KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322546 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-01-2014 19:17
Na prośbę Reni .
Też lubię krupnik a najbardziej na drobiowych żołądkach. Jest z tym trochę zabawy. Ale i smak nieziemski.
A więc przygotowujemy składniki.
1/5 kg drobiowych żołądków.
2 marchewki
1 mała pietruszka.
kawałek selera i kawałek pora.
1 łyżka mrożonego lubczyku . Może też być suszony.
4 duże ziemniaki
5 dużych łyżek grubej kaszy jęczmiennej.
łyżka posiekanego kopru i łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty.
Sposób wykonania:
Żołądki obgotować w wodzie z dodatkiem Warzywka ( 1 łyżka) . Oczyścić i pokroić w plasterki.
Ugotować wywar warzywny, tzn zalać warzywa wodą około 2,5 litra.
Dodać sól, ziołowy pieprz i lubczyk.
Gdy marchew jest "prawie" miękka, wywar przecedzić.
Dodać kaszę i pokrojone żołądki. Gotować aż żołądki i kasza będą " prawie"miękkie.
Dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotować do ich miękkości.
Sprawdzić na gęstość. Ewentualnie dolać wody i doprawić. Zagotować.
Wrzucić koper i pietruszkę i można podawać.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-01-2014 19:05
Czasem już mamy dość wyszukanych dań. I wracamy do kulinarnych korzeni.
Moja mama pochodzi z Trok . I przywiozła z tamtąd potrawę, która często gości na moim stole. A jak w tym czasie trafi się jakiś gość, to też zajada ze smakiem , chwali i prosi o przepis.
A oto ten przepis:
Składniki:
2 kg ziemniaków
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
6 jaj
3/4 kg chudej pachwiny lub boczku
1/4 kg wędzonego boczku
można też wykorzystać pozostałą po świętach wędzoną wędlinę lub kupić 1/4 kg dobrej wędzonej kiełbasy.
maslo do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania.
dużo przypraw: oregano, bazylia, tymianek, cząber, majeranek, pieprz ziołowy i sól.
Sposób wykonania:
Pachwinę, boczek i wędlinę pokroić w kostkę .
3 cebule i czosnek pokroić w grubą kostkę.
Przesmażyć i dodać przyprawy.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do tarkowania ( ja tak właśnie robię i zajmuje mi to kilka minut).
Ziemniaki ścieram partiami i dodaję do ścierania za każdym razem część 4-tej cebuli. Wówczas ziemniaki nie ciemnieją.
Każdą partię utartych ziemniaków wykładam na sitko i odcedzam sok. Nie ugniatam.
A potem wykładam do miski lub gara. Gdy sok troszkę postoi, to ostrożnie wylewam wodę z wierzchu a krochmal dokładam do masy ziemniaczanej.
Do wszystkich utartych ziemniaków dodaję 6 jajek, trochę ziół i sól.
Wymieszać i dodać 3 duże łyżki cedzakowe przesmażonego mięska. Resztę mięska ( bo zostanie) zjada mąż z chlebusiem. Już stoi i przebiera nóżkami.
Masę dokładnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej porządnie tartą bułką formy. Ja piekę zawsze w brytfannie.
Po wierzchu posypujemy dokładnie bułką tartą. W ten sposób utworzy się bardzo chrupiąca skórka.
Piekę 1,5 godziny w piekarniku w 180 stopniach.
Lekko ostudzoną babkę kroimy i wykładamy na talerz.
Mój mąż dzisiaj zjadł babkę z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i pora.
A ja jak zwykle popijając zimnym mlekiem.
A moja mama z gęstą śmietaną.
Dla każdego coś innego.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 14-01-2014 16:14
To co dzisiaj ugotowałam przechodzi wszelkie wybrażenia o tej zupie. Jest po prostu pyszna!!!
A przepis podaję na prośbę Asi.
Składniki:
Wywar: 2 marchewki, 1/4 średniego selera korzennego, kawałek pora ( około 15 cm z częścią zieloną i białą). Dwie gałązki selera naciowego, kawałek białej pietruszki.
Skórka z wędzonego boczku ( zawsze zostawiam i przechowuję w zamrażarce). dwie łyżki łodyżek koperku ( też zawsze mam w zamrażarce - nigdy nie wyrzucam), 2 łyżki zamrożonego lubczylu.
Wszystko wrzucam do zimnej wody i dodaję liść laurow(9 ja daję 4-5 szt), łyżkę ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu ziarnistego i 2 łyżki Kucharka.
Pozostałe składniki, które dodaję po odc edzeniu wywaru. Zawsze odcedzam, bo nie lubię gdy plączą mi się przyprawy.
15-dag pokrojonego świeżego boczku lub pachwiny
15 dag boczku wędzonego też pokrojonego
1 duża cebula
3 ugotowane i starkowane na jarzynówce średnie buraki.
1 puszka białej fasolki
1 puszka zielonego groszku ( nie zawsze)
1/4 małej grubo pokrojonej kapusty
6 dużych ziemniaków
śmietamka 30%.
2 łyżki octu winnego.
Sposób przygotowania.
Warzywa nastawiam i gotuję wywar, kory gdy marchew jest już miękka przecedzam. Marchew, pietruszkę seler, por i seler naciowy kroje w kostkę .
W czasie gdy wywar gotuje się, przesmażam boczeki z cebulką, tarkuję buraki, obieram ziemniki i kroję w kostkę. Kroję też grubo białą kapustę.
Do wywaru wrzucam ziemniaki i podsmażony boczek i kapustę. Gotuję do "prawie" miękkich zemniaków.
Wrzucam warzywa, fasolkę, groszek i buraczki.
Gdy zagotuje się zupa, wlewam ocet. Chwilkę gotuję i wyłączam. Trzeba uważać aby zupa nie straciła koloru.Jeżeli straci, to można dodać trochę.koncentratu burakowego Do lekko ostudzonej wlewam śmietankę. 30-tka nie zwarzy się.
Posypujemy posiekanym koprem .
I zajadamy się!!! Smacznego!!!