- 
              
                1
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-03-15 12:33:28 
 
                                   15 marca 2016 12:33 | ID: 1290889 15 marca 2016 12:33 | ID: 1290889
 
                No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne. 
 
 
 
 
                                                                     
- 
              
                2
                  
                    
									
										
											                          goosiak4                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 26-05-2015 10:54                      .
                      Posty: 3427                                             2016-03-15 12:35:13 
 
                                   15 marca 2016 12:35 | ID: 1290890 15 marca 2016 12:35 | ID: 1290890
 
                Też bym chciała taki przepis, bo ostatnio moja była taka sucha, że się rozpadała przy krojeniu. 
 
                                      Ostatnio edytowany: 15-03-2016 12:35, przez: goosiak4                                                   
- 
              
                3
                  
                    
									
										
											                          77ewcia5                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02                      .
                      Posty: 2861                                             2016-03-15 12:41:08 
 
                                   15 marca 2016 12:41 | ID: 1290897 15 marca 2016 12:41 | ID: 1290897
 
                 Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne. 
 
 
 
 
 Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha.  
 
                                                                     
- 
              
                4
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-03-15 12:42:20 
 
                                   15 marca 2016 12:42 | ID: 1290899 15 marca 2016 12:42 | ID: 1290899
 
                 77ewcia5 (2016-03-15 12:41:08)
 Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne. 
 
 
 
 
 Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha. 
 
 Może za długo. U nas wędzimy ok. 3-4 godzin. Jak za długo to będzie sucha. 
 
                                                                     
- 
              
                5
                  
                    
									
										
											                          gocha2323                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58                      .
                      Posty: 12534                                             2016-03-15 13:28:38 
 
                                   15 marca 2016 13:28 | ID: 1290914 15 marca 2016 13:28 | ID: 1290914
 
                 Stokrotka (2016-03-15 12:42:20)
 77ewcia5 (2016-03-15 12:41:08)
 Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne. 
 
 
 
 
 Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha. 
 
 Może za długo. U nas wędzimy ok. 3-4 godzin. Jak za długo to będzie sucha. 
 
 tzn jak długo się potem parzy szynkę to jest ptem bardzo sucha!! 
 
                                                                     
- 
              
                6
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-03-15 15:13:54 
 
                                   15 marca 2016 15:13 | ID: 1290934 15 marca 2016 15:13 | ID: 1290934
 
                 gocha2323 (2016-03-15 13:28:38)
 Stokrotka (2016-03-15 12:42:20)
 77ewcia5 (2016-03-15 12:41:08)
 Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne. 
 
 
 
 
 Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha. 
 
 Może za długo. U nas wędzimy ok. 3-4 godzin. Jak za długo to będzie sucha. 
 
 tzn jak długo się potem parzy szynkę to jest ptem bardzo sucha!! 
 
 Ja tak ok. godzinki w 90 stopniach parzę. Zależy od wielkości szynki. 
 
                                                                     
- 
              
                7
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-03-15 15:15:11 
 
                                   15 marca 2016 15:15 | ID: 1290935 15 marca 2016 15:15 | ID: 1290935
 
                Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
                                                                     
- 
              
                8
                  
                    
									
										
											                          gocha2323                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58                      .
                      Posty: 12534                                             2016-03-15 16:25:08 
 
                                   15 marca 2016 16:25 | ID: 1290963 15 marca 2016 16:25 | ID: 1290963
 
                 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 nie słyszałam o tym. Mój tata parzy tak też do 1,5 godz w 80stopniach. Ale od razu trzeba wyjąc z wody szynkę, bo będzie sucha. Inni od razu wyciagają i zawijają w folię aluminiową! 
 
                                                                     
- 
              
                9
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                             2016-03-15 16:28:01 
 
                                   15 marca 2016 16:28 | ID: 1290970 15 marca 2016 16:28 | ID: 1290970
 
                 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
                                                                     
- 
              
                10
                  
                    
									
										
											                          gocha2323                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58                      .
                      Posty: 12534                                             2016-03-15 16:31:34 
 
                                   15 marca 2016 16:31 | ID: 1290979 15 marca 2016 16:31 | ID: 1290979
 
                 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
 no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie! 
 
                                                                     
- 
              
                11
                  
                    
									
										
											                          Patrycja Sobolewska                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44                      .
                      Posty: 19647                                             2016-03-15 16:33:45 
 
                                   15 marca 2016 16:33 | ID: 1290985 15 marca 2016 16:33 | ID: 1290985
 
                 gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
 no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie! 
 
 no my 2 tygodnie i zmieniamy coraz wode :) 
 
                                                                     
- 
              
                12
                  
                    
									
										
											                          gocha2323                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58                      .
                      Posty: 12534                                             2016-03-15 16:48:32 
 
                                   15 marca 2016 16:48 | ID: 1290993 15 marca 2016 16:48 | ID: 1290993
 
                 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:33:45)
 gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
 no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie! 
 
 no my 2 tygodnie i zmieniamy coraz wode :) 
 
 musze taty zapytac się!! a jak uwielbiam zapach szynki tuż po wyjęciu z wędzarni!! 
 
                                                                     
- 
              
                13
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-03-15 18:56:10 
 
                                   15 marca 2016 18:56 | ID: 1291015 15 marca 2016 18:56 | ID: 1291015
 
                 gocha2323 (2016-03-15 16:25:08)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 nie słyszałam o tym. Mój tata parzy tak też do 1,5 godz w 80stopniach. Ale od razu trzeba wyjąc z wody szynkę, bo będzie sucha. Inni od razu wyciagają i zawijają w folię aluminiową! 
 
 Kiedyś w zimną wodę wkładałam. Też dobrze. 
 
                                                                     
- 
              
                14
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-03-15 18:57:46 
 
                                   15 marca 2016 18:57 | ID: 1291016 15 marca 2016 18:57 | ID: 1291016
 
                 gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
 no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie! 
 
 Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona.. 
 
                                                                     
- 
              
                15
                  
                    
									
										
											                          gocha2323                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58                      .
                      Posty: 12534                                             2016-03-15 19:36:45 
 
                                   15 marca 2016 19:36 | ID: 1291030 15 marca 2016 19:36 | ID: 1291030
 
                 Stokrotka (2016-03-15 18:57:46)
 gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
 no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie! 
 
 Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona.. 
 
 u mnie tata na dniach będzie wędził szyneczki i boczusie! 
 
                                                                     
- 
              
                16
                  
                    
									
										
											                          Stokrotka                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58                      .
                      Posty: 66136                                             2016-03-15 20:45:42 
 
                                   15 marca 2016 20:45 | ID: 1291046 15 marca 2016 20:45 | ID: 1291046
 
                 gocha2323 (2016-03-15 19:36:45)
 Stokrotka (2016-03-15 18:57:46)
 gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
 no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie! 
 
 Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona.. 
 
 u mnie tata na dniach będzie wędził szyneczki i boczusie! 
 
 Lubię zapach takiej szyneczki..mmmm 
 
                                                                     
- 
              
                17
                  
                    
									
										
											                          gocha2323                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58                      .
                      Posty: 12534                                             2016-03-15 21:42:44 
 
                                   15 marca 2016 21:42 | ID: 1291063 15 marca 2016 21:42 | ID: 1291063
 
                 Stokrotka (2016-03-15 20:45:42)
 gocha2323 (2016-03-15 19:36:45)
 Stokrotka (2016-03-15 18:57:46)
 gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
 no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie! 
 
 Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona.. 
 
 u mnie tata na dniach będzie wędził szyneczki i boczusie! 
 
 Lubię zapach takiej szyneczki..mmmm 
 
 ale nabrałam ochoty na taką szyneczkę! 
 
                                                                     
- 
              
                18
                  
                    
									
										
											                          Sanne                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 19-07-2011 15:30                      .
                      Posty: 4945                                             2016-03-15 22:50:09 
 
                                   15 marca 2016 22:50 | ID: 1291089 15 marca 2016 22:50 | ID: 1291089
 
                Polecam metodę sous-vide, trochę trzeba sie nagimnastykować ale jak smakuje ;) 
 
                                                                     
- 
              
                19
                  
                    
									
										
											                          77ewcia5                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02                      .
                      Posty: 2861                                             2016-03-16 07:47:31 
 
                                   16 marca 2016 07:47 | ID: 1291142 16 marca 2016 07:47 | ID: 1291142
 
                 Stokrotka (2016-03-15 18:57:46)
 gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
 Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
 Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze.. 
 
 my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;) 
 
 no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie! 
 
 Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona.. 
 
 My dokładnie tydzień moczymy i obowiązkowo musi być dodana saletra zamiast soli peklowanej. Przynajmniej my wypróbowaliśmy, że z dodatekim saletry jest dużo bardziej lepsza . 
 
                                                                     
- 
              
                20
                  
                    
									
										
											                          77ewcia5                      										
									
                      
                       
                                              Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02                      .
                      Posty: 2861                                             2016-03-16 07:51:50 
 
                                   16 marca 2016 07:51 | ID: 1291144 16 marca 2016 07:51 | ID: 1291144
 
                 gocha2323 (2016-03-15 13:28:38)
 Stokrotka (2016-03-15 12:42:20)
 77ewcia5 (2016-03-15 12:41:08)
 Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne. 
 
 
 
 
 Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha. 
 
 Może za długo. U nas wędzimy ok. 3-4 godzin. Jak za długo to będzie sucha. 
 
 tzn jak długo się potem parzy szynkę to jest ptem bardzo sucha!! 
 
 Z tego co się uczyłam, to mięso piecze się lub parzy tyle minut ile wynosi waga mięsa. Tzn jeśli mięso waży 1 kg 20 dkg to nalerzy 1 godzine i 20 minut parzyć lub piec.  A jesli chodzi o wędzenie, to różnie ludzie robią, my wędzimy długo i wolniutko, ale mój szwagier został nauczony, że wędzi się max ok 2 godzin na dość mocnym dymie, żeby wszystkie pory mięsa od razu się zamknęły pod wpływem ciepła, a potem parzy ok 1,5 - 2 godzin nie zalerznie od wagi mięsa. 
 
                                      Ostatnio edytowany: 16-03-2016 07:54, przez: 77ewcia5