Czym właściwie jest zdrowe odchudzanie? Aby móc powiedzieć, że nasze odchudzanie jest zdrowe, nie wystarczy po prostu przejść na dietę, bo jak wiemy diety bywaja bardzo różne, niekoniecznie zdrowe. Przy zdrowej diecie i zdrowym odchudzaniu powinniśmy spełnić kilka warunków: Zaplanować Po...
Wiadomo, najlepiej by było, żeby każdy uczestnik wycieczki zajadał potrawę, którą najbardziej lubi, ale nie chodzi przecież o to, aby przygotować na wypad rowerami menu restauracyjne, no i nie każda potrawa nadaje się do zabrania w plener. Jest wiele przekąsek, które są...
W koszyczku mogą się znaleźć różne pokarmy. W każdym regionie Polski są inne zwyczaje dotyczące jego zawartości, ale te najważniejsze produkty są niezmienne. Koszyczek wielkanocny ma też swój określony wygląd. Jest on przeważnie wiklinowy i wyłożony białą serwetką, na...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Suchość w gardle najczęściej pojawia się w okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura powietrza znacznie się obniża, a w pomieszczeniach używane jest ogrzewanie. Powoduje to wysuszanie powietrza, co wpływa również na śluzówki. Wysuszone gardło staje się łatwym celem dla...
Długi spacer Nic nie przytłacza bardziej niż wielogodzinne siedzenie w domu bez dopływu...
Dodawanie konserwantów możemy jeszcze usprawiedliwić koniecznością ich stosowania przy produkcji pakowanej żywności, natomiast stosowanie barwników nie jest wcale uzasadnione. Barwniki w żywności nie poprawiają ani smaku, ani zapachu. Nie przedłużają też daty ważności...
Sensoryka u dziecka rozwija się już w łonie mamy, gdy zaczynają kształtować się zmysły. Po narodzinach do malucha dociera bardzo dużo bodźców, które musi on rozróżnić i posegregować. Od początku odbiera on świat tak jak każdy z nas poprzez wzrok, smak, słuch, dotyk, węch....
Sprawdź etykietę Zgodnie z prawem* producentów soków obowiązuje zakaz dosładzania w jakikolwiek sposób soków owocowych, pomidorowych i 100% soków warzywnych. „W jakikolwiek”, czyli zarówno cukrami prostymi...
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych...
Przepis jest banalnie prosty, ale liczy się w nim najbardziej pomysł. Kiedy wymyśliłam frytki ze szparagów nie widziałam, że moja rodzinka tak je pokocha. Mamy sezon na przepyszne szparagi, więc to najlepszy czas, by powitać je w swojej kuchni. Jeśli przywykłaś do gotowania...
Skuś się na szybkie wegetariańskie dania bez mięsa. Chrupiące warzywa z dodatkiem świeżych ziół oczarują domowników swą różnorodnością i wspaniałym aromatem. Warzywne potrawy przygotujesz...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Najczęściej zarażamy się przez unoszące się w powietrzu wirusy. Przenoszą się one drogą kropelkową - dlatego wystarczy psiknięcie, kaszlnięcie – oraz kontakt bezpośredni z innymi. Uścisk dłoni,...
Podsumowaniem romantycznej kolacji będzie pyszny walentynkowy deser. Słodkie ciasteczka w kształcie serduszek, wspaniały tort z owocami czy czekoladowy mus zachwycą każde podniebienie niesamowitym...
Święta to dobry czas na wypróbowanie nowych przepisów, robienie wyjątkowych potraw, delektowanie się oryginalnymi smakami. Przebywanie w kuchni może też być dobrą zabawą, w której będzie uczestniczyć...
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...