KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322545 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 12-01-2014 17:19
Na prośbę Agnieszki podaję przepis na koperty z ciasta francuskiego z zielonymi warzywami.
To takie smaczne "co nieco" na karnawałowy wieczór tańcujący.
A więc składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego .Ja używam z Lidla. Wychodzi 12 kopert.
1/2 brokuła
1/2 bulwy kopru włoskiego
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
1 jajko
sól i pieprz
łyżka posiekanej świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
Seler i koper pokroić na małe plastry.
Podsmażyć na maśle. Dodać małe różyczki brokuła.
Dodać soli i pieprzu
Krótko podsmażyć aby brokuły pozostały lekko twarde.
Dodać bazylię.
Ostudzić.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty.
Na środek każdego kwadratu położyć łyżkę warzyw.
Zagiąć rogi ciasta w kopertę. środkowe rogi odchylić i utworzyć mały otwór aby uchodziła para .
Koperty wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Posmarować rozmąconym jajkiem .
Wstawić do piekarnika . Piec w temperaturze 180 stopni aż nabiorą złocistego koloru. Około 15-20 minut.
Inna wersja może być z pieczarkami podsmażonymi z cebulką. Albo z papryką i suszonymi pomidorami.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 12-01-2014 17:17
To małe "co nieco" też jest na prośbę Agnieszki!!! I też na karnawałowy wieczór .
Jest pyszne i nie trzeba do tego zastawy stołowej.
Składniki:
1 opakowanie kalifornijskich śliwek suszonych.
100 ml brandy
1 opakowanie plastrów bekonu lub nawet dwa opakowania
Sposób przygotowania.
Śliwki moczymy w brandy przez kilka godzin a najlepiej przez noc.
Śliwki odsączamy a brandy wypijamy drobnymi łyczkami.
Każdą śliwkę owijamy boczkiem ( boczek kroimy na odpowiednie kawałki) i spinamy wykałaczką.
Śliwki układamy na wysmarowanej tłuszczem folii aluminiowej i wstawiamy do piekarnika .
Podpiekamy w temperaturze 180 stopni. Uważamy aby nie spalić.
Są pyszne. Tylko uwaga mogą śmierdzieć "malizną". Więc radzę zrobić całą blachę.
Można spożywać szybko na gorąco i na spokojnie na zimno.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 31-12-2013 17:56
Po świątecznym obżarstwie zatęskniłam za pierogami.
A ponieważ już wypoczęłam a jeszcze nie zmęczyłam się przygotowaniami "pidżama-party" dla moich wnuczek, to zrobiłam pierogi ruskie.
Ale oczywiście "ciut inaczej".
Składniki:
Farsz:
1 opakowanie twarogu wędzonego.
4 duże ziemniaki
kilka plasterków pozostałej ze świąt polędwicy łososiowej
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Ciasto na pierogi:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 łyzka masła
1 szklanka ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Twaróg i ostudzone ziemniaki przecisnęłam przez praskę.
Polędwicę pokrojoną w kostkę i cebulę podsmażyłam na maśle.
I pietruszka zielona.
Składniki na ciasto połąćzyłam i wyrobiłam . Ma być elastyczne ale nie za twarde.
Zrobiłam z tej porcji farszu 50 pierogów. Ciasta mi zostało. Zrobię makaron.