Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
Do czego służy woskowijka i czemu warto mieć ją ze sobą w szkole? Dla miłośników idei zero waste, ekologii i zdrowych nawyków, woskowijka z pewnością jest stałym elementem wyposażenia kuchni. Jak uniknąć foliowych woreczków czy plastikowych pudełek przy pakowaniu żywności i uratować rajskie plaże...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Trądzik u dorosłych w największym stopniu dotyczy kobiet, szczególnie po ciąży oraz przy stosowaniu środków antykoncepcyjnych. Chociaż objawy są podobne to przyczyny powstawania trądziku u dorosłych różnią się od trądziku młodzieńczego. Pojawienie się...
Moringa, a właściwie moringa olejodajna to roślina zwana drzewem życia (znana jest także jako drzewo chrzanowe), która rośnie głównie w krajach azjatyckich, w Afryce i Ameryce Południowej. Jest bardzo odporana na suszę, dlatego świetnie sobie radzi w suchym klimacie. Listki...
Przygotowanie świątecznego jedzenia wymaga sporo trudu, w końcu o jedyny (poza Wielkanocą) taki czas w roku, gdy na stole pojawiają się kulinarne cuda. Dlatego nie przesadzajmy ze wpadaniem w panikę, że stanie się coś bardzo złego, gdy te kilka dni pojemy trochę więcej...
Wykorzystujmy smaki lata, najadajmy się za wszystkie czasy, zwłaszcza soczystych, pachnących i tryskających sokami na wszystkie strony owocami. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżego owocu. Owszem, przetwory z owoców dają nam mnóstwo smaku, szczególnie zimą, gdy...
Dlaczego warto podróżować z dziećmi? Z tysiąca powodów: bo się ich uczymy, a one uczą się nas. Bo to wspólnie spędzony czas: bezcenne! Bo mamy szansę znowu spojrzeć na świat oczami dziecka: czysto, bez szablonów, po prostu. Bo mamy...
Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Zajady na ustach wywołują drożdże, grzyby lub bakterie. Pojawiają się w kącikach ust, gdyż jest to dla nich idealne środowisko ze względu na ciepło i wilgoć. Często są mylone z opryszczką jednak bardzo się od niej różnią, gdyż opryszczkę wywołuje jeden specyficzny wirus,...
Warto jeść wszystkie warzywa i pomidory są tego bardzo dobrym przykładem. Zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz, zwany likopenem, który jest zawarty...
Smażone zastąp gotowanym Letnie menu powinno składać się z potraw lekkostrawnych i niskoprzetworzonych....
Ból głowy, złe samopoczucie, senność, brak apetytu spowodowane jest zatruciem organizmu aldehydem octowym. Mówiąc krótko - kac. Znienawidzony towarzysz alkoholu budzi nas i dręczy przez cały kolejny dzień. Są jednak sposoby aby pozbyć się dokuczliwego kaca. O...