Chleb;-) - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Chleb;-)

82odp.
Strona 2 z 5
Odsłon wątku: 7161
Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:20 | ID: 901389

prosze podaje przepis na chleb i zakwas.


jak zrobic zakwas:

 

Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas.

Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej.

A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni . Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować.


Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb. Jak pisałem wyżej – dzięki temu, że przy każdym pieczeniu zostawiamy trochę zakwasu jako starter na następny raz, zakwas nasz staje się coraz mocniejszy.

 


jak juz mamy zakwas potrzeba teraz:


1kg mąki pszennej(ja z Biedronki i Lidla biore)


0,5kg mąki żytniej


szklanka pestek dyni


szklanka pestek słonecznika


szklanka siemienia lnianego


szklanka płatkow owsianych


pół łyzki soli

 

 


Mąke wsypuje do duzej miski, dodaje wszystkie ziarenka.


zakwas wkladam do innej miski i wlewam 7 szkl ciepłej wody(czemu 7 nie wiem tak kazali wiec robie)


mieszam i wlewam do miski z mąką i zaiarenkami


foremki smaruje margaryna(Tortowa miałam) a na spód wysypuje siarenka słonecznika)


wykladam moj chlebek na foremki(tak do połowy nakladam) i wstawiam do piekarnika- ja robie chleb wieczorem i czeka on w piekarniku(NIE WŁĄCZONYM!!!)do rana

 


rano piecyk ustawiam na 180-200 stopni i chlebek piecze sie 1,5 godziny.

 

 


aaa i zakwasu zostawiam tak poł słoiczka i wstawiam do lodowki- bedzie na nast chleb.

 

 


to tyle;-)

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 16:35 | ID: 902024
Artika (2013-01-30 17:34:31)

No jak się już dojdzie co do czego to całkiem proste to jest, tylko ewentualnie trochę czasu pochłania. Ja z każdym kolejnym chlebem robię się coraz mądrzejsza i chlebki też coraz smaczniejsze hihihi ;)

dokladnie dokladnie

Avatar użytkownika monaaa71
monaaa71Poziom:
  • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
  • Posty: 28735
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
31 stycznia 2013 05:13 | ID: 902330

wypróbuję,chcę. za jakiś czas ;)

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
31 stycznia 2013 07:08 | ID: 902339

Zrobię chlebek. Przepis bardzo podobny do mojego. Ale coś nowego z tym wstawieniem chlebka na noc do piekarnika. Teraz też tak zrobię. 

Użytkownik usunięty
    24
    • Zgłoś naruszenie zasad
    31 stycznia 2013 07:43 | ID: 902358

    ale smaka narobiłyście, chyba w weekend też się zabiorę za pieczenie chleba :)

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    25
    • Zgłoś naruszenie zasad
    9 marca 2013 20:38 | ID: 924829

    dzis chlebek znow zakreciłam

    Użytkownik usunięty
      26
      • Zgłoś naruszenie zasad
      9 marca 2013 22:02 | ID: 924859
      Marietka (2013-03-09 21:38:54)

      dzis chlebek znow zakreciłam

      Moja babcia też robiła chleb na zakwasie.Podobnie do Twojego przepisu tylko, że dodawała drożdże.Ja piekłam z innego przepisu i również na drożdżach.Kurczę a Twój przepis prosty bez drożdży nie trzeba pilnować aby ciasto przypadkiem nie przerosło.Ciekawie to brzmi i o wiele prościej.Swojski chlebek zawsze najsmaczniejszy.

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      27
      • Zgłoś naruszenie zasad
      10 marca 2013 08:23 | ID: 924986
      Anna Kruszyńsk a (2013-03-09 23:02:42)
      Marietka (2013-03-09 21:38:54)

      dzis chlebek znow zakreciłam

      Moja babcia też robiła chleb na zakwasie.Podobnie do Twojego przepisu tylko, że dodawała drożdże.Ja piekłam z innego przepisu i również na drożdżach.Kurczę a Twój przepis prosty bez drożdży nie trzeba pilnować aby ciasto przypadkiem nie przerosło.Ciekawie to brzmi i o wiele prościej.Swojski chlebek zawsze najsmaczniejszy.

      moge ci zakwas dac nawet jak bedziesz gdzies w poblizu

      Użytkownik usunięty
        28
        • Zgłoś naruszenie zasad
        10 marca 2013 10:34 | ID: 925072
        Marietka (2013-03-09 21:38:54)

        dzis chlebek znow zakreciłam


        i znów robisz smaka :P
        chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :) 

        Avatar użytkownika Marietka
        MarietkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
        • Posty: 28005
        29
        • Zgłoś naruszenie zasad
        10 marca 2013 10:43 | ID: 925074
        Moniskaa (2013-03-10 11:34:53)
        Marietka (2013-03-09 21:38:54)

        dzis chlebek znow zakreciłam


        i znów robisz smaka :P
        chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :) 

        polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis. 

