KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322550 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 29-01-2014 16:08
Swego czasu rozpisywałam się o diecie przy chorobie zwanej "dną moczanową". Przy niej należy pić alkalizowaną i jonizowaną wodę. Nie jest łatwo dostać taką wodę. A i urządzenia do przetworzenia zwykłej wody są drogie i cały proces zajmuje sporo czasu.
I dziś taka woda zapukała do mych drzwi.
Jest to Woda Redox. Lek na wszelkie moje dolegliwości.
W moim przypadku bardzo ważnym jest odkwaszanie organizmu .
I właśnie Woda Redox posiada taką cudowną moc.
Ponadto neutralizując wolne rodniki Woda Redox opóźnia procesy starzenia się naszego organizmu.
A więc od dzisiaj piję Wodę Redox. A o jej wpływie na moje zdrowie i samopoczucie będę Was informować na bieżąco.
Nadesłane przez: Dunia dnia 29-01-2014 14:02
Czasem mam ochotę na coś niezdrowego i tuczącego. Tak o tej potrawie mówią wszelkiego rodzaju dietetycy.
A ja twierdzę, że należy jeść wszystko ale w rozsądnych ilościach.
I dzisiaj proponuję Wam duszoną karkówkę w plastrach.
Składniki:
0,5 kg karkówki
1 łyżka masła
2 łyzki oleju słonecznikowego
1 łyżka "Podlaskiej przyprawy do mięs pieczonych i duszonych"
2 łyżki mąki
1 łyżka przyprawy "Warzywko" zamiast soli.
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić na plastry. Mi wyszło 6 plastrów.
Plastry mięsa wybić tłuczkiem i obtoczyć w mące.
Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła podsmażyć karkówkę.
Na brzegu rondla zawiesić koszyczek z przyprawami.
Mięso zalać wrzącą wodą tak aby było przykryte.
Dusić około 1 godziny.
Pod koniec duszenia dodać mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Jeszcze kilka minut gotować aż sos będzie zawiesisty.
Usunąć koszyczek z przyprawami i podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszą gryczaną lub jęczmienną i ulubioną surówką.
Smacznego.
Nadesłane przez: Dunia dnia 29-01-2014 12:45
Najwspanialszy obiad traci urok gdy ciągle musimy coś wyławiać z zupy czy też z sosu. I co z tym robić ? I jak aby było elegancko i nikogo nie drażniło?
Mam na to dwa sposoby:
1. Wywary na zupy odcedzam na sicie. Sposób czasochłonny i mycia garów więcej. .
2. Moim zdaniem rewelacyjny!!!
Znalazłam zastosowanie dla zamkniętych sitek do parzenia herbaty.
Otóż do takiego dużego siteczka wkładam połamane liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Sitko zamykam i zawieszam na brzegu garnka lub rondla.
przyprawami potrawę.