatuje z blaszki to wyjmij troche..

              mi tak zawsze sie dzieje

               


              masz w piecyky termoobieg???

              Nie, mam taki najzwyklejszy piekarnik gazowy.

              Poujmowałam, ale naruszyłam tą fajną skorupkę co się utworzyła :(

              to nic.


              bedzie dobrze.


              ja tez zawsze nawale chlebka a potem mi ucieka..

               

               


              wstawiaj i piecz

              Użytkownik usunięty
                55
                • Zgłoś naruszenie zasad
                21 marca 2013 07:21 | ID: 932236
                Marietka (2013-03-21 08:20:45)
                Ania_29 (2013-03-21 08:18:28)
                Marietka (2013-03-21 08:15:16)
                Ania_29 (2013-03-21 07:44:06)

                Marta czekam na Ciebie :)

                Coś mi ten chleb za mocno przez noc wyrósł... Ciekawa jestem ile on jeszcze urośnie podczas pieczenia, bo aktualnie jest na równi z końcem blaszki, a w jednej nawet troszkę poza... Zastanawiam się, czy nie poujmować ciasta, bo się boję, że mi ucieknie z blaszek podczas pieczenia :(

                no o ci urosł.- bedzie pycha

                 


                nie bedzie rosł juz jak sie piecze.


                jesli ci wylatuje z blaszki to wyjmij troche..

                mi tak zawsze sie dzieje

                 


                masz w piecyky termoobieg???

                Nie, mam taki najzwyklejszy piekarnik gazowy.

                Poujmowałam, ale naruszyłam tą fajną skorupkę co się utworzyła :(

                to nic.


                bedzie dobrze.


                ja tez zawsze nawale chlebka a potem mi ucieka..

                 

                 


                wstawiaj i piecz

                {#clap}

                Avatar użytkownika Marietka
                MarietkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
                • Posty: 28005
                56
                • Zgłoś naruszenie zasad
                21 marca 2013 07:22 | ID: 932238
                Ania_29 (2013-03-21 08:21:19)
                Marietka (2013-03-21 08:20:45)
                Ania_29 (2013-03-21 08:18:28)
                Marietka (2013-03-21 08:15:16)
                Ania_29 (2013-03-21 07:44:06)

                Marta czekam na Ciebie :)

                Coś mi ten chleb za mocno przez noc wyrósł... Ciekawa jestem ile on jeszcze urośnie podczas pieczenia, bo aktualnie jest na równi z końcem blaszki, a w jednej nawet troszkę poza... Zastanawiam się, czy nie poujmować ciasta, bo się boję, że mi ucieknie z blaszek podczas pieczenia :(

                no o ci urosł.- bedzie pycha

                 


                nie bedzie rosł juz jak sie piecze.


                jesli ci wylatuje z blaszki to wyjmij troche..

                mi tak zawsze sie dzieje

                 


                masz w piecyky termoobieg???

                Nie, mam taki najzwyklejszy piekarnik gazowy.

                Poujmowałam, ale naruszyłam tą fajną skorupkę co się utworzyła :(

                to nic.


                bedzie dobrze.


                ja tez zawsze nawale chlebka a potem mi ucieka..

                 

                 


                wstawiaj i piecz

                {#clap}

                ;-)

                Użytkownik usunięty
                  57
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  21 marca 2013 07:45 | ID: 932257

                  No to czas start :) Dwie pierwsze blaszki w piekarniku :)

                  Avatar użytkownika Marietka
                  MarietkaPoziom:
                  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
                  • Posty: 28005
                  58
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  21 marca 2013 07:47 | ID: 932261
                  Ania_29 (2013-03-21 08:45:35)

                  No to czas start :) Dwie pierwsze blaszki w piekarniku :)

                  a to nie wejdzie ci wiecej???

                  Użytkownik usunięty
                    59
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    21 marca 2013 07:52 | ID: 932266
                    Marietka (2013-03-21 08:47:12)
                    Ania_29 (2013-03-21 08:45:35)

                    No to czas start :) Dwie pierwsze blaszki w piekarniku :)

                    a to nie wejdzie ci wiecej???

                    Może i by weszły 3 ale i tak czwarta zostanie.

                    Avatar użytkownika Marietka
                    MarietkaPoziom:
                    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
                    • Posty: 28005
                    60
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    21 marca 2013 07:53 | ID: 932269
                    Ania_29 (2013-03-21 08:52:41)
                    Marietka (2013-03-21 08:47:12)
                    Ania_29 (2013-03-21 08:45:35)

                    No to czas start :) Dwie pierwsze blaszki w piekarniku :)

                    a to nie wejdzie ci wiecej???

                    Może i by weszły 3 ale i tak czwarta zostanie.

                    a no ..


                    ja 4 pieke 3 mi wleza ładnie a 4 z przodu