        Użytkownik usunięty
          30
          • Zgłoś naruszenie zasad
          10 marca 2013 10:48 | ID: 925079
          Marietka (2013-03-10 11:43:58)
          Moniskaa (2013-03-10 11:34:53)
          Marietka (2013-03-09 21:38:54)

          dzis chlebek znow zakreciłam


          i znów robisz smaka :P
          chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :) 

          polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis. 

          kusisz, kusisz i może się skuszę :p

          Avatar użytkownika Marietka
          MarietkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
          • Posty: 28005
          31
          • Zgłoś naruszenie zasad
          10 marca 2013 10:49 | ID: 925082
          Moniskaa (2013-03-10 11:48:43)
          Marietka (2013-03-10 11:43:58)
          Moniskaa (2013-03-10 11:34:53)
          Marietka (2013-03-09 21:38:54)

          dzis chlebek znow zakreciłam


          i znów robisz smaka :P
          chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :) 

          polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis. 

          kusisz, kusisz i może się skuszę :p

          zobaczysz ze nie bedziesz chciala innego... mniammm

          Użytkownik usunięty
            32
            • Zgłoś naruszenie zasad
            10 marca 2013 10:50 | ID: 925083
            Marietka (2013-03-10 11:49:49)
            Moniskaa (2013-03-10 11:48:43)
            Marietka (2013-03-10 11:43:58)
            Moniskaa (2013-03-10 11:34:53)
            Marietka (2013-03-09 21:38:54)

            dzis chlebek znow zakreciłam


            i znów robisz smaka :P
            chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :) 

            polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis. 

            kusisz, kusisz i może się skuszę :p

            zobaczysz ze nie bedziesz chciala innego... mniammm


            też tak myślę tylko ciężko się zabrać za zrobienie zakwasu :P

            Avatar użytkownika Marietka
            MarietkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
            • Posty: 28005
            33
            • Zgłoś naruszenie zasad
            10 marca 2013 11:03 | ID: 925087
            Moniskaa (2013-03-10 11:50:54)
            Marietka (2013-03-10 11:49:49)
            Moniskaa (2013-03-10 11:48:43)
            Marietka (2013-03-10 11:43:58)
            Moniskaa (2013-03-10 11:34:53)
            Marietka (2013-03-09 21:38:54)

            dzis chlebek znow zakreciłam


            i znów robisz smaka :P
            chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :) 

            polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis. 

            kusisz, kusisz i może się skuszę :p

            zobaczysz ze nie bedziesz chciala innego... mniammm


            też tak myślę tylko ciężko się zabrać za zrobienie zakwasu :P

            zeby blizej bylo to bym dala ci zakwasu

            Użytkownik usunięty
              34
              • Zgłoś naruszenie zasad
              10 marca 2013 12:23 | ID: 925110
              Marietka (2013-03-10 09:23:42)
              Anna Kruszyńsk a (2013-03-09 23:02:42)
              Marietka (2013-03-09 21:38:54)

              dzis chlebek znow zakreciłam

              Moja babcia też robiła chleb na zakwasie.Podobnie do Twojego przepisu tylko, że dodawała drożdże.Ja piekłam z innego przepisu i również na drożdżach.Kurczę a Twój przepis prosty bez drożdży nie trzeba pilnować aby ciasto przypadkiem nie przerosło.Ciekawie to brzmi i o wiele prościej.Swojski chlebek zawsze najsmaczniejszy.

              moge ci zakwas dac nawet jak bedziesz gdzies w poblizu

              Dzięki sama zrobię.Nie jestem często w Braniewie.Napewno wypróbuję.

              Avatar użytkownika Guśka
              GuśkaPoziom:
              • Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
              • Posty: 7481
              35
              • Zgłoś naruszenie zasad
              10 marca 2013 12:53 | ID: 925119

              dziś planuję piec chleb....tylko czy starczy mi czasu???

              Użytkownik usunięty
                36
                • Zgłoś naruszenie zasad
                15 marca 2013 10:39 | ID: 928589

                Zakwas właśnie robię :)

                Marta ten zakwas to ma być taki bardzo gęsty? Bo jak dałam 100 gram mąki i 100 gram wody to mi wyszła taka gęsta bardzo papka.

                Avatar użytkownika Marietka
                MarietkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
                • Posty: 28005
                37
                • Zgłoś naruszenie zasad
                15 marca 2013 10:40 | ID: 928590
                Ania_29 (2013-03-15 11:39:31)

                Zakwas właśnie robię :)

                Marta ten zakwas to ma być taki bardzo gęsty? Bo jak dałam 100 gram mąki i 100 gram wody to mi wyszła taka gęsta bardzo papka.

                tak tak gesty!!!!!


                 pozniej z woda go razrabiasz!!!(jak chleb juz robisz)

                Avatar użytkownika Stokrotka
                StokrotkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
                • Posty: 66136
                38
                • Zgłoś naruszenie zasad
                15 marca 2013 11:47 | ID: 928614

                Ja też upiekę. Muszę tylko w mąkę żytnią się zopatrzeć i w blaszki. Bo w sumie mam tylko jedną nadającą się. 


                Moja teściow swojego czsu piekała i to w taki piecu węglowym. Dobry był taki. 

                Użytkownik usunięty
                  39
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  15 marca 2013 11:58 | ID: 928619
                  Stokrotka (2013-03-15 12:47:19)

                  Ja też upiekę. Muszę tylko w mąkę żytnią się zopatrzeć i w blaszki. Bo w sumie mam tylko jedną nadającą się. 


                  Moja teściow swojego czsu piekała i to w taki piecu węglowym. Dobry był taki. 

                  Ja kupiłam mąkę w intermarche :)

                  Ja ostatnio piekłam chlebek ale z innego przepisu. Pychaaa. Ciekawe jak ten mi wyjdzie.

                  Użytkownik usunięty
                    40
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    19 marca 2013 09:21 | ID: 930767

                    Dziś piąty dzień zakwasu. Jutro będę chlebek robić :) Już się doczekać nie mogę.

                    Marta a na ile foremek tego ciasta wystarczy? Ja się zastanawiam, czy nie zrobić z połowy składników...