Okres letni to czas kiedy infekcje żołądkowo-jelitowe występują częściej. Wysoka temperatura, upały sprzyjają namnażaniu bakterii w źle przechowywanej żywności, lodach, a kontakt z osobami chorującymi zwiększa ryzyko zarażenia się. Wyjazdy zagraniczne do niektórych krajów...
Krztusiec inaczej zwany kokluszem to zakażenie wywołane bakterią Bordetella pertussis (pałeczką krztuśca). Bakteria ta uszkadza błony śluzowe krtani, tchawicy i oskrzeli, prowadząc...
Choroba zwana także płonicą jest wynikiem zakażenia paciorkowcem z grupy A, dokładnie skutkiem działania toksyn, które są wytwarzane przez te bakterie. Rozwija się ona tylko u osób wrażliwych...
emka1007 (emka): Witam, mam nadzieję, że odpowie Pani na kilka moich pytań. Pani Halina Goleniowska (HG): Oczywiście, chętnie podzielę się swoim doświadczeniem.
Często sam malec, gdy już znudzi mu się samodzielność i zmęczą się jego małe nóżki,...