Bazylia jest jednoroczną, miododajną rośliną, dorastającą do około 40 cm wysokości. Liście ma jasnozielone, a kwiatki drobne, białe lub jasnoróżowe zebrane w kłoski na końcach pędów. Cała roślina wydziela silny, aromatyczny zapach. Szczególnie...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić...
Uprawa roślin jadalnych jest możliwa właściwie na każdym tarasie lub balkonie, gdzie dociera światło słoneczne. Jedynym przeciwwskazaniem jest bezpośrednie sąsiedztwo z bardzo ruchliwymi ciągami komunikacyjnymi, gdyż zazwyczaj wiąże się ono z dużą ilością kurzu i innymi zanieczyszczeniami powietrza....