Substancje chemiczne takie jak bifsenol A, mogą być szkodliwe dla nienarodzonych dzieci - podnosić ryzyko poronień i wystąpienia zespołu Downa - ostrzegają amerykańscy naukowcy. Bifsenol A występuje często m.in. w plastikowych butelkach...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Większość poronień to poronienia bardzo wczesnych ciąż, do których dochodzi zanim kobieta zorientuje się, że jest w ciąży czyli w terminie miesiączki. Dowodem na zaistnienie ciąży są wtedy jedynie badania krwi lub moczu, w których...
Seksoholizm to choroba, która nie narodziła się...
Mało kto nie lubi lubi się opalać, nie tylko ze względu na piękny wygląd złocistej karnacji, ale również na relaks, któremu poddajemy się podczas opalania.
W Polsce rak szyjki macicy jest drugim co do częstości występowania u kobiet do 45 roku, po nowotworach piersi, złośliwym guzem, powodującym co roku około 4 tys. nowych zachorowań i 2 tys. zgonów. Odsetek kobiet przeżywających 5 lat po rozpoznaniu tego nowotworu jest...
Biopsja Kosmówki - badanie tkanki, która tworzy łożysko, można zrobić już w 10. tygodniu ciąży, gdy łożysko nie jest jeszcze w pełni ukształtowane. Próbkę kosmówki pobiera się igłą przez szyjkę macicy lub powłoki brzuszne. Biopsja pozwala na wykrycie lub wykluczenie ponad...
Poronienie jest bardzo ciężkim przeżyciem dla pary starającej się o dziecko. Przyczyny takiej sytuacji bywają bardzo różne, a WHO zaleca odczekanie co najmniej sześciu miesięcy po poronieniu lub aborcji indukowanej przed ponownym zajściem w ciążę, aby uniknąć powikłań w następnej ciąży. Kiedy...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Na pytanie: dlaczego tak się dzieje? – nie ma prostej odpowiedzi. Mechanizmów, które mogą stać za rozwojem jaskry, jest wiele. Wśród tych, które dotyczą jamy ustnej, wymienia się kilka hipotez. –Zwiększone ryzyko jaskry z otwartym kątem zaobserwowano u osób ze stanem...
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany...
Jednak istnieje szereg czynników wpływających na podatność dzieci na infekcje w przedszkolu, które warto rozważyć, aby skutecznie minimalizować ryzyko zachorowań. Czynniki wpływające na podatność dzieci...
To narząd, o który szczególnie trzeba dbać z czego nie zdaje sobie sprawy wielu właścicieli przez co lekceważone są zabiegi pielęgnacyjne tej części. Słuch to najważniejszy narząd zaraz po węchu dla naszych czworonożnych przyjaciół. Odpowiada za poznawanie świata. Niestety tak ważny dla niego...
Dlaczego warto robić badania genetyczne? Badania genetyczne pozwalają zidentyfikować anomalie w łańcuchu DNA, które odpowiedzialne są za zachorowania na poważne choroby, ale mają też wpływ m.in. na płodność. Wiedza, którą otrzymujemy, jest bezcenna, ponieważ szacuje się,...
Ciekawe badanie opublikowane w piśmie „Occupational & Environmental Medicine“, rzuca nowe światło na mechanizmy i częstość powstawania u dzieci alergii, astmy, czy egzem. Okazuje się bowiem, że środki dezynfekujące, których tak chętnie i potrzebnie używaliśmy w stanie pandemii koronawirusa, mogą...
Badania biochemiczne wykonywane w ciąży zaliczane są do badań prenatalnych. Biochemia krwi umożliwia ocenę ryzyka wystąpienia wad genetycznych oraz nieprawidłowości w rozwoju płodu jeszcze na etapie rozwoju wewnątrzmacicznego, czyli przed narodzinami, co pomaga zapobiec komplikacjom okołoporodowym,...
Zanim jednak wsiądziemy w wybrany środek transportu przypominamy, iż do 14 sierpnia Norweski Instytut Zdrowia Publicznego (Folkehelseinstituttet, FHI) zadecyduje o ewentualnym przywróceniu zalecenia noszenia maseczek w miejscach publicznych i wskaże, jakich sytuacji zalecenie to będzie dotyczyć. Obecnie...
Wyniki interesującej metaanalizy opublikowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa wołowiny, wieprzowiny, czy jagnięciny w dużym stopniu wpływa na pojawienie się w późniejszych latach...
Dotychczas nie było w Polsce badań klinicznych (a na świecie nieliczne), które bez wątpienia wskazywałyby, że szczepienie kobiety w ciąży na COVID-19 chroni tez dziecko. Dlatego tym większy jest sukces lekarzy z Oddziału Klinicznego Ginekologiczno-Położniczego, Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego...
Wątpliwości kobiet w ciąży stara się rozwiać Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników, które pod koniec kwietnia wydało stanowisko dotyczące szczepień przeciw Covid-19 ciężarnych i kobiet karmiących. Eksperci podkreślają, że kobiety ciężarne należą do grupy...