Chleb;-)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
prosze podaje przepis na chleb i zakwas.
jak zrobic zakwas:
Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas.
Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej.
A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni . Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować.
Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb. Jak pisałem wyżej – dzięki temu, że przy każdym pieczeniu zostawiamy trochę zakwasu jako starter na następny raz, zakwas nasz staje się coraz mocniejszy.
jak juz mamy zakwas potrzeba teraz:
1kg mąki pszennej(ja z Biedronki i Lidla biore)
0,5kg mąki żytniej
szklanka pestek dyni
szklanka pestek słonecznika
szklanka siemienia lnianego
szklanka płatkow owsianych
pół łyzki soli
Mąke wsypuje do duzej miski, dodaje wszystkie ziarenka.
zakwas wkladam do innej miski i wlewam 7 szkl ciepłej wody(czemu 7 nie wiem tak kazali wiec robie)
mieszam i wlewam do miski z mąką i zaiarenkami
foremki smaruje margaryna(Tortowa miałam) a na spód wysypuje siarenka słonecznika)
wykladam moj chlebek na foremki(tak do połowy nakladam) i wstawiam do piekarnika- ja robie chleb wieczorem i czeka on w piekarniku(NIE WŁĄCZONYM!!!)do rana
rano piecyk ustawiam na 180-200 stopni i chlebek piecze sie 1,5 godziny.
aaa i zakwasu zostawiam tak poł słoiczka i wstawiam do lodowki- bedzie na nast chleb.
to tyle;-)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
No jak się już dojdzie co do czego to całkiem proste to jest, tylko ewentualnie trochę czasu pochłania. Ja z każdym kolejnym chlebem robię się coraz mądrzejsza i chlebki też coraz smaczniejsze hihihi ;)
dokladnie dokladnie
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
wypróbuję,chcę. za jakiś czas ;)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zrobię chlebek. Przepis bardzo podobny do mojego. Ale coś nowego z tym wstawieniem chlebka na noc do piekarnika. Teraz też tak zrobię.
ale smaka narobiłyście, chyba w weekend też się zabiorę za pieczenie chleba :)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
dzis chlebek znow zakreciłam
dzis chlebek znow zakreciłam
Moja babcia też robiła chleb na zakwasie.Podobnie do Twojego przepisu tylko, że dodawała drożdże.Ja piekłam z innego przepisu i również na drożdżach.Kurczę a Twój przepis prosty bez drożdży nie trzeba pilnować aby ciasto przypadkiem nie przerosło.Ciekawie to brzmi i o wiele prościej.Swojski chlebek zawsze najsmaczniejszy.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
dzis chlebek znow zakreciłam
Moja babcia też robiła chleb na zakwasie.Podobnie do Twojego przepisu tylko, że dodawała drożdże.Ja piekłam z innego przepisu i również na drożdżach.Kurczę a Twój przepis prosty bez drożdży nie trzeba pilnować aby ciasto przypadkiem nie przerosło.Ciekawie to brzmi i o wiele prościej.Swojski chlebek zawsze najsmaczniejszy.
moge ci zakwas dac nawet jak bedziesz gdzies w poblizu
dzis chlebek znow zakreciłam
i znów robisz smaka :P
chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
dzis chlebek znow zakreciłam
i znów robisz smaka :P
chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :)
polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis.
dzis chlebek znow zakreciłam
i znów robisz smaka :P
chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :)
polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis.
kusisz, kusisz i może się skuszę :p
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
dzis chlebek znow zakreciłam
i znów robisz smaka :P
chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :)
polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis.
kusisz, kusisz i może się skuszę :p
zobaczysz ze nie bedziesz chciala innego... mniammm
dzis chlebek znow zakreciłam
i znów robisz smaka :P
chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :)
polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis.
kusisz, kusisz i może się skuszę :p
zobaczysz ze nie bedziesz chciala innego... mniammm
też tak myślę tylko ciężko się zabrać za zrobienie zakwasu :P
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
dzis chlebek znow zakreciłam
i znów robisz smaka :P
chyba muszę sprawdzić mój przepis, kupić składniki i końcu zrobić też chleb :)
polecam Monia. mi wyszły 4 bochenki dzis.
kusisz, kusisz i może się skuszę :p
zobaczysz ze nie bedziesz chciala innego... mniammm
też tak myślę tylko ciężko się zabrać za zrobienie zakwasu :P
zeby blizej bylo to bym dala ci zakwasu
dzis chlebek znow zakreciłam
Moja babcia też robiła chleb na zakwasie.Podobnie do Twojego przepisu tylko, że dodawała drożdże.Ja piekłam z innego przepisu i również na drożdżach.Kurczę a Twój przepis prosty bez drożdży nie trzeba pilnować aby ciasto przypadkiem nie przerosło.Ciekawie to brzmi i o wiele prościej.Swojski chlebek zawsze najsmaczniejszy.
moge ci zakwas dac nawet jak bedziesz gdzies w poblizu
Dzięki sama zrobię.Nie jestem często w Braniewie.Napewno wypróbuję.
- Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
- Posty: 7481
dziś planuję piec chleb....tylko czy starczy mi czasu???
Zakwas właśnie robię :)
Marta ten zakwas to ma być taki bardzo gęsty? Bo jak dałam 100 gram mąki i 100 gram wody to mi wyszła taka gęsta bardzo papka.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Zakwas właśnie robię :)
Marta ten zakwas to ma być taki bardzo gęsty? Bo jak dałam 100 gram mąki i 100 gram wody to mi wyszła taka gęsta bardzo papka.
tak tak gesty!!!!!
pozniej z woda go razrabiasz!!!(jak chleb juz robisz)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja też upiekę. Muszę tylko w mąkę żytnią się zopatrzeć i w blaszki. Bo w sumie mam tylko jedną nadającą się.
Moja teściow swojego czsu piekała i to w taki piecu węglowym. Dobry był taki.
Ja też upiekę. Muszę tylko w mąkę żytnią się zopatrzeć i w blaszki. Bo w sumie mam tylko jedną nadającą się.
Moja teściow swojego czsu piekała i to w taki piecu węglowym. Dobry był taki.
Ja kupiłam mąkę w intermarche :)
Ja ostatnio piekłam chlebek ale z innego przepisu. Pychaaa. Ciekawe jak ten mi wyjdzie.