- 
              
                61
                  
                    
									
										
											                          77ewcia5                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02                      .
                      Posty: 2861                                             2016-04-06 14:57:47 
 
                                   6 kwietnia 2016 14:57 | ID: 1298194 6 kwietnia 2016 14:57 | ID: 1298194
 
                 Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
 goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab  
 
 
 tez dobrze 
 
 
 W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-) 
 
                                                                     
- 
              
                62
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-04-06 15:03:05 
 
                                   6 kwietnia 2016 15:03 | ID: 1298199 6 kwietnia 2016 15:03 | ID: 1298199
 
                 77ewcia5 (2016-04-06 14:57:47)
 Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
 goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab  
 
 
 tez dobrze 
 
 
 W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-) 
 
 A pewnie! Jedemu szynka innemu shcab hahahha 
 
                                                                     
- 
              
                63
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                             2016-04-06 17:15:31 
 
                                   6 kwietnia 2016 17:15 | ID: 1298253 6 kwietnia 2016 17:15 | ID: 1298253
 
                 77ewcia5 (2016-04-06 14:57:47)
 Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
 goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab  
 
 
 tez dobrze 
 
 
 W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-) 
 
 oczywiscie :) 
 
                                                                     
- 
              
                64
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-07-25 23:03:18 
 
                                   25 lipca 2016 23:03 | ID: 1332955 25 lipca 2016 23:03 | ID: 1332955
 
                Alez by mi sie takiej zjadło.. ale tak ciepło.. nie ma gdzie przechowac.. 
 
                                                                     
- 
              
                65
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                             2016-07-25 23:19:47 
 
                                   25 lipca 2016 23:19 | ID: 1332962 25 lipca 2016 23:19 | ID: 1332962
 
                Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...  
 
 
                                                                     
- 
              
                66
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-07-25 23:22:58 
 
                                   25 lipca 2016 23:22 | ID: 1332967 25 lipca 2016 23:22 | ID: 1332967
 
                 oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...  
 
 
 O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze..  
 
                                                                     
- 
              
                67
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                             2016-07-26 00:00:06 
 
                                   26 lipca 2016 00:00 | ID: 1332980 26 lipca 2016 00:00 | ID: 1332980
 
                 Stokrotka (2016-07-25 23:22:58)
 oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...  
 
 
 O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze..  
 
 Córka kupiła mężowi na imieninki...  Rozmawialiśmy swego czasu o takim naczyniu... Rozmawialiśmy swego czasu o takim naczyniu...
 
 
                                                                     
- 
              
                68
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                             2016-07-26 08:35:02 
 
                                   26 lipca 2016 08:35 | ID: 1333007 26 lipca 2016 08:35 | ID: 1333007
 
                 oliwka (2016-07-26 00:00:06)
 Stokrotka (2016-07-25 23:22:58)
 oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...  
 
 
 O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze..  
 
 Córka kupiła mężowi na imieninki...  Rozmawialiśmy swego czasu o takim naczyniu... Rozmawialiśmy swego czasu o takim naczyniu...
 
 
 jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy  
 
 
                                                                     
- 
              
                69
                  
                    
									
										
											                          oliwka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57                      .
                      Posty: 161880                                             2016-07-26 11:44:47 
 
                                   26 lipca 2016 11:44 | ID: 1333050 26 lipca 2016 11:44 | ID: 1333050
 
                 Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy  
 
 
 Szynkowar... są one różnej wielkości.... 
 
                                                                     
- 
              
                70
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                             2016-07-26 13:17:07 
 
                                   26 lipca 2016 13:17 | ID: 1333074 26 lipca 2016 13:17 | ID: 1333074
 
                 oliwka (2016-07-26 11:44:47)
 Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy  
 
 
 Szynkowar... są one różnej wielkości.... 
 
 hahaha jaka nazwa tak jak szybkowar  ale super wiedziec dziekuje moze ulatwi to robienie jej :) ale super wiedziec dziekuje moze ulatwi to robienie jej :)
 
 
                                                                     
- 
              
                71
                  
                    
									
										
											                          Mela134                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 22-03-2016 11:12                      .
                      Posty: 1080                                             2016-07-26 14:18:33 
 
                                   26 lipca 2016 14:18 | ID: 1333088 26 lipca 2016 14:18 | ID: 1333088
 
                Piekę często na święta schab chociaż pieczona karkówka czy boczek wychodzą mi po stokroć lepiej. Nie znalazłam jeszcze sposobu na soczysty schab, choć stosuje wszystkie poznane mi "kruczki" 
 
                                                                     
- 
              
                72
                  
                    
									
										
											                          mardinka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 08-06-2011 08:18                      .
                      Posty: 1582                                             2016-07-26 17:31:11 
 
                                   26 lipca 2016 17:31 | ID: 1333127 26 lipca 2016 17:31 | ID: 1333127
 
                 oliwka (2016-04-04 13:49:50)
Schabu do rękawa nigdy nie moczę w solance, wieczorem nacieram przyprawami i na drugi dzień wkładam do rękawa z malutką ilością wody i tak piekę... czasami nadziewam morelami, śliwkami suszonymi lub żurawinkami... mniam... 
 
 
 Tez tak robie ze na noc robie taka zaprawe w ktora wkladam mieso , jest to mieszanka przypraw,oleju , musztardy, wg uznania miodu, ja ostatnio dodalam taki konfit, czyli taka konfiture do miesa z mandarynek klementynek. Smaruje mieso zostawiam na noc, a potem do rekawa i pieke w 180 stopniach.  
 
                                                                     
- 
              
                73
                  
                    
									
										
											                          77ewcia5                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02                      .
                      Posty: 2861                                             2016-11-28 15:05:11 
 
                                   28 listopada 2016 15:05 | ID: 1354501 28 listopada 2016 15:05 | ID: 1354501
 
                 oliwka (2016-07-26 11:44:47)
 Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy  
 
 
 Szynkowar... są one różnej wielkości.... 
 
 A to ciekawe, też poraz pierwszy słysze o szynkowarze. Jak spotkam może się skusze i kupie, a co w końcu trzeba wypróbować.  
 
                                                                     
- 
              
                74
                  
                    
									
										
											                          MarDeb                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08                      .
                      Posty: 880                                             2016-11-28 17:19:17 
 
                                   28 listopada 2016 17:19 | ID: 1354528 28 listopada 2016 17:19 | ID: 1354528
 
                Zwróćcie uwagę na to żeby wasze mięsko na szynkę nie miało azotynów. Przy pieczeniu powstają wtedy rakotwórcze nitrozoaminy (w temp. powyżej 170) 
 
                                                                     
- 
              
                75
                  
                    
									
										
											                          Dunia                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24                      .
                      Posty: 18894                                             2016-11-28 17:59:29 
 
                                   28 listopada 2016 17:59 | ID: 1354543 28 listopada 2016 17:59 | ID: 1354543
 
                 MarDeb (2016-11-28 17:19:17)
Zwróćcie uwagę na to żeby wasze mięsko na szynkę nie miało azotynów. Przy pieczeniu powstają wtedy rakotwórcze nitrozoaminy (w temp. powyżej 170) 
 
 A jak możemy to sprawdzić? I czy kupimy gdziekolwiek mięso bez tych azotynów lub innych "dobrodziejstw". 
 
                                                                     
- 
              
                76
                  
                    
									
										
											                          MarDeb                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08                      .
                      Posty: 880                                             2016-11-28 19:52:56 
 
                                   28 listopada 2016 19:52 | ID: 1354554 28 listopada 2016 19:52 | ID: 1354554
 
                Patrzcie na metki. Póki co większość producentów nie fałszuje metek. 
 
                                                                     
- 
              
                77
                  
                    
									
										
											                          Dunia                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24                      .
                      Posty: 18894                                             2016-11-28 20:01:09 
 
                                   28 listopada 2016 20:01 | ID: 1354561 28 listopada 2016 20:01 | ID: 1354561
 
                Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa. 
 
                                                                     
- 
              
                78
                  
                    
									
										
											                          MarDeb                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08                      .
                      Posty: 880                                             2016-11-28 21:59:37 
 
                                   28 listopada 2016 21:59 | ID: 1354580 28 listopada 2016 21:59 | ID: 1354580
 
                 Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa. 
 
 Sprzedawczyni nie musi znać, ale nie może sprzedawać nieoznaczonego towaru.
 Sprawdźcie przepisy http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=URISERV%3Aco0019
 
 
                                                                     
- 
              
                79
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                             2016-11-28 22:04:41 
 
                                   28 listopada 2016 22:04 | ID: 1354588 28 listopada 2016 22:04 | ID: 1354588
 
                 Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa. 
 
 jednak etykiety na mięsie są ... np. na wędlinach ;)) 
 
                                                                     
- 
              
                80
                  
                    
									
										
											                          MarDeb                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08                      .
                      Posty: 880                                             2016-11-28 23:11:15 
 
                                   28 listopada 2016 23:11 | ID: 1354609 28 listopada 2016 23:11 | ID: 1354609
 
                 Patrycja Sobolewska (2016-11-28 22:04:41)
 Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa. 
 
 jednak etykiety na mięsie są ... np. na wędlinach ;)) 
 
 Jeśli nie ma metki to jest opakowanie zbiorcze. Jakiś kontener, Tak czasami musiałem dowiadywać się o składzie w mniejszych sklepach. Generanie muszą być świadomi, że alergicy też kupują